Woningmarkt: meer overbiedingen en stijgende prijzen

Nieuws
In 44% van de transacties wordt overboden.
In 44% van de transacties wordt overboden. (Foto: Archief)

ALKMAAR - Het aanbod krimpt, meer overbiedingen en stijgen de prijzen in Alkmaar. Dat is de conclusie van Leygraaf die een woningmarktanalyse heeft gemaakt van het eerste kwartaal.

De koopwoningmarkt is in het eerste kwartaal van 2024 duidelijk in trek. In het normaal gesproken wat rustigere eerste kwartaal zijn de transacties dit keer juist toegenomen. Meer kijkers komen op te koop staande woningen afkomen. Ook het aantal biedingen op een woning neemt toe. Dat bevestigt het gestegen vertrouwen onder woningkopers. Dit kwartaal zijn er in de regio Alkmaar 473 woningen verkocht. De gemiddelde transactieprijs lag daarbij op €452.000,-. Vergeleken met het eerste kwartaal 2023 stijgt de gemiddelde verkoopprijs met 7,7%. Ten opzichte van het vierde kwartaal 2023 is het een stijging van 3%. De stijgende lijn lijkt daarmee dit kwartaal verder door te zetten. De licht dalende rente in combinatie met flink gestegen lonen hebben ervoor gezorgd dat de leencapaciteit van woningkopers is vergroot, dit helpt bij de toename van het vertrouwen van woningkopers. Tegelijk is het een zorgpunt want door de grote én toenemende vraag in de markt droogt het woningaanbod namelijk op. Dit kwartaal zijn 17,5% minder woningen te koop gezet dan in het eerste kwartaal 2023 en 5,6% minder woningen ten opzichte van het vierde kwartaal 2023. Dit blijkt ook uit de krapte-indicator, deze komt in het eerste kwartaal van 2024 uit op 2,9, terwijl de indicator hetzelfde kwartaal vorig jaar op 3,5 stond. 

Overbieden

Door krapte op de markt neemt en overbieden toe, dat weer leidt tot stijgende prijzen. Het aantal verkopen blijft achter, omdat er te weinig woningen te koop worden gezet. Het geringe aanbod en de stijgende vraag vertaald zich in stijgende vraagprijzen en een groei in het aantal overbiedingen. De gemiddelde vraagprijs is met 7,7% gestegen en komt dit kwartaal uit op €579.000,-. Daarnaast wordt er in 44% van de transacties overboden. Dit percentage lag in het eerste kwartaal van 2023 nog maar op 27%. Door het geringe aantal woningen dat te koop komt, stokt de doorstroming. De enige wijze om dat probleem op te lossen is bouwen en slim gebruik maken van de bestaande voorraad, door transformatie of bijvoorbeeld woningsplitsing.