Klimaatburgemeester Wiebe van Erkelens: ‘Ook de wethouders in Alkmaar moeten eerlijk zijn’

Politiek
Klimaatburgemeester Wiebe van Erkelens hield een klimaatrede.
Klimaatburgemeester Wiebe van Erkelens hield een klimaatrede. (Foto: Rodi Media)

ALKMAAR – Zo’n twintigtal klimaatactivisten verzamelden zich maandag 7 augustus op het Centraal Station van Alkmaar voor een vreedzaam protest. Het doel? Aandacht vragen voor het klimaat. Daarover zijn de activisten nog lang niet uitgesproken. “Dit is alweer het vierde klimaatalarm in Alkmaar”, zegt activist Serge, “en we zijn nog lang niet klaar!”

Door Roxanne Borgman

Na een kleine regenbui komt de zon weer door. Een prachtige dag om klimaatrechtvaardigheid te eisen, vinden de activisten. De sfeer is gemoedelijk. Er wordt gezongen over in je recht staan, over hoe mensen wat kunnen bereiken als ze samen sterk staan: “People got the power, tell me you can feel it, stronger by the hour.” Als het luchtalarm afgaat, gaan er activisten liggen. Het is een symbolische dood. Een toekomstbeeld van wat er gebeurt als niemand zich meer druk maakt om het klimaat, als we het op zijn beloop laten gaan.


Klimaatactivisten liggen voor ‘dood’ op het Stationsplein tijdens de luchtalarmtest. - Rodi Media

Verantwoordelijkheid

Geen scanderende leuzen over fossiele brandstof, falende politici of bedrijven die hun verantwoordelijkheid niet nemen. Maar dat betekent niet dat klimaatburgemeester Wiebe van Erkelens, uitgenodigd om te spreken namens de organisatie, een zachte toon aanzet. Zijn klimaatrede is rechttoe rechtaan. “Schiphol moet krimpen, maar de KLM, nota bene gesponsord door ons, stapt naar de rechter omdat ze méér willen vliegen. En dan de staalfabriek die al decennialang de boel vergiftigt. De lucht, de bodem, het water. Het leven. Niet te vergeten: ons Hoogheemraadschap heeft de slechtste waterkwaliteit van alle 21 waterschappen.”

‘Wij hebben de slechtste waterkwaliteit’

Er is werk aan de winkel, vindt Wiebe, en overheden, bedrijven, politici: die moeten hun verantwoordelijkheid nemen. “Ook de wethouders in Alkmaar moeten eerlijk zijn over de natuurcrisis. Zij moeten niet alleen lokaal kijken, maar ook meedenken en bemiddelen bij bijvoorbeeld de regio, provincie en het waterschap. We moeten allemaal een tandje bijzetten en eerlijk zijn over de ecologische ramp en ieders aandeel daarin.”

Gewone mensen

“Ik ben trots op de groep mensen die hier nu staat”, zegt activist Serge. “Voor corona stonden we hier maar met z’n drieën. Steeds meer mensen laten zien dat ze zich druk maken om het klimaat. Dat er wat moet gebeuren.” Wiebe ziet graag dat ook de ‘gewone’ mens zijn gezicht laat zien. “Het zijn vaak organisaties die naar zo’n protest of demonstratie komen. Maar we zien graag dat iedereen die zich druk maakt om het klimaat zijn gezicht laat zien.” Hij wijst naar de mensen om hem heen. “Er wordt gezongen en met elkaar gesproken over het klimaat. Het is geen ‘hard protest’. Kom maandag 4 september om 11.45 uur eens langs. Dan zie je het zelf.”