Miya Scheltinga nieuwe kinderburgemeester Alkmaar

Algemeen
Miya Scheltinga is de nieuwe kinderburgemeester van Alkmaar.
Miya Scheltinga is de nieuwe kinderburgemeester van Alkmaar. (Foto: Gemeente Alkmaar)

ALKMAAR - Tijdens de raadsvergadering van donderdag 29 september droeg kinderburgemeester Livia Balder officieel haar ambtsketen over aan de 11-jarige Miya Scheltinga van basisschool Jules Verne. Livia was de eerste kinderburgemeester van Alkmaar.

Livia werd vol lof toegesproken door burgemeester Anja Schouten. De 11-jarige werd gewaardeerd voor haar inzet voor rookvrije pleinen en het advies dat ze gaf aan collegeleden. Door haar vragen kon het college door de ogen van kinderen kijken en daardoor zaken vanuit een ander perspectief beschouwen. Livia was tijdens haar ambtsperiode aanwezig bij diverse activiteiten, zoals het begraven van een tijdscapsule op het terrein van Campus de Hoef, de opening van de kermis in Alkmaar en een prijsuitreiking voor Alkmaars Talent. Ze was aanwezig bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad en werd opgeleid tot junior cyberagent. Haar termijn sloot ze af met het luiden van de kaasbel met burgmeester Schouten. “Ik hoop dat ik jullie heb geïnspireerd dat kinderen om advies vragen ook echt wel een goed idee is, ook als deze maar elf jaar jong is. Advies vanuit de ogen van een kind kan heel verhelderend zijn,” aldus Livia. 

Nu is het aan Miya om de stem van de kinderen in Alkmaar te zijn, zo stelt burgemeester Schouten, “en om een prachtig voorbeeld te zijn voor de jongens en meiden in onze gemeente.” Miya zal het komende schooljaar haar motto in Alkmaar laten klinken: kleine dingen kunnen voor grote veranderingen zorgen en daardoor voor een mooie toekomst.