Met de afvalknijper door de buurt

Duurzaam
De plastic wegwerpbekers van McDonalds zitten er ook weer tussen.
De plastic wegwerpbekers van McDonalds zitten er ook weer tussen. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR – Ter afsluiting van de rubriek Mei Plasticvrij laten we nog eenmaal de Klimaatburgemeester van Alkmaar aan het woord. Wiebe van Erkelens gaat elke week even met de afvalknijper door de buurt. “Het is misschien symptoombestrijding, want idealiter heb je gewoon minder afval, maar het is wel een eenvoudige manier om je buurt schoon te houden.” Met een kwartier tot half uur per week kun je al zwerfafval helpen verminderen.

Door Roxanne Borgman

Wie de Klimaatburgemeester komt interviewen wordt ook zelf aan het werk gezet. Met de knijper in de ene hand en een emmer in de andere, lopen we door zijn buurt in Hoefplan. Nu Stadswerk aan het werk is geweest om het gras te maaien en de struiken te snoeien, komen onverwachte objecten bovendrijven, zoals een pet. Maar ook een mondkapje brengt herinneringen terug aan al die zwervende mondkapjes tijdens de coronapandemie.

Niet afbreekbaar

Het is even priegelen, maar ook sigarettenpeuken kunnen worden opgepakt met de afvalknijper. “De papier en tabak van een sigaret vergaan binnen één tot twaalf jaar,” vertelt Wiebe, “maar de filter vergaat nooit. Mensen realiseren zich dit niet als ze hun sigaret op straat gooien.” Wiebe verzamelt vaak plastic snoepverpakkingen en metalen blikjes. “Het zijn vaak de jongeren die van de supermarkt komen die hier de verpakkingen weggooien.” Hij bekijkt een blikje die hij uit de struiken heeft gevist. “Hier staat nog geen statiegeld op,” zegt hij met een lach. Vanaf april 2023 zit er statiegeld op plastic frisdrankflesjes en metalen blikjes. “Je zou hier nog een leuk zakcentje mee kunnen verdienen.”

‘Plastic vergaat niet’

Volgens Wiebe is het belangrijk dat hij dit blijft doen. Het is misschien symptoombestrijding, want minder verpakkingen is volgens hem de oplossing tot minder afval, maar zwerfafval is wel een probleem. “Plastic verbrokkelt,” vertelt Wiebe, “maar breekt niet af.” Een verpakking van een keelpastille blijft dus tot in de eeuwigheid liggen en de bodem verontreinigen met microplastic. “En als het in de sloot ligt, waar ik ook veel afval uit vis, dan heeft dit ook direct effect op het leven in het water en onze waterkwaliteit.”


Hoelang gaat het nog duren voordat de zwerfafvalkraan is dichtgedraaid? - vincentdevriesfoto.nl

Geld besparen

Afval oprapen in eigen buurt zorgt volgens Wiebe niet alleen voor minder afval, maar een nette buurt heeft ook invloed op de huizenprijzen: die zijn lager in straten met veel zwerfvuil. “Daarbij zorgt een schone buurt er ook vaak voor dat deze langer schoon blijft.” In Nederland maken gemeenten, Rijkswaterstaat en beheerders van natuurgebieden openbare ruimtes regelmatig schoon. En dat kost geld. In 2021 kostte het schoonmaken van de openbare ruimten ruim 300 miljoen euro. Dat is 17 euro per inwoner van Nederland. “Met een half uurtje per week kun je dus veel geld besparen én je eigen buurt schoonhouden.”

Stadswerk072 stelt gratis opruimmaterialen ter beschikking voor schone buurten. Meer informatie via www.stadswerk072.nl/schoon-alkmaar.