Ondernemers dolblij: ‘Als koe die de wei in mag’

Nieuws
Souldiva Berget Lewis is special guest op de feestelijke VOA-BBQ: 'We gaan eten, we gaan drinken, we gaan dansen!'
Souldiva Berget Lewis is special guest op de feestelijke VOA-BBQ: 'We gaan eten, we gaan drinken, we gaan dansen!' Foto: Morvenna Goudkade

ALPHEN – Bijna 300 VOA-ondernemers hebben vrijdagavond een feestje gevierd, voor het eerst sinds de coronacrisis. De traditionele BBQ, als afsluiting van de zomer en start van het nieuwe seizoen, mocht doorgaan. Zonder 1,5 meter en mét ‘lady of soul’ Berget Lewis.

Morvenna Goudkade 

Wat de BBQ-gasten kunnen verwachten? Daar kan VOA-bestuurslid Bas de Lange voorafgaand kort over zijn: “Feest! We gaan eten, we gaan drinken, we gaan dansen en we gaan feesten. En na afloop rollend naar huis, haha.” Of er ook speeches zijn? “Nee!’’

Veel ondernemers hebben het afgelopen tijd flink voor hun kiezen gekregen, maar dat is vrijdagavond vergeten. Vanaf 18:00 uur arriveren de deelnemers bij Archeon, waar de BBQ plaatsheeft. Eigenaren Jack en Monique Veldman, met Archeon ook lid van VOA, stellen hun locatie ter beschikking. Het is prachtig weer, de gasten arriveren in zomerse kleding en veelal op de fiets. 

Iedereen praat met iedereen

Alsof ze nooit iets anders gedaan heeft, neemt mode-onderneemster Mirella van de Weerd toegangscontroles af bij de entree. Bezoekers moeten zich identificeren en een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag laten zien. Veel gasten hebben de CoronaCheck app op hun telefoon en laten hun QR-code scannen. Van de Weerd is lid van de VOA-programmacommissie, organisator van het feest. Eenmaal door de toegangscontrole loopt een route door het museumpark die wordt omlijst door tafereeltjes uit diverse tijdperken. 

De vrouwelijke gasten zijn niet meer te houden

“Ik heb onze archeotolken gevraagd erbij te zijn”, vertelt Monique Veldman. Deze medewerkers beelden mensen in de historie uit: van een Romeinse ridder tot een middeleeuwse ganzenhoeder en een herderin met kudde schapen. 

De wandeling, met fraai strijklicht door de bomen, is als een tocht door een levend plaatjesboek. Eindpunt is de Romeinse herberg, waar het feest is in de lommerrijke tuin met terras. Daar staan grote barbecues en bars opgesteld. Daar worden de gasten ontvangen. De sfeer is ronduit opgetogen. Voor velen is het de eerste keer, dat ze op een evenement zijn waar de 1,5 meter niet geldt. Het voelt even onwennig, maar de blijdschap overheerst. Dan houdt VOA-voorzitter Elles in ‘t Veld tóch een korte speech. “Geweldig dat jullie hier allemaal zijn”, roept in ‘t Veld. “Hoe ik me voel? Als een jonge koe die voor het eerst de wei in mag!” De dj draait er lustig op los, barbecuechefs bereiden heerlijke gerechten en de bars maken overuren. Iedereen praat met iedereen. Advocaat Dick Feddes uit Alphen begroet aannemer Zwiep Vermeulen uit Benthuizen. Auto-ondernemer Ivor Hooftman praat bij met VOA-penningmeester Gerard van der Klaauw. Brigitte de Niet heeft nieuwe business ontwikkeld bij haar Alphense administratiekantoor, vertelt ze. De Boskoopse aanbestedingscoach Fija Mulder ziet veel nieuwe gezichten en tandartskoppel Melchior en Ria Gadellaa juist veel oude bekenden. Zij wonen in Woubrugge en hebben hun bedrijf in Alphen.  Dan wordt de special guest van de avond aangekondigd: souldiva Berget Lewis. Meteen zijn de vrouwelijke gasten niet meer te houden: er wordt volop meegezongen en gedanst op hits als I’m every woman, Respect en Ain’t nobody. Ook VOA-vrouwen Petra Burgmeijer en Jolanda Donkersloot staan op de dansvloer. Na het optreden neemt de dj het weer over, de stemming zit er goed in en de dansvloer blijft vol. Om 22:00 uur is het feest afgelopen, maar ondanks de korte duur zijn de ondernemers dolgelukkig, zoals Patricia de Sain: “Heerlijk om iedereen weer in het echt te zien!”

 Vrouwelijke ondernemers vieren een feestje op de dansvloer tijdens de VOA BBQ.