Tentoonstelling architectuur: ‘Onmetelijk Belangrijk’

Nieuws
Appartementengebouw ‘de Kaap’.
Appartementengebouw ‘de Kaap’. (Foto: Impressie: aangeleverd)

ALKMAAR - Het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) houdt in samenwerking met het architectenbureau Tangram de tentoonstelling ‘Onmetelijk Belangrijk’. De tentoonstelling laat zien wat kan worden verwacht van het gebruik van Kunstmatige Intelligentie (AI) bij het ontwerpen van gebouwen en van de gebouwde omgeving. De expositie is van 1 tot en 23 mei te zien in de foyer van Theater De Vest, tijdens openingsuren. 

Elk jaar nodigt het AIA een architectenbureau uit voor het maken van een tentoonstelling van hun werk. Daarbij gaat het steeds om een spraakmakend bureau dat tevens in Alkmaar actief is. Deze keer is de keuze gevallen op het bureau Tangram uit Amsterdam. Zij zijn de ontwerpers van het beeldbepalende appartementengebouw ‘de Kaap’ bij de ‘Poort van Oudorp’.

Over de tentoonstelling zegt Tangram het volgende: ‘Het ontwerpen van steden en gebouwen wordt steeds complexer door uitgebreide regelgeving, door transities in energie en mobiliteit, en door de noodzaak om te verdichten op moeilijke locaties. Kunstmatige Intelligentie, of AI, gaat ons daarbij helpen. Maar er is ook een andere kant. AI richt zich alleen op het meetbare. Architectuur bestaat echter bij de gratie van het onmeetbare, creativiteit, intuïtie en ervaring.’

Wat betekent kunstmatige intelligentie voor het werkveld van de ontwerpers? Hoe werkt het en wat kunnen we ervan verwachten? Hoe kunnen we in een met AI gestuurd ontwerpproces naast de harde, meetbare waarden- ook de minder meetbare, zachte waarden een plek geven, zoals welbevinden, geluk, sociale binding en niet te vergeten ‘schoonheid’? Met een serie installaties stelt de tentoonstelling relevante vragen aan de orde- en toont mogelijke oplossingsrichtingen.

De Poort van Oudorp.