‘Het is belangrijk om te weten waar je vandaan komt’

Alkmaar Ontzet
Afbeelding
(Foto: )

Barry Smit (49) woont naar eigen zeggen in een “gehucht” op het platteland in Frankrijk, een droom die hij en zijn vriendin al langer hadden. Als schrijver van Nederlandse romans en communicatiestrateeg bij de Nederlandse Vechtsportautoriteit, kan hij vanuit huis werken in het prachtige Charente. Alkmaar heeft hij dan wel verlaten, maar het Alkmaar Ontzet zal Barry altijd bijblijven.

Zijn vader was lid van de 8 October Vereeniging, en dat heeft hij geweten. “Ik ben opgegroeid in Heiloo, maar vanwege mijn vaders lidmaatschap bij de Vereeniging was ik altijd verbonden met Alkmaar,” vertelt Barry. Met zijn vader ging hij naar de optochten en deze stimuleerde hem om kennis te nemen van de verhalen over Alkmaar. “Mijn vader bracht boeken onder de aandacht, vertelde verhalen over de belegering en hoe dat ging met de vrouwen en kinderen die daarbij betrokken waren.” Elk jaar, op 8 oktober, pakt Barry weer het boek van Nanning van Foreest erbij, de stadspensionaris van Alkmaar die een ooggetuigenverslag maakte van het beleg. “Ik heb het er dan ook over met mijn vriendin. Die komt uit Leiden. Daar is het Leids Ontzet natuurlijk weer een ding.”

Geschiedenis kennen

“Ik vind dat we onze geschiedenis moeten kennen, omdat het belangrijk is om te weten waar je vandaan komt.” Het zorgt volgens Barry voor een gezamenlijk verhaal voor de gemeenschap. “Het is tegenwoordig natuurlijk ook gewoon een toeristisch propagandaverhaal, heel feestelijk, helemaal platgeslagen,” erkent hij, “maar het is wel een dag waarop je stilstaat bij vrijheid en dat daarvoor gevochten is. Het is dan ook volkomen logisch dat zo’n herdenking verbinding heeft met de actualiteit. Denk aan de belegerede steden van Oekraïne waar de burgerbevolking gedwongen wordt om zich met hand en tand te verzetten. Het geeft misschien ook meer inlevingsvermogen in vluchtelingen.”

Nieuwe roman?

Barry’s historische roman ‘Bloedwonder’ (2019) speelde zich af in Alkmaar. Gaat er ooit een roman komen waarin het Alkmaar Ontzet een rol speelt? “Dat kan ervan komen,” zegt Barry voorzichtig. “Het kan ook nog vijftien jaar duren. Er zitten goede verhalen in dat hele grote complexe verhaal. Misschien zit er wel een boek in, een film, of tv-serie. Daarop zit ik nog te broeden.”