Voorzitter Lucas Zimmerman neemt trots afscheid van Gilde Alkmaar

Nieuws
Lucas Zimmerman.
Lucas Zimmerman. (Foto: Vincent de Vries)

ALKMAAR - Maar liefst tien jaar is Lucas Zimmerman het gezicht van Gilde Alkmaar. De voorzitter zag de organisatie bloeien en uitgroeien tot een moderne vrijwilligersorganisatie die een mooie en belangrijke rol speelt in Alkmaar. Terwijl Gilde Alkmaar een nieuwe voorzitter zoekt, blikt Zimmerman terug op een geweldige periode.

“Het is gewoon ontzettend leuk om na je pensioen maatschappelijk actief te blijven en dat kan bij Gilde Alkmaar op een fantastische manier. Het was mijn vrouw die destijds de advertentie zag waarin Gilde Alkmaar een nieuwe voorzitter zocht. Ze zei: ‘doen!’. Bestuurlijk werkt ligt mij wel en ik had al ervaring bij onder meer de Fietsersbond en het schoolbestuur van de Montessorischool. Het besturen van een vrijwilligersorganisatie werkt natuurlijk wel anders dan een professioneel bedrijf; je kunt niet zo dwingend optreden en je zal tactische vaardigheden moeten hebben om bijvoorbeeld veranderingen door te voeren waar niet iedereen zich in kan vinden. Dat kan een uitdaging zijn, maar het geeft extra veel voldoening als het dan lukt. Uiteindelijk hebben we een gezamenlijk doel: mensen informeren en begeleiden. Dat informeren zit hem vooral in de stadswandelingen en fietstochten. Die zijn altijd onder begeleiding van een gids. Die weten veel te vertellen, waardoor zo’n wandeling of fietstocht een heel interessante lading krijgt. Bij Samenspraak begeleiden we mensen die de Nederlandse spreektaal niet machtig zijn. Dit zijn onder meer hoogopgeleiden van bijvoorbeeld grote concerns die theoretisch goed onderlegd zijn. We hebben tijdelijk nog laaggeletterde mensen begeleid, omdat dat een subsidie-eis was. Dat werkte helemaal niet, want dan moet je eigenlijk Neerlandicus zijn. Op dit moment begeleiden we veel mensen die inburgeren met de taal. We hebben zo’n tachtig koppels die met de Nederlandse spreektaal stoeien. Die gesprekken vinden plaats in de bibliotheek of bijvoorbeeld tijdens een wandeling. Bij het project Coach4you begeleiden we jongeren van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Die stap is voor sommigen enorm en juist die groep kunnen wij assisteren. We verzorgen geen bijlessen, maar zijn dan meer actief als coach. Denk bijvoorbeeld aan jongeren waar de thuissituatie ingewikkeld is of de jongeren hebben ouders die de vaardigheden missen om hun kinderen goed te kunnen begeleiden.”

Stadswandelingen

Gilde Alkmaar is misschien nog wel het meest bekend van de stadswandelingen. “Daarin hebben we enorme stappen gezet. We werken nauw samen met de gidsen van de Historische Vereniging Alkmaar. We hebben nu wandelingen voor archeologen, voor doven en slechthorenden en nieuwe Alkmaarders. Zo kan iedereen die nieuw in Alkmaar woont de stad leren kennen.” Zimmerman heeft zich in zijn periode ingezet om te digitaliseren en de organisatie toekomstbestendig te maken. “Vooral tijdens corona werd onderstreept hoe belangrijk het was om elkaar digitaal te ontmoeten, bijvoorbeeld via Teams. Onze vrijwilligers zijn er inmiddels helemaal in thuis en dat werkt super. Jarenlang hadden we een kantoortje in Ontmoetingscentrum Wijkwaard, maar het was niet meer nodig. We vergaderen nog wel op locatie in de Eenhoorn.”

Nieuwe voorzitter gezocht

Als Zimmerman straks vertrekt, heeft Gilde Alkmaar een nieuwe voorzitter nodig. Die komt volgens Zimmerman in een gespreid bedje. “De organisatie - inmiddels met ANBI-status - staat als een huis en is door de digitale inhaalslag helemaal van deze tijd. Daarnaast is voorzitter zijn ontzettend leuk, want je praat met veel partijen en draagt zorg voor de 120 vrijwilligers die hun ziel en zaligheid inzetten om zoveel mogelijk Alkmaarders te bedienen. Waar de uitdaging in zit? We zijn nu actief op vier onderdelen, maar dat kan uitgebreid worden, dus ideeën zijn altijd welkom. Daarnaast is het vinden van vrijwilligers best lastig én de nieuwe voorzitter mag nog zichtbaarder zijn. Uitdagingen genoeg, maar als je ziet op welke manier we mensen helpen, kun je daar alleen maar heel blij van worden.” 

Wie interesse heeft om voorzitter (of eventueel secretaris) bij Gilde Alkmaar te worden of meer informatie wil, stuurt een bericht naar info@gildealkmaar.nl.