Nachttrein tussen Alkmaar en Amsterdam

Nieuws
Er gaat een nachttrein rijden tussen Alkmaar en Amsterdam.
Er gaat een nachttrein rijden tussen Alkmaar en Amsterdam. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Goed nieuws voor iedereen die graag in Amsterdam uitgaat en niet tot de volgende ochtend wil wachten om met de trein naar huis te kunnen; er komt een proef om in 2025 en 2026 een nachttrein te laten rijden. De gemeenteraad moet nog wel akkoord geven. Dit voorstel wordt 21 maart tijdens de raadsvergadering besproken.

Op dit moment rijden er geen treinen tussen Alkmaar en Amsterdam CS tussen 00.30 en 05.00 uur. Van Amsterdam CS naar Alkmaar rijden er geen treinen tussen 01.48 en 06.00 uur. De nachttrein is een wens van de gemeenteraad die vorig jaar het college verzocht de mogelijkheden te onderzoeken. De NS kan aan het verzoek voldoen, maar haast is geboden, want het contract moet dan wel voor 1 april 2024 ondertekend zijn. Om de nachtrein mogelijk te maken is 155.000 euro per jaar nodig. Voor deze bijdrage is dekking gevonden binnen het mobiliteitsbudget. De kosten zijn opgebouwd uit de inzet van materieel en treinpersoneel en beveiliging op het station.

Vrijdag- en zaterdagnacht

De nachtrein rijdt op vrijdag- en zaterdagnacht. De trein rijdt zonder stops tussen Alkmaar en Amsterdam Centraal en andersom. Mogelijk haken andere gemeenten later ook aan en komen er wel extra stops bij stations. Als de nachttrein na twee jaar een succes blijkt te zijn, kan overwogen worden om het aantal treinen uit te breiden. Het is onduidelijk hoeveel treinreizigers van de nachttrein gebruik gaan maken; maar de NS heeft positieve ervaringen met nachttreinen op andere plekken in in Noord-Holland. De proef met de nachttrein wordt in de loop van 2025 geëvalueerd.