Vrouw als wethouder: ‘Heel positief’

Nieuws
Met Anouk Noordermeer (42) is er weer een vrouwelijke wethouder in Alphen, met een uitdagende portefeuille van Jeugdzorg tot Greenport.
Met Anouk Noordermeer (42) is er weer een vrouwelijke wethouder in Alphen, met een uitdagende portefeuille van Jeugdzorg tot Greenport. (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN - Anouk Noordermeer steelt de show tijdens de presentatie van de nieuwe wethouders in Alphen. Noordermeer is de eerste vrouwelijke wethouder sinds tijden. Afgelopen donderdag is in Theater Parkvilla het Alphense coalitieakkoord gelanceerd en zijn de wethouders voorgesteld.

Morvenna Goudkade

Kersverse wethouders en oudgedienden. Niet alleen mannen, ook een vrouw. Een coalitie van vier en een ‘coalition of the willing’ van negen. In de theaterzaal van Parkvilla wordt al het politieke nieuws op het podium gebracht. 

Tussen grote dozen en schoenen. Maar wat hebben die ermee te maken? Herbenoemd wethouder Gerard van As (Nieuw Elan), weet het ook niet. Met een knipoog: “Alphen heeft al een kledingbank, misschien nu een schoenenbank?”

‘Ik hoop iets te kunnen betekenen voor ondernemers’

Anouk Noordermeer (VVD) is niet te beroerd om even te poseren tussen de schoenen. Zelf heeft ze hooggehakte roze pumps aangetrokken, elegant, maar best een uitdaging als je je via allerlei trappetjes uit de rij moet wurmen om op het podium te komen. Noordermeer speelt het klaar en staat stralend voor de camera’s. 

Rekwisieten

Het mysterie van de schoenen wordt later opgehelderd door Parkvilla: het zijn rekwisieten van de kleutervoorstelling ‘Waar is mijn schoen?’ 

Coalition of the willing waarbij oppositiepartijen meepraten

Formateur André de Jeu (Nieuw Elan) vertelt intussen over het nieuwe coalitieakkoord ‘Zichtbaar en dichtbij’, van Nieuw Elan, VVD, CDA en D’66. Het is nog ‘op hoofdlijnen’, zegt De Jeu, er volgt nog een uitvoeringsprogramma. 

Vitale wijken

In het akkoord staan zaken als participatie van de inwoners, bouwen om te wonen, economische vitaliteit, groen doen we samen, vitale wijken en positieve gezondheid. 

Op diverse onderwerpen komt er een ‘coalition of the willing’, waarbij ook oppositiepartijen vroegtijdig meepraten. GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, SGP en RijnGouweLokaal zullen deelnemen aan zo’n bredere samenwerking. 

BeterAlphen, SP en Forum voor Democratie ontbreken in het rijtje. Van de vijf gepresenteerde wethouders zaten er twee ook bij de vorige coalitie en zijn er drie nieuw. Behalve Alphenaar Gerard van As (Wonen en Bouwen) is ook Gert-Jan Schotanus, (Nieuw Elan), uit Boskoop, herbenoemd, met Wijken en Kernen en Sport opnieuw in portefeuille. 

Nieuwkomers

Van de drie nieuwkomers komen Anouk Noordermeer (VVD) en Gert van den Ham (D’66), beide uit Alphen, vanuit de gemeenteraad. Relus Breeuwsma (CDA), uit Hazerswoude-Dorp, is vooral goed bekend binnen zijn partij.

Uitdagende portefeuille

Gert-Jan Schotanius (50) grapt dat hij niet meer de jongste wethouder is, nadat Erik van Zuylen (37) opstapte. Inderdaad zijn Relus Breeuwsma (39) en Anouk Noordermeer (42) de ‘jonkies’ binnen de wethoudersploeg. Noordermeer heeft een uitdagende portefeuille met zorg, welzijn, werk en inkomen en vooral: jeugdzorg. 

Greenport Boskoop

Met dat laatste gaat ze direct aan de slag, al wil ze ook op bezoek bij de ondernemers in de Greenport Boskoop, want ook die heeft ze in haar pakket.  

De Alphense, bedrijfskundige, is zelf ook ondernemer, maar stopt vanwege haar wethouderschap. “Ik weet dat er veel ontwikkelingen zijn in de Greenport”, zegt Noordermeer. “Ik hoop echt iets te kunnen betekenen voor de ondernemers.” Ze noemt het plan voor een Duurzaamheidsacademie, waar ze graag de kwekers bij wil betrekken. “Er is heel veel innovatie in de Greenport.”

Dat er, eindelijk, een vrouwelijke wethouder is, vindt ze zelf ook ‘heel positief’. “Ik vind het ook superspannend, maar ik heb er heel veel zin in.”

De complete Alphense wethoudersploeg, vlnr Gert-Jan Schotanus, Gerard van As, Gert van den Ham, Anouk Noordermeer en Relus Breeuwsma.