Klimaatburgemeester Wiebe van Erkelens: ‘Neem je eigen bord, beker en bestek mee. Het kan gewoon!’

Duurzaam
Klimaatburgemeester laat zien: je eigen bord, beker en bestek meenemen naar McDonald's kan gewoon.
Klimaatburgemeester laat zien: je eigen bord, beker en bestek meenemen naar McDonald's kan gewoon. (Foto: Rodi Media)

ALKMAAR – In Vlaanderen staat de maand mei in het teken van het verminderen van plastic. Mei Plasticvrij, noemen ze het daar. In Nederland kunnen we zo’n bewustwordingscampagne ook wel gebruiken, zo vindt de Alkmaarse Klimaatburgemeester Wiebe van Erkelens. “En zelfs lokaal kun je veel doen om je ecologische voetafdruk te verminderen.” Wiebe demonstreert hoe het anders kan.

Door Roxanne Borgman

Wiebe houdt van actie en wil vooral zijn punt maken door iets te laten zien. “Het goede voorbeeld geven is een belangrijke stap om mensen bewust te maken,” stelt Wiebe. Daarom neemt hij ons mee naar de McDonald’s aan de Terborchlaan in Alkmaar. Het is voor Wiebe een symbolische plek, omdat er op het parkeerterrein en de omgeving eromheen, veel zwerfafval ligt. “Ik maak hier in de omgeving regelmatig schoon,” vertelt Wiebe. En dat is ook wel nodig, zo vertelt de schoonmaker die op hetzelfde moment op het terrein bekers, sigaretten en ander afval aan het oprapen is.

Zwerfafval

“Van alle locaties waar ik werk ben ik hier de meeste tijd kwijt,” zegt de schoonmaker. “Ik zou hier eigenlijk in een tentje moeten wonen. Dan kan ik ’s nachts ook aan de slag.” Hij vindt het belangrijk dat mensen netter omgaan met hun afval. “Er wordt veel neergegooid, zelfs uit het raam gegooid. Er ligt regelmatig wat in de sloot. Ik maak alles schoon, maar het is zó veel.”

Verminderen van plastic

Wiebe is van mening dat de take-away moet worden afgeschaft zodat producenten, bedrijven én consumenten de kans niet krijgen om zwerfafval voort te brengen. Toch weet hij dat het symptoombestrijding is. “Idealiter wordt er minder verpakkingsmateriaal gebruikt en veel bedrijven denken daar over na. Ook de overheid zet zich daarvoor in.” Nederland heeft zich als doel gesteld om 20% minder plastic te gebruiken dan in 2017 en vanaf 2024 zijn wegwerpbekers en -bestek niet eens meer toegestaan op kantoor, in horeca of op festivals. Toch moeten we volgens Wiebe niet alles overlaten aan producenten, bedrijven en de overheid. “Wij als consumenten zouden veel mondiger moeten zijn over al dat wegwerpplastic.”

Eigen spullen mee

Bij de balie van de McDonald’s aan de Terborchlaan bestelt Wiebe een veggieburger en koffie. Hij heeft zijn eigen bord meegenomen en vraagt of ze de veggieburger direct op zijn bord willen serveren. De medewerker is even stil; ze weet niet of dit kan. Ze vraagt het aan de bedrijfsleidster. Dit verzoek hebben ze nog nooit gekregen, maar dat betekent niet dat het niet kan. Ook de koffie kan geschonken worden in de eigen meegebrachte thermoskan. Ter illustratie bestelt Wiebe nog een koffie in een wegwerpbeker. Het verschil is merkbaar als je kijkt naar de tafels van de andere gasten. Dienbladen staan vol met bekers, flesjes en allerhande plasticverpakkingen voor burgers, patat en saus. Naderhand veegt Wiebe zijn bord schoon met een meegebrachte zakdoek. “Het voelt misschien onwennig om met je eigen spullen te komen omdat we het niet zien als normaal,” vertelt Wiebe, “maar het kan gewoon. Gewoon doen dus!”

Wiebe gaat zich de komende maanden extra inzetten om plasticverspilling en zwerfafval onder de aandacht te brengen, maar vooral ook om er wat tegen te doen. “Die zwerfafvalkraan móét dicht.”

Tips voor onderweg

- Neem altijd je drinkfles mee zodat je water kan bijvullen.
- Neem je eigen herbruikbare beker mee om langs te gaan bij je koffiebar.
- Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes, of neem je eigen metalen of papieren rietje mee in je handtas voor jezelf en/of de kinderen.
- Neem je herbruikbaar bestek en bord mee: roestvrij staal of bamboe zijn ideaal, maar ook herbruikbaar plastic is oneindig veel beter dan wegwerp.
- Neem je eigen doosje als doggy bag mee op restaurant als je denkt dat je niet alles zal op krijgen.

Kijk voor meer tips op https://info.meiplasticvrij.be/tips.

Je eigen thermoskan meebrengen scheelt weer een wegwerpbeker.
Eigen flesje of broodtrommel meenemen kan veel verpakkingsmateriaal voorkomen.