Jiska Goudsblom over de herinrichting aan de Cressantlaan: ‘Ik wil een volwaardige stoep terugkrijgen’

Algemeen
De stoep aan de Cressantlaan naast Jiska's huis is door een herinrichting dusdanig versmald, dat haar buurt ontoegankelijk is geworden voor mindervaliden.
De stoep aan de Cressantlaan naast Jiska's huis is door een herinrichting dusdanig versmald, dat haar buurt ontoegankelijk is geworden voor mindervaliden. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR – Sinds de herinrichtingsplannen aan de Cressantlaan in Hoefplan, strijdt Jiska Goudsblom als rolstoelgebruiker vanaf 2017 voor het behoud van een toegankelijke buurt. Waar Stadswerk072 eerst nog met een redelijke versmalling van het trottoir naast haar woning van 2,25 meter breed naar 1,73 zou komen, is de stoep inmiddels slechts 88 centimeter breed. Jiska wordt van het kastje naar de muur gestuurd en moet opboksen tegen bureaucratische regels en een papierenwerkelijkheid. Ze voelt zich niet serieus genomen: “De maat is nu echt vol.”

Cressantlaan ontoegankelijk voor mindervaliden

Door Roxanne Borgman

Hortend en stotend gaat Jiska met haar rolstoel de ‘stoep’ naast haar huis de Cressantlaan op. Sinds de werkzaamheden in september zijn begonnen zijn Jiska en haar mindervalide buurtbewoners zeer beperkt in hun bewegingsvrijheid. “Je kunt het ook geen stoep meer noemen,” zegt Jiska, wijzend naar de smalle strook waar ze nu op staat. “Het is juridisch nu ook een in- en uitstapstrook geworden.” Aan de overkant van de straat, wat Jiska de zuidzijde noemt, is de stoep nog breed genoeg om gebruik van te maken. Aan weerszijden van de weg staan geparkeerde auto’s. “Als ik naar de overkant van de straat wil oversteken, dan moet ik eerst goed uitkijken of er geen verkeer aankomt, want door de geparkeerde auto’s heb je geen overzicht meer op de weg. Voor kleine kinderen is dit ook gevaarlijk.” 

‘Je kunt het geen stoep meer noemen’

Als de vaste postbezorger komt aanfietsen en zijn fiets op de strook parkeert, is de situatie meteen duidelijk. “Kijk,” zegt Jiska, “als ik hier met mijn rolstoel rijd, dan kan ik er dus niet meer langs. Ik kan nu ook niet oversteken zonder gevaarlijke capriolen uit te halen omdat er nog geen op- en afritjes zijn.” De goten in het midden van de weg, bedoelt voor de waterafvoer, maken het Jiska eveneens lastig. “Ze zijn heel erg diep,” vertelt ze. “Mijn man is slechtziend en die vindt dat echt wel een ding. Ook omdat hij nu vaak op de weg moet lopen en mij moet helpen met de rolstoel. Daarbij is het voor ouderen met hun rollator, scootmobiel of driewieler net zo lastig.”


 De gemeente Alkmaar heeft voor mensen die gebonden zijn aan een rolstoel of rollator de stoep veel te smal aan laten leggen. - vincentdevriesfoto.nl

Boos

Jiska woont net als haar buren aan de Koos Stikvoortlaan, die grenst aan de Cressantlaan, in een aangepaste woning. “We hebben een gehandicaptentoilet laten aanbouwen,” zegt Jiska, “zodat de deur dicht kan als er visite is. Anders staat mijn rolstoel in de weg. En zo staan er hier nog zestien huisjes met een slaap- en badkamer op de benedenverdieping vanwege mindervalide bewoners.” Jiska is naar eigen zeggen echt “pissed” dat er geen rekening is gehouden met de mobiliteit en toegankelijkheid van de buurt toen de plannen in de coronaperiode werden aangepast. “Het is misgegaan bij de tweede projectontwikkelaar van Stadswerk,” vertelt Jiska. “Die heeft met geen enkele bewoner contact gehad en de tekeningen helemaal veranderd. Ze zijn vervolgens ook niet gepubliceerd. Na contact met de derde projectontwikkelaar zagen we dat de stoep weer versmald zou worden.” Jiska en haar man hebben vervolgens gevraagd of deze getoetst konden worden aan mobiliteit en toegankelijkheid, maar kregen geen reactie. 

‘Ik vraag al vijf jaar om een correcte toetsing van mobiliteit en toegankelijkheid’

Pas toen de werkzaamheden in september begonnen is projectontwikkelaar nummer vier komen kijken. “Deze gaf volmondig toe dat de stoep niet voldeed en zou gaan overleggen met specialisten.” De oplossing? Drie oversteekjes aanleggen en de stoep benoemen tot in- en uitstapstrook. Jiska heeft geen idee wat voor specialist is langs geweest. “Met mij is in ieder geval niet gepraat en ik krijg ook geen inzicht in de papieren, want die zijn ze kwijt.” Als er echt een specialist was geweest dan zouden de loop- en rijroutes voor mindervaliden volgens Jiska in kaart zijn gebracht. “Dan hadden we niet in deze situatie gezeten.” Het tafereel is mentaal erg belastend voor Jiska. “Ik voel mij niet gehoord. Ik heb beperkte energie en al mijn energie wordt nu uit mij gezogen door dit. Soms lig ik er echt wakker van. Ik vraag al vijf jaar om een correcte toetsing van mobiliteit en toegankelijkheid en dan denk ik: ‘Waarom doen jullie dit niet gewoon? Kom op!’”.

Oplossing

Om bij haar achterburen te komen moet Jiska minimaal 30 meter om. “Onze percelen liggen aan elkaar, maar door de situatie ben ik veel langer onderweg en kost het mij veel meer moeite.” Ze heeft naar eigen zeggen nog alles gedaan zonder een advocaat in te schakelen om een rechtszaak te beginnen. Ze heeft diverse partijen een brandbrief gestuurd en contact gezocht met de wethouder om eens langs te komen en de situatie te bekijken. Een aantal partijen wilden luisteren, maar de wethouder heeft ze niet gezien. “Daar waren we wel teleurgesteld in. We gaan nu inspreken bij de gemeenteraad en hopen dat ze naar ons willen luisteren.” Jiska tuurt naar de overkant van de straat, waar de stoep veel breder is. “Het zou echt fantastisch zijn als de uitstapstrook naast mijn huis net zo breed zo zijn als de stoep aan de zuidzijde. Ik wil gewoon een volwaardige stoep terugkrijgen. Dat zou een échte oplossing zijn.”


Buren Jiska en Joke zijn beiden mindervalide. Door de herinrichting kunnen zij maar moeizaam gebruik maken van de stoep aan de noordzijde van de Cressantlaan. - vincentdevriesfoto.nl

Reactie wethouder

Tijdens de Commissie Ruimte van dinsdag 29 november deed Jiska’s man Rob hun verhaal. Ook buurvrouw Joke Hermes deed haar verhaal. SPA, SP, BAS en VVD stelden kritische vragen omtrent de situatie aan de verantwoordelijke wethouder. Wethouder Robert te Beest (CDA) nam het woord namens wethouder Jongenelen (BAS) van onder andere Openbare ruimte en gaf aan de situatie eerst nog zelf te moeten analyseren of er wel of geen fouten zijn gemaakt en of dit het gevolg is van keuzes waarover getwist kan worden. “We willen dit vraagstuk even goed tot ons nemen zowel op het gebied van participatie als op het gebied van openbare inrichting en dan langs uw vragen daar in een memo op terugkomen,” zo stelde Te Beest. Volgens de wethouder zal er geen uitgebreid onderzoek voor nodig zijn, maar is het wel nodig om informatie naar boven te halen vanuit de eigen organisatie. “Het is even lastig peilen hoelang we daarover gaan doen maar ik denk dat het in termen van weken zit.”

Update Memo van college naar gemeenteraad

In een Memo naar de gemeenteraad komt het college met de volgende oplossing voor de situatie:
De voorgestelde oplossing omvat het plaatselijk verbreden van de ruimte aan de noordzijde van de Cressantlaan, ter plaatse van de stegen en poort naar de tuin. Hiermee wordt het in- en uitrijden goed mogelijk, ook voor mindervaliden. Op drie locaties wordt een oversteek gecreëerd naar de het breder trottoir aan de zuidkant van de Cressantlaan. De voorgestelde oplossing wordt besproken op een extra bewonersavond. Hiervoor worden de bewoners van de Cressantlaan, de Koos Stikvoortlaan, en bewoners die met hun steeg of tuin op de Cressantlaan uitkomen uitgenodigd. In gesprek met de bewoners kunnen nog kleine aanpassingen gedaan worden ten behoeve van mensen met verminderde mobiliteit. Het terug aanbrengen van de oude situatie, met een breed trottoir aan de noordzijde van de Cressantlaan, behoort niet tot de opties.