Airco kopen? Híer moet je op letten

Accessoires
Ontdek de meest verkochte aircosystemen.
Ontdek de meest verkochte aircosystemen. (Foto: Adobe Stock)

Met deze warme temperaturen is een airco geen overbodige luxe. Er zijn verschillende soorten aircosystemen. Daarom is het verstandig om deze eerst met elkaar te vergelijken. Kortom, wil je een airco kopen? Check deze tips!

Dit zijn de meest verkochte aircosystemen:

- Split Unit Airco
- Monoblock airco
- Mobiele airco

Fun fact: wist je dat airco’s warmtepompen zijn? Ze kunnen zowel koelen als verwarmen. Je hoeft dus niet per se je woning te koelen. In de winter kun je ruimtes met de airco verwarmen. Met het gebruik van de airco in de winter bespaar je aanzienlijk in stookkosten (en dus gasverbruik).

Airco kopen: split unit airco

De split unit airco is de meest effectieve en krachtige airco op de markt. Dit type airco bestaat uit tenminste één buitenunit en één of meerdere binnenunits. De binnenunits (airco’s) worden aangesloten op de buitenunit. Hoe meer binnenunits er worden aangesloten op de buitenunit, hoe krachtiger de buitenunit moet zijn.

Een nadeel van de split unit airco is de buitenunit; deze neemt ruimte in beslag. Houd daar rekening mee als je klein woont. 

Airco kopen: Monoblock airco

De monoblock airco is minder krachtig dan de split unit airco, maar wél een stuk vriendelijker in prijs. Als je een kleine ruimte wilt koelen zonder de nadelen van een buitenunit, dan is de monoblock airco een goede keuze. Dit type airco wordt aan de binnenzijde van een buitenmuur geplaatst, met één luchttoevoer en één luchtafvoer naar buiten, waar een rooster op wordt geplaatst. Ja, ook de monoblock airco kan koelen en verwarmen. 

Airco kopen: Mobiele airco

De mobiele airco is niet zo krachtig, maar wel voordelig. Deze kan verplaatst worden, zolang de luchtslang maar naar buiten kan; bijvoorbeeld via een open raampje. Het nadeel: hierdoor komt warme of koude lucht van buiten naar binnen. Dit maakt de airco minder effectief. 

Voor welk type airco ga jij?

Meer handige woontips?

Bezoek onze homepage en volg ons op Instagram en Facebook!

Lees ook: