Geen groene vingers? Déze 5 tuinplanten hebben weinig water nodig

Tuin
Laat de gieter wat vaker staan met deze tips!
Laat de gieter wat vaker staan met deze tips! (Foto: Adobe Stock)

Welke tuinplanten hebben weinig water nodig? Vooral tijdens die eerste zonnige dagen wordt het duidelijk dat je tuin wat kleur - vooral groen - kan gebruiken. Aals groene vingers niet jouw sterkste kant zijn, hebben we een idee voor je: kies voor planten die goed gedijen in droge grond. Hier zijn vijf tuinplanten die weinig water nodig hebben en nog mooi staan ook!

Tuinplanten die goed tegen droogte kunnen hebben vaak kleine bladeren of diepe wortels, waardoor ze minder water vereisen. Dikke of grijze bladeren fungeren als natuurlijke bescherming tegen uitdroging. Hoewel bloemen over het algemeen waterlustig zijn, zijn er kleurrijke planten zoals bloeiende struiken of rozen, die minder water nodig hebben. Dus, welke planten hoeven niet vaak te drinken?

Tuinplanten die goed tegen droogte kunnen

Wilde rozen 
Met hun diepe wortels zijn wilde rozen uitstekend bestand tegen droogte. Deze planten vinden zelfs voldoende vocht op zonnige plekken. Vergeet niet dat rozen op andere vlakken wel wat eisen stellen aan verzorging. Plaats ze bij voorkeur in de wind en zorg voor een voedingsrijke grond.

Vlinderstruik
Er zijn voldoende struiken die weinig water nodig hebben, zoals de vlinderstruik. Niet alleen een traktatie voor vlinders en bijen: er zijn ook verschillende soorten vlinderstruiken die wel twee tot drie meter hoog kunnen worden!

Tekst gaat verder na de afbeelding

Tuinplanten die weinig water nodig hebben

Zonnebloem
De zonnebloem onderscheidt zich door zijn diepe wortels, die net zo diep reiken als zijn imposante hoogte. Handig, want deze wortels kunnen water vinden op diepere niveaus in de grond. Een overvloed aan water zorgt echter voor slappe groei en snel afbrekende stelen. Als je zonnebloemen in potten hebt, is regelmatig water geven wél belangrijk, aangezien de wortels niet diep kunnen doordringen.

Witte zonnehoed
Maak kennis met de stralende parel van droge gronden: de witte zonnehoed, ofwel echinacea purpurea. Deze opvallende vaste plant trekt direct de aandacht door zijn imposante verschijning. In het wild gedijt de witte zonnehoed in droge gebieden, waar hij volop geniet van de zon. Als je lang wil blijven genieten van deze prachtige plant, is het aan te raden om hem elke 3 jaar op te nemen, te scheuren en opnieuw te planten. Op die manier houd je hem in topconditie en blijft hij schitteren in je tuin!

Planten volle zon weinig water

Sering
Een andere plant die goed zonder water kan is de sering, ofwel syringa vulgaris. De prachtige bloemen van deze struik verspreiden een heerlijke geur. Seringen gedijen het beste in zonnige gebieden en kunnen overleven in vrijwel elke tuingrond. Hoewel ze tijdens warme zomers wat extra water kunnen gebruiken, zijn ze over het algemeen goed bestand tegen droge grond. Bovendien kunnen ze probleemloos de winter overleven, waardoor je jaarlijks kunt genieten van hun betoverende bloemenpracht.

Tekst gaat verder na de afbeelding


Laat de gieter maar staan!

Volg Rodi Wonen

Wil je wekelijks de nieuwste interieurtrends ontdekken? Ga naar de homepagina voor nog véél meer inspirerende artikelen en tips van interieurstylisten, en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!