Zestig jaar tuinvereniging De Omval: ‘Zoeter, sappiger en véél lekkerder!’

Nieuws
Nettie, Sophie en Paul van de Alkmaarse Tuin Vereniging (ATV).
Nettie, Sophie en Paul van de Alkmaarse Tuin Vereniging (ATV). (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Boontjes, tomaten of komkommers. In elke supermarkt liggen de bakken er vol mee, maar wie enigszins groene vingers heeft, verbouwt de groente en fruit gewoon zelf. Bijvoorbeeld in zijn achtertuin óf in een volkstuintje. De Alkmaarse Tuin Vereniging (ATV) De Omval heeft ongeveer 100 van zulke tuintjes. De vereniging tussen Alkmaar en Stompetoren bestaat dit jaar zestig jaar en heeft een aantrekkingskracht op zowel oude als jonge huurders, maar over één ding zijn ze het allemaal eens. Zelfgekweekte groente en fruit zijn veel lekkerder!

“Hier krijgen fruit en groenten alle tijd om te groeien, niet te vergelijken in enorme kassen waar het vooral snel, snel, snel moet. Dat heeft invloed op de smaak én kwaliteit: veel zoeter, sappiger, meer structuur en simpelweg veel lekkerder.” Volgens Nettie Seelt (82) zijn haar tomaten niet te vergelijken met die uit de supermarkt. De Alkmaarse heeft bij ATV een grote kavel, waar ze dagelijks te vinden is. “Behalve als het regent, dan blijf ik liever thuis. Maar als ik hier in de tuin werk en het begint toch te regenen, schuil ik in mijn tuinhuis. Daar staat zelfs een bank om even te relaxen. Waarom ik hier een tuin heb? Ik ben gewoon gek op tuinieren. Als klein kind zat ik altijd al met mijn moeder in de tuin te hannesen. Heerlijk vond ik dat. Sinds 1995 huur ik hier een stukje grond. Mijn kavel is vrij groot, dus ik geef veel weg. Zo genieten mijn overbuurvrouw en andere buurtjes ook van mijn tuin. En als ik met veel tuinafval naar de vuilstort rijd, krijgen de mannen komkommer van mij. Maar natuurlijk geniet ik er zelf ook van. Wat ik niet meteen opeet, vries ik in. Zo kan ik blijven genieten van lekker en gezond eten uit mijn eigen tuin.”

Steeds populairder

Volkstuintjes zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Ook onder jongeren die het heerlijk vinden om in een eigen tuintje te werken. Paul (30) en zijn vriendin Sophie (29) hebben sinds kort een tuin op het complex. “We zochten al langer naar een stukje grond, maar wonen in Heemskerk, waar we geen tuintje konden vinden. Hier wél en omdat ik vlakbij werk, past dat prima”, zegt Paul. 

‘We zien steeds meer jongeren die een volkstuintje willen’

“We leven bewust en kiezen ervoor om zoveel mogelijk biologisch te eten. Daar hangt wel een prijskaartje aan, want biologische producten zijn duur. Ook daarom willen we het zelf verbouwen. Daarnaast is het natuurlijk gewoon heerlijk om lekker in de buitenlucht met je handen bezig te zijn. We tuinieren volgens de permacultuur, waarbij we doelbewust inzetten op biodiversiteit en vervolgens de natuur zijn gang laten gaan.” Sophie: “Ik vind het heerlijk om hier te zijn. We wonen in een appartement en op ons balkon hebben alleen een kruidenrekje. We zochten naar meer ruimte en zijn  heel blij met wat we hier hebben.”

Aan de rand van alle tuinen staat een kantine, waar de tuinders even koffie kunnen drinken en tuintips uitwisselen. “Het is ook gewoon gezellig om met gelijkgestemden van gedachten te wisselen”, zegt Agnes Vos, bestuurslid van de tuinvereniging. “We zien steeds meer jongeren die een volkstuintje willen, maar sommigen onderschatten de hoeveelheid werk en verwaarlozen hun stukje grond. Als huurder werk je overigens niet alleen aan je eigen tuin, maar werk je ook mee om het complex te onderhouden. We hebben in totaal zo’n 100 kavels, vanaf 100 vierkante meter. De huurprijs ligt op 47 cent de vierkante meter, dus voor weinig geld eet je heerlijk uit eigen tuin. We hebben nog tuintjes beschikbaar, dus belangstellenden zijn welkom.”

Meer informatie

Wie een tuin wil huren of meer informatie over tuinvereniging De Omval wil, kijkt op www.atvdeomval.nl.