SP uit zorgen over nieuw sociaal pension Pettemerstraat

Politiek
Fractievoorzitter Rigo Wijdoogen / Socialistische Partij Alkmaar.
Fractievoorzitter Rigo Wijdoogen / Socialistische Partij Alkmaar. (Foto: Aangeleverd)

ALKMAAR – Aan de Pettemerstraat 39 richt de gemeente een nieuw sociaal pension in dat 1 januari zal openen. Het Leger des Heils zal daar dag en nacht zorg en begeleiding bieden aan bewoners met een complexe hulpvraag zoals zware verslavingsproblematiek. Het pension wordt gevestigd boven ActiefTalent, een afdeling van Reakt waar ook cliënten werken die net zijn afgekickt. De Socialistische Partij Alkmaar (SP) zet haar vraagtekens bij de keuze voor deze locatie. “De begeleiders en de cliënten van ActiefTalent voelen zich bedreigd,” stelt fractievoorzitter Rigo Wijdoogen.

Cliënten met verslavingsverleden voelen zich bedreigd

De huur van het pension aan de Van den Bosschstraat is door Opvang B.V. opgezegd. Door gebrekkig onderhoud van de vastgoedeigenaar werd de situatie onhoudbaar. Het sociaal pension zal 1 januari de deuren sluiten in het Alkmaarse centrum en vanaf de Pettemerstraatweg met 17 bewoners verdergaan. “Het is heel goed dat er onderdak is gevonden voor deze bewoners,” zegt Wijdoogen, “maar er is wel een ander probleem bij gekomen. Veel cliënten van het pension hebben een zware verslavingsproblematiek. We zijn er langs geweest en zonder dat we nog met bewoners hadden gesproken zagen we er al twee laveloos binnenwandelen. En deze mensen gaan nu gehuisvest worden boven ActiefTalent, een dagbestedingslocatie van Reakt waar cliënten zitten die hun verslaving net onder controle hebben.”

Papierenwerkelijkheid

Volgens de SP heeft de gemeente aangeklopt bij Reakt zonder eerst gesproken te hebben met de mensen op de werkvloer. Ook vanuit Reakt is geen contact gezocht met begeleiders en cliënten van ActiefTalent om de situatie te bespreken. Wijdoogen: “Er is te veel gekeken naar de papierenwerkelijkheid zonder rekening te houden met de realiteit. Cliënten van ActiefTalent zijn doodsbang dat ze weer een terugval krijgen. Nu al horen begeleiders dat cliënten ‘trek’ beginnen te krijgen.”

Doodsbang voor een terugval

Wethouders hebben volgens de partij zo zuiver en integer mogelijk gehandeld en ook echt gekeken naar welke zorginstelling deze doelgroep kan begeleiden. Leger des Heils staat bekend om hulpverlening aan doelgroepen met complexe problematiek. “Ik twijfel ook niet aan de kennis en kunde van de hulpverlening. Wel vind ik dat we goed moeten kijken hoe we de cliënten van ActiefTalent ook kunnen beschermen.”

Kritische vragen

De Socialistische Partij gaat hierover kritische vragen stellen aan het college. “We willen de zorgen van ActiefTalent naar voren brengen en we willen dat het college maatregelen neemt om beide doelgroepen goed te monitoren en te beschermen. We hopen ook dat het college inziet dat er de volgende keer minder gekeken moet worden naar de papierenwerkelijkheid. Ga in gesprek met alle betrokkenen; leer ze kennen,” aldus Wijdoogen.