De cultuur staat op in Alphen: ‘Waanzinnig mooi’

Nieuws
Sprookjesachtige taferelen bij Keys of Light, een muzikale lichtshow ter ere van de 100-jarige Adventskerk.
Sprookjesachtige taferelen bij Keys of Light, een muzikale lichtshow ter ere van de 100-jarige Adventskerk. ((Foto: Stichting Vrienden van de Adventskerk)

ALPHEN - Magische momenten afgelopen week in het Alphense centrum. Mensen worden betoverd door muziek, licht en poëzie. Een lichtevenement voor de jarige Adventskerk in de Julianastraat. Een poëziewedstrijd voor de nieuwe stadsdichter in het Oude Raadhuis. Het zorgt voor een ware opstanding van cultuur.

Morvenna Goudkade

Drie avonden op rij, donderdag tot en met zaterdag, zijn voorbijgangers verrast door een muzikale lichtshow bij de Adventskerk, in het Alphense stadshart. De kerk bestaat 100 jaar en het jubileumjaar is afgetrapt met ‘Keys of Light’. 

We hebben een oproep gedaan: deel jij je talent?

Maaike Lilipaly, van Stichting Vrienden van de Adventskerk, kijkt zeer tevreden terug. “Ik ben heel trots en blij hoe het is verlopen: een plek van ontmoeting en verbinding. We wilden een open podium creëren, buiten bij de kerk. Eerder hebben we een oproep gedaan: kun jij piano spelen? Wij delen onze vleugel, deel jij je talent? Daar is massaal gehoor aan gegeven.” Vijftig inwoners hebben achter de vleugel plaatsgenomen, verdeeld over de drie avonden, allemaal zo’n tien minuten, vertelt Lilipaly. “De jongste was zes jaar, de oudste 75. Zij hebben allemaal via de toetsen een lichtshow aangestuurd, elke keer weer anders, afhankelijk van melodie en intensiteit.” Alles is zeer harmonieus verlopen, zegt de organisator. “Geen onvertogen woord, alleen maar mensen, jong en oud. In één woord: liefde.”

Keys of Light is donderdagavond geopend door burgemeester Liesbeth Spies en kinderburgemeester Safae Ahannay (11). Safae mag als eerste een stukje pianospelen om de lichtshow te starten. 

Predikant Leo van Rikxoort memoreert dat voorgangers van de Adventskerk twee keer door brand zijn verwoest. “Eerst in het rampjaar 1619, daarna in 1916. In 1920 is begonnen met de bouw van een nieuwe kerk, die in 1922 gereed was. Honderd jaar geleden en dat vieren wij nu.” 

Pianiste Josje Goudswaard en violiste Camilla van der Kooij spelen vervolgens de sterren van de hemel. Hun samenspel met feeërieke lichtshow zorgt voor een sprookjesachtige sfeer. “Waanzinnig mooi”, verzucht een toehoorster.

Het is de opmaat voor nog veel meer bekende en onbekende inwoners, uit de hele gemeente. Van Hermen Barendregt, organist in Boskoop, tot Machiel van der Schoot, ondernemer in Alphen.

Zaterdag wordt het culturele leven nog verder gevoed, ditmaal met poëzie. In het Oude Raadhuis wordt uit drie kandidaten de nieuwe stadsdichter van Alphen gekozen, als opvolger van stadsdichter Lisa Veldkamp. Finalisten Ann van Wingerden, Paul Opdam en Lars Ferwerda lezen zelfgeschreven gedichten voor, afgewisseld met muzikale optredens. De titel stadsdichter gaat uiteindelijk naar Lars Ferwerda (27), die de meeste indruk maakt, zoals met zijn gedicht ‘Weteringpark’. Juryvoorzitter Erik van Zuylen: “We denken dat jij het meest volledige repertoire hebt”. Ceremoniemeester Kaj Elhorst deelt boeketten tulpen uit en de gasten heffen het glas. 

Winnaar Lars Ferwerda vertelt dat hij vier geleden ‘verliefd werd op poëzie’. “Ik volgde toen een trimester over kunst en filosofie. Toen heb ik ook poëzie ontdekt.”

Hij wilde heel graag stadsdichter worden, zegt hij. Waarom? “Ik zie het als een unieke kans. Al is in opdracht schrijven wel nieuw voor mij, normaal schrijf ik vooral over mijn gevoelsleven. Maar er wordt natuurlijk wel van mij verwacht dat ik op regelmatige basis iets schrijf over Alphen. Bij herdenkingen bijvoorbeeld.” 

Ferwerda, werkzaam bij een mediabedrijf in Reeuwijk, hoopt als jonge stadsdichter ook jongeren aan te spreken. “Om te laten zien wat poëzie kan betekenen.”

Kersverse stadsdichter Lars Ferwerda (27) met juryvoorzitter Erik van Zuylen (re) en ceremoniemeester Kaj Elhorst.
Juryvoorzitter Erik van Zuylen en kersverse stadsdichter Lars Ferwerda heffen het glas.
Drie avonden op rij werd het publiek getrakteerd op een sprookjesachtige show van licht en muziek.