De Luisterlaan: al 65 jaar een luisterend oor

Nieuws
De Luisterlaan al 65 jaar een luisterend oor.
De Luisterlaan al 65 jaar een luisterend oor. (Foto: Sander Foederer)

ALKMAAR - Dit jaar staat de Luisterlijn stil bij het 65-jarig bestaan van de telefonische hulpdienst. Sinds de oprichting in 1958, heeft de telefonische hulpdienst een onschatbare rol gespeeld in het bieden van een luisterend oor aan mensen die daar op dat moment behoefte aan hadden, ongeacht de tijd van de dag of de aard van hun zorgen. 

Wat begon als een bescheiden initiatief, is uitgegroeid tot een landelijke organisatie, de Luisterlijn, die levens raakt over het hele land. Vanuit verschillende locaties in het hele land, waaronder in Alkmaar, voeren vrijwilligers jaarlijks honderdduizenden gesprekken.

In 1958 richtte de Rotterdamse dominee Henk Teutscher de eerste telefonische hulpdienst op in Nederland. “Hij vroeg in het algemeen aan mensen die verhullend spraken, om hun problemen duidelijk uit te spreken en het gesprek met de telefonische hulpdienst aan te gaan. Zelfs als het er om ging dat het leven niet te leven is en zij een einde aan hun leven wilde maken”, vertelt de zoon van oprichter ds. Teutscher. Het was een oproep tot hulp en luisteren. Nu, 65 jaar later, biedt de Luisterlijn een luisterend oor aan iedereen en in (bijna) elke situatie. 

Gehoord worden

De behoefte (anoniem) je verhaal te kunnen doen, is nog altijd groot. Waar de eerste telefonische hulpdienst begon met 40 vrijwilligers en zo’n 35 gesprekken per dag, is de telefonische hulpdienst uitgegroeid tot circa 1.500 vrijwilligers en zo’n 900 gesprekken per dag. Hoewel de telefonische hulpdienst al lang niet meer alleen bereikbaar is via telefoon, maar ook via chat en mail, worden de meeste gesprekken nog altijd via de telefoon gevoerd. Opvallend is dat door de jaren heen psychische klachten en eenzaamheid vaak aanleiding zijn om contact te zoeken.

Voortdurende missie

Henk Teutscher, zoon van oprichter ds. Teutscher, is trots dat de missie van zijn vader wordt voortgezet. “In een wereld waarin het tempo soms overweldigend kan zijn, en waarin individuen worstelen met uitdagingen van verschillende aard, is het van cruciaal belang een plek te hebben waar je je gehoord en begrepen voelt. Wat het werk nog steeds bijzonder maakt, is de onbaatzuchtige inzet van de vrijwilligers. Mensen die dag en nacht hun luisterend oor lenen aan hen die het nodig hebben.”

De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek. Bel 088 0767000. Chatten of mailen is ook mogelijk via www.deluisterlijn.nl.