Stichting Zwerfdier: ‘Vuurwerk kan echt angstaanjagend zijn voor dieren’

Algemeen
Katten Kieko en Bjorn kunnen nu nog rustig buitenspelen, maar tijdens de jaarwisseling verstoppen ze zich.
Katten Kieko en Bjorn kunnen nu nog rustig buitenspelen, maar tijdens de jaarwisseling verstoppen ze zich. (Foto: Bas de Mol)

ALKMAAR – De jaarwisseling is een moment vol gezelligheid en vreugde, maar helaas geldt dat niet voor dieren. “Veel dieren ervaren angst en stress rondom de jaarwisseling,” zegt Denise Meijer van Stichting Zwerfdier, “maar helaas is nog niet iedereen daarvan op de hoogte.” Bij de stichting zien ze elk jaar weer wat voor effect vuurwerk heeft op de opgevangen katten. “Het zou ideaal zijn als er geen vuurwerk meer mag worden afgestoken, maar helaas is dat niet het geval.” Hoe zorgt de opvang voor een rustige jaarwisseling voor hun katten en wat kunnen baasjes zelf doen voor hun huisdieren?

Door Roxanne Borgman

Stichting Zwerfdier is opgericht in 1980 en houdt zich bezig met het opvangen en verzorgen van afstandskatten en zwerfkatten uit de regio Alkmaar. Daarnaast beschikt de stichting over een pension waar katten bijvoorbeeld tijdens vakanties kunnen logeren. De stichting kan zo’n 120 katten huisvesten. “De jaarwisseling zorgt altijd wel voor onrust voor de katten in onze opvang,” vertelt Denise, “en dan valt het hier in de buurt van de Klompenmakerstraat gelukkig nog mee.”

‘Zorg voor ruimte om te schuilen’

“Op oudejaarsavond en na twaalven gaat een medewerker een rondje lopen om te kijken hoe de katten het doen, want ze kunnen erg angstig zijn en zich willen verstoppen. We laten dan ook alle lichten aanstaan zodat de katten niet zoveel last hebben van de lichtflitsen buiten, waar ze naast het geluid ook last van hebben.” Ze zorgen er dan ook voor dat er voor de katten voldoende ruimte is om te schuilen. “Er zijn overal ligplekjes op verschillende hoogtes, holletjes, hoekjes en mandjes waar ze zich achter kunnen verstoppen.” Dit advies geeft ze ook mee aan kateigenaren. 

‘Geef ze gerust wat aandacht’

“Doe ook de gordijnen dicht en het licht aan zodat ze de lichtflitsen van buiten niet zien. Om de harde knallen van buiten te dempen kun je de radio aan doen. En geef ze gerust wat aandacht, want het kan echt angstaanjagend zijn voor katten en andere dieren.” Denise waarschuwt wel voor overmatige aandacht. “Dan bevestig je de angst en dat wil je juist weer niet.” En voor echt angstige dieren adviseert Denise om te overleggen met de dierenarts. “Deze kan bijvoorbeeld kalmerende middelen voorschrijven.”


Het team van Stichting Zwerfdier. Van links naar rechts: Marise Bellaart, Denise Meijer (assistent-beheerder), Denise Reus (beheerder), Sjors Markenstein en Demi van der Ploeg. - aangeleverd

Laat je kat binnen

Denise adviseert om katten twee weken voor de jaarwisseling al binnen te houden. “Houd ze zeker binnen,” vertelt Denise, “want er kunnen echt vreselijke dingen gebeuren met dieren, en katten kunnen ook door de schrik van harde knallen de weg kwijtraken en niet meer terugkomen. Dat wil je natuurlijk niet.” Als katten regelmatig buitenkomen en nu uit bescherming binnen zitten, is het volgens Denise belangrijk om ze voldoende te blijven uitdagen. “Zorg voor verrijking. En dat kan met hele simpele dingen zoals voldoende krabpaaltjes, voerspelletjes zoals een bal waar snoepjes uitkomen of een voerpuzzel. Zet sowieso vooraf een kattenbak binnen als ze buiten hun behoeftes doen. Maak het zo leuk mogelijk, anders raken ze gestrest van het binnen zitten.” Voor katten die echt onhoudbaar zijn als ze binnen opgesloten zitten adviseert Denise om ze tenminste tijdens oud en nieuw binnen te houden.

Houd rekening met dieren

Hoewel Denise liever zou zien dat er helemaal geen vuurwerk meer wordt afgestoken, weet ze dat daar weinig aan te doen is. “Het zou een vooruitgang zijn als er een professionele vuurwerkshow is op één plek in de stad waar iedereen dan samen kan komen. Met de situatie zoals deze nu is zie je toch dat er vuurwerk naar dieren wordt gegooid of dat er weinig rekening wordt gehouden met dieren.” Toch heeft ze ook voor de vuurwerkliefhebbers nog wat tips. “Houd je omgeving in de gaten. Als er een dier in de buurt is, wacht dan totdat deze weg is. Kijk ook of je met je buren kunt afspreken dat je in een open ruimte in de buurt of je wijk gezamenlijk vuurwerk kunt afsteken, want je kunt er echt wel vanuit gaan dat er ergens nog een dier rondloopt dat zich verschuilt. Zo kun je bijvoorbeeld ook baasjes die toch hun hond uit moeten laten, nog een beetje ontzien. En vertel je kinderen dat vuurwerk gooien naar dieren écht niet oké is.“

Huisje gezocht

Stichting Zwerfdier is altijd op zoek naar een thuis voor hun plaatsbare katten. Van 22 december tot en met 5 januari worden er geen katten geplaatst, maar zijn er wel mogelijkheden om katten te bespreken en deze te reserveren. Denise: “We doen dit bewust omdat een verhuizing veel stress met zich meebrengt en Kerst en oud en nieuw zijn van zichzelf al stressvolle momenten, ook vanwege het vuurwerk, dus plaatsen doen we nog even niet.” Nieuwsgierig naar de katten die een huisje zoeken? Ga dan naar www.stichtingzwerfdier.nl/huisje-gezocht/.