We brengen de geschiedenis weer tot leven’

ALKMAAR - Saai met z’n allen in de schoolbanken zitten, luisterend naar een droge geschiedenisles, dat doen ze bij de Minikoraal Alkmaar absoluut niet. “De polonaise komt héél vaak voorbij tijdens de voorstelling”, vertelt bandlid Olaf Koch van Beejay & The Memphis Project met een lach. Samen met de straattheatergroep Vive les Gueux maken ze er een onvergetelijke historische ervaring van voor de bovenbouw van de Alkmaarse basisscholen.
Het idee van de Minikoraal is geleend uit Leiden. “Els de Boer, ook wel bekend van de zuurkoolmaaltijd in Alkmaar, die zag de Minikoraal tijdens het Leids Ontzet en werd daar enthousiast van”, vertelt Olaf. “Ze vroeg aan mij of we zoiets ook in Alkmaar konden doen. Dat leek mij natuurlijk hartstikke leuk.”
Geschiedenis komt tot leven
Dit jaar treedt de Minikoraal Alkmaar voor de derde keer op in Podium Victorie. “We spelen historische liedjes zoals het ‘Stedelied’, ‘Wilhelmus’ en ‘De Zilvervloot’, en maken er dan een hippe rock of jazz versie van. Elk jaar is er een nieuw lied met een link naar de actualiteit.” Naast muziek is theater een wezenlijk onderdeel van de Minikoraal. De acteurs van Vive les Gueux zijn gekleed in kostuum passend bij het Alkmaar Ontzet en zingen de liederen. Door de combinatie van muziek en theater komt de geschiedenis tot leven.
‘Het zorgt voor verbinding’
“Het is heel interactief”, vertelt Olaf. “De acteurs sporen de kinderen aan mee te zingen via de tekst op de videowall op het podium, maar ze zíjn ook echt de historische figuren. Ze zitten helemaal in hun rol. Op die manier komen de kinderen in contact met historische figuren. Hoe mooi is dat!” Het verhaal van de Tachtigjarige Oorlog, de bevrijding van Alkmaar, blijft beter hangen op deze manier, stelt Olaf, en het zorgt voor verbinding, met de geschiedenis en met elkaar. “Dat is het mooie aan theater en muziek. Er zit echt een educatief doel achter de Minikoraal.”
Het ontzetverhaal
Theo Hollenberg, artistiek leider bij Vive les Gueux en tevens diegene die de voice-over doet bij de Minikoraal Alkmaar, houdt zich samen met de theatergroep bezig met de vertelling van het ontzetverhaal. Op het podium staan vijf historische figuren die vanuit ‘hun’ perspectief het Alkmaarse verhaal vertellen: Nanning van Foreest, Dirck Duyvel, Jacob Cabeliau, Maerten Pieterszoon van der Meij en Trijn Rembrands. “We vertellen het ontzetverhaal vanuit de geuzen en Alkmaarders. Echt het verhaal vanuit de winnaars, zou je kunnen zeggen”, vertelt Theo. “Daarbij denken we goed na over de geschiedenis. We kennen het verhaal van haver tot gort. Ons verhaal wordt opgebouwd vanuit vragen als: waarom werd Alkmaar belegd? Wat zagen de Spanjaarden in die stad?”
‘We kennen het verhaal van haver tot gort’
Theo zou zeker meer aandacht willen voor het Spaanse perspectief van het ontzetverhaal. “We zouden graag ook Spanjaarden aan het woord willen laten en zo meer nuancering aanbrengen, maar dat is best lastig.” Volgens Theo heeft dit met meerdere factoren te maken. “Het klinkt misschien gek, maar daarvoor is echt tijd en geld nodig. Een voorstelling duurt een uur en dan heb je er ook nog allemaal liedjes tussendoor. We kunnen niet alle aspecten van de Tachtigjarige Oorlog meenemen. Dat is echt niet te doen.” Theo ziet wel ruimte voor nuancering in de lespakketten die ze samen met basisscholen willen gaan ontwikkelen. Zo is er de mogelijkheid om voor, tijdens en na de voorstelling meer informatie te geven over de verschillende perspectieven. “Het lijkt mij heel goed om de kinderen mee te geven wat Spanjaarden thuis bijvoorbeeld aan elkaar zouden vertellen over de opstand. Maar ook om iemand zoals Alva aan het woord te laten.”
Populair
Vanwege de populariteit worden dit jaar op 3 oktober twee voorstellingen gespeeld waar zo’n 800 kinderen aan meedoen. “We denken zelfs aan een derde voorstelling, want deze is al voor de helft geboekt”, vertelt Olaf. “Het zou dus zomaar kunnen zijn dat we straks 1200 kinderen een belangrijke geschiedenisles meegeven.” Olaf ziet graag dat er nóg meer kinderen kunnen meegenieten van de Minikoraal Alkmaar. “In Leiden is een buitenpodium met zo’n 3500 kinderen. Helaas kunnen wij dit budgettair en vanwege veiligheidsredenen nog niet voor elkaar krijgen. Maar wie weet in de toekomst wel!”
Singalong voor volwassenen
Voor de volwassenen is er 7 oktober ook nog de mogelijkheid tot een singalong met Trijn Rembrands, Dirk Duyvel en andere historische figuren op het Canadaplein. Olaf: “De geuzen staan op het podium, er is een videowall met daarop de meezingteksten en we spelen eigen liedjes zoals ‘Alkmaar Kaasie’ en een funkversie van het ‘Stedelied’. Gratis toegankelijk en ontzettend leuk!”