In het spoor van Olav de Heilige

Cultuur
Gea van Veen maakte per fiets een pelgrimstocht naar de heilige Olav in Nidaros.
Gea van Veen maakte per fiets een pelgrimstocht naar de heilige Olav in Nidaros. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De vereniging Nederland-Noorwegen houdt vrijdagavond 8 maart de lezing ‘In het spoor van Olav de Heilige’ in wijkcentrum Overdie. Gea van Veen maakte per fiets een pelgrimstocht naar de heilige Olav in Nidaros, de oude naam van Trondheim. Deze avond verzorgt ze een lezing over deze tocht.

Trondheim in Noorwegen was in de middeleeuwen een belangrijke pelgrimsbestemming. De pelgrims liepen naar het graf van de heilige Olav in Nidaros. Sinds het eind van de vorige eeuw zijn er diverse routes opnieuw toegankelijk gemaakt voor de moderne pelgrim en drie van hen zijn aangepast voor fietsers: Gudbrandsdalsleden (Het Olavspad), Borgleden en Tunsbergleden. Gea van Veen heeft van deze routes een fietstocht gemaakt van Kristiansand naar Trondheim. 

De Kristiansroute

Een route langs de eindeloze scherenkust van Zuidoost-Noorwegen. Dit is de Noorse Rivièra, populair onder de Noren, met de meeste zonuren van heel Noorwegen. Je komt langs mooie zandstranden, indrukwekkende fjorden en pittoreske visserdorpen met charmante witte huizen. De route volgt onder andere delen van de North Sea Cycle Route, enkele lokale fietsroutes en twee pelgrimspaden, Borgleden en Tunsbergleden. De Kristiansroute geeft in Oslo aansluiting aan Het Olavspad.

Het Olavspad, van Oslo naar Trondheim Het Olavspad doorkruist de hele ‘druppel’ van Noorwegen, een land vol zuivere lucht en eindeloze natuur. Je fietst door boerenland, langs het grootste meer van Noorwegen, door het bosrijke Gudbrandsdal dat steeds hoger en smaller wordt, trekt over de ruige en betoverende hoogvlakte Dovrefjell en daalt af naar het Trondheimfjord en de kathedraal van Nidaros.

Deze lezing vindt plaats in wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10 in Alkmaar. De aanvang is 20.00 uur. Entree: leden 3,50 euro en niet-leden betalen 7 euro.

Een route langs de eindeloze scherenkust van Zuidoost-Noorwegen.