Derde prijs Green Cities Europe 2023 voor Alkmaar

Gemeentenieuws
Gastvrouw Helga van Leur samen met de deelnemers van de Green Cities Europe Award in de Alkmaarse Prachtstraatjes.
Gastvrouw Helga van Leur samen met de deelnemers van de Green Cities Europe Award in de Alkmaarse Prachtstraatjes. (Foto: Erik Boschman, Green Cities Europe Award)

ALKMAAR - Helaas geen eerste dit jaar. Voor het vergroenen van het winkelhart van de historische binnenstad won Alkmaar de derde plaats in de nationale verkiezing Green Cities Europe Award. Utrecht eindigde bovenaan, gevolgd door Hengelo op twee. De prijsuitreiking van deze verkiezing vond plaats in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar.

Gemeente Alkmaar en Stadswerk072 doen het vergroenen niet alleen. Om te vergroenen werken zij samen met bewoners en ondernemers. De jury sprak bij de Alkmaarse inzending speciale waardering uit over de werkwijze van het vergroenen van de Alkmaarse Prachtstraatjes. De Prachtstraatjes zijn onder andere de zijstraatjes van de Langestraat en de straatjes in de Oude Stad. Deze vergroening is samen met de ondernemersvereniging Alkmaars Bolwerk tot stand gekomen.

Laat-West

De vergroening van de Laat-West is ook meegenomen in de inzending. Voor de herinrichting bestond de Laat-West vooral uit verharding en was er weinig groen. Daardoor werd het er ’s zomers erg warm en ontstond er bij zware buien wateroverlast. Met de herinrichting van de Laat-West is de winkelstraat toekomstbestendig en bovendien aantrekkelijk ingericht voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

Prijsuitreiking

Als winnaar van de Green Cities Europe Award 2022 organiseerden de gemeente Alkmaar, Stadswerk072 en Green Cities Europe organisatie, samen de nationale verkiezing. Gastvrouw in de Grote Kerk was Helga van Leur. Donderdag 12 oktober presenteerden 12 projecten zich onder het toeziend oog van 230 aanwezigen in de Grote Kerk. Gemeente Hengelo won de tweede prijs voor het vergroenen van het centrum. De eerste prijs ging naar gemeente Utrecht, die een drukke autoweg heeft vervangen voor groen en water.

Voor meer informatie over de award en de projecten ga je naar www.thegreencities.eu.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant