Menstruatieproducten uitgiftepunten Alkmaar: een overzicht

Algemeen
Menstruatieproducten uitgiftepunt (MUP) aan de Amazonestraat 11. Weggeefkastje.
Menstruatieproducten uitgiftepunt (MUP) aan de Amazonestraat 11. Weggeefkastje. (Foto: Rigo Wijdoogen)

ALKMAAR - Volgens het Armoedefonds heeft 1 op de 10 vrouwen in Nederland soms geen geld voor maandverband of tampons. Menstruatieproducten moeten volgens het fonds voor iedereen beschikbaar zijn die het nodig heeft. Daarom stelt de stichting gratis producten beschikbaar via lokale hulporganisaties en andere laagdrempelige locaties. In Alkmaar zijn vijf menstruatieproducten uitgiftepunten (MUP). Waar zijn deze te vinden en hoe werkt zo’n MUP?

Vrij toegankelijk

In Alkmaar zijn drie van de vijf MUP’s toegankelijk voor een breed publiek. Dit zijn de zogenaamde ‘weggeefkastjes’, woonhuizen waar je aan kunt bellen en om producten kunt vragen, of de buurtkamer van het Leger des Heils. Er wordt niet gekeken naar je inkomen en of je de producten ook wel echt nodig hebt. Aan de Amazonestraat 11 staat zo’n weggeefkastje waar je de producten vrij kunt pakken. Stichting Hulp voor Minima Noord-Holland bevindt zich ook in een woonwijk aan de Henriette Holststraat 14. Daar kun je aanbellen als je producten nodig hebt. Bij de buurtkamer van het Leger des Heils aan de Burgpoelwaard 2-4 kun je dinsdag t/m donderdag van 10:00 - 15:30 terecht bij het damestoilet.

Besloten

De overige twee MUP’s zijn niet toegankelijk voor een breed publiek. Toch is het goed om te weten dat ze er zijn. Voor klanten van de Voedselbank Alkmaar zijn bijvoorbeeld menstruatieproducten beschikbaar dankzij de levering van het Armoedefonds. Mocht je dus klant zijn en extra producten nodig hebben, laat dit dan weten. Voor leerlingen aan het PCC Oosterhout is het tevens mogelijk om menstruatieproducten te krijgen. Ook als je niet zelf menstrueert maar bijvoorbeeld een familielid, vrienden of buurtgenoten hebt die wel wat hulp kunnen gebruiken, dan kun je menstruatieproducten meekrijgen van de school.

Zelf doneren?

Bij de Voedselbank Alkmaar kun je rechtstreeks menstruatieproducten doneren. Bij de overige MUP’s gaat dit via het Armoedefonds. De producten worden dan evenredig verdeeld over alle MUP’s in het land. Doneer in verband met hygiëne alleen gesloten verpakkingen. Het Armoedefonds is op zoek naar: maandverband, tampons, wasbaar maandverband, menstruatiecups maar ook naar inlegkruisjes en materiaal tegen licht urineverlies (dunne verbanden en inleggers). Producten kun je sturen naar:

Stichting Armoedefonds
Antwoordnummer 10075
5240 VB Rosmalen