Minibieb voor meer leesplezier

Algemeen
Jeroen en Teresa van de Loo bij de minibieb naast activiteitencentrum De Blauwe Boom.
Jeroen en Teresa van de Loo bij de minibieb naast activiteitencentrum De Blauwe Boom. (Foto: Roxanne Borgman)

ALKMAAR - Naast activiteitencentrum De Blauwe Boom praalt een rood-witte vuurtoren met de tekst ‘minibieb boeken4kids’. Sinds een jaar is deze mini bibliotheek dé plek in Hoefplan waar kinderen terecht kunnen voor gratis boeken. “Ik wil dat kinderen zich helemaal kunnen verliezen in een fantasiewereld,” aldus Teresa van de Loo, initiatiefneemster.

Door Roxanne Borgman

Het is alweer een jaar geleden dat de minibieb feestelijk werd geopend door wethouder Robert te Beest (CDA). Sindsdien ziet Teresa, secretaris van De Blauwe Boom, dat de kinderen gretig gebruik maken van het aanbod. “Ik kan er zo van genieten als ik dan ‘s ochtends het kastje open en zie dat er in gerommeld is. Ik weet dan gewoon dat hier kinderen hebben gestaan en verlangend naar een passend boek hebben gezocht.” 

Elke maand wordt de kast aangevuld met nieuwe boeken. “We krijgen dan twee dozen met kinderboeken van stichting de KOOK, maar ik zie ook regelmatig dat mensen zelf boeken in de kast zetten. Dat doet mij echt goed om te zien.”

De minibieb is met z’n felle rode met witte kleur een bezienswaardigheid te noemen. “Het was een heel karwei om dat kastje zo mooi te krijgen,” vertelt Jeroen van de Loo, “maar vooral ook om ervoor te zorgen dat hij zo mooi blíjft”. Teresa moet erom lachen. “Jeroen is een tijd in de weer geweest om het kastje goed te lakken en te kitten. Dat moet ook wel. Anders worden de boeken nat.”

Belangrijk voor de taalontwikkeling
Dat kinderen ontdekken dat lezen ontzettend leuk kan zijn en ook vooral blijven lezen, is waarom Teresa de minibieb heeft opgericht. “Ik ben van huis uit bibliothecaris en ik weet hoe belangrijk lezen is voor de taalontwikkeling. Met onze kinderen heb ik daarom ook altijd veel gelezen. Ik wil dat andere kinderen net zoveel kansen krijgen.”

“Ik wil dat andere kinderen net zoveel kansen krijgen”

Teresa en Jeroen wonen zelf ook in Hoefplan. Er wonen veel gezinnen met een migratieachtergrond en ook nieuwkomers met kinderen bij de Picassolaan. “Ik merkte tijdens de kinderactiviteiten bij De Blauwe Boom dat kinderen weinig gestimuleerd werden vanuit huis om te lezen. En dat kun je de ouders niet kwalijk nemen. Die weten vaak ook niet hoe ze kunnen helpen. Dus wilde ik zelf dat steuntje in de rug geven door met de minibieb te komen.” Teresa denkt dat veel ouders die laaggeletterd zijn of de taal niet machtig zijn vaak de weg ook niet weten naar de reguliere bibliotheek. “Er is geen bibliotheek in deze wijk en hoewel een abonnement voor kinderen gratis is, moet je naar de bibliotheek of online een abonnement afsluiten. Dat lijkt heel eenvoudig, maar voor veel ouders is dat toch net een stap te ver.” De minibieb bij het buurthuis kan dan een uitkomst zijn.

Vooral veel lezen
“Lezen is zo leuk,” vervolgt Teresa met veel bezieling. “Het kan echt je horizon verbreden. Daarom vind ik het zo belangrijk dat kinderen gaan lezen en ook blijven lezen. Er gaat een wereld voor je open.” De minibieb is ingedeeld per leeftijdscategorie. “Er zijn drie planken,” vertelt Jeroen. “Het begint met prentenboeken en boeken waarmee je kunt leren lezen. Vervolgens heb je de stripboeken en leesboeken. De boeken gaan door tot de leeftijd van ongeveer de brugklas.”

Jeroen en Teresa roepen iedereen op om eens een kijkje te komen nemen. “Je mag een boek lenen maar óók hebben. Ga vooral veel lezen!”