John Spruijt vond de muziek weer terug in zijn leven en is als koordirigent van Cantu in Hazerswoude-Dorp druk met een zomerconcert.
John Spruijt vond de muziek weer terug in zijn leven en is als koordirigent van Cantu in Hazerswoude-Dorp druk met een zomerconcert. (Foto: Morvenna Goudkade)

‘Mensen en muziek in beweging zetten is magisch’

Nieuws

HAZERSWOUDE-DORP/ALPHEN – Van jongs af aan houdt John Spruijt (60) uit Alphen enorm van muziek. Hij zong in het kerkkoor, speelde bij de muziekvereniging en in een band en werd koordirigent. Tijdens een moeilijke periode in zijn leven, was er geen ruimte voor muziek, toen was hij mantelzorger van zijn vrouw. Nu is John weer helemaal terug, als dirigent van koor Cantu in Hazerswoude. En hij organiseert een zomerconcert.

Morvenna Goudkade 

Dat concert gaat plaatsvinden op 26 juni, vertelt John. Het wordt een gezamenlijk evenement van twee koren: het Hazerswoudse Cantu en het Alphense In Between. Het concert wordt gehouden in de Bonifaciuskerk in Alphen en is vrij toegankelijk. “Twee jaar geleden zouden we samen een kerstconcert geven, door corona ging dat niet door. Nu houden we ons Zomerconcert.” 

De koren gaan eigen repertoire zingen en ook gezamenlijke nummers, legt hij uit. “We willen laten horen wat wij doen. Het gaat om lekker vlotte live muziek, we worden begeleid door pianisten, gitaristen en een drummer.”

‘Ik schrijf ook eigen nummer voor het koor’

De Alphenaar is alweer vijf jaar vaste dirigent van Cantu, het koor van de H.H. Engelbewaarderskerk in Hazerswoude. Wekelijks rijdt hij naar de kerk voor repetities. “Thuis doe ik de voorbereiding, zoals arrangementen maken. En daar schrijf ik ook mijn eigen nummers”, vertelt John. 

Rust en bezinning

Is hij dan singer-songwriter? “Nou, je zou het bijna zeggen, haha. Ik zing sowieso altijd alles mee. De nummers schrijf ik voor ons koor, ik maak een basistekst en een melodielijn. Die werk ik vervolgens uit met hulp van een paar andere mensen.” Zijn songs zijn altijd Nederlandstalig, vertelt hij. “Zo heb ik een nummer geschreven dat heet ‘De wereld draait door’. Dat gaat over ons drukke en jachtige leven en dat het goed is om af en toe rust en bezinning te ervaren.” 

Moeilijke periode

Muziek speelt een grote rol in zijn leven, dat begon al op jonge leeftijd. Toen ging John trompet spelen bij de muziekvereniging, in een koor zingen, in een band spelen, en zo ging dat steeds verder.  “Ik was altijd intensief bezig met muziek. Toen ik verkering kreeg werd dat lastig, want mijn vriendin wilde ook weleens aandacht, haha.”  Hij trouwt krijgt een gezin, heeft zijn werk en zijn muziek. 

Maar dan breekt een moeilijke en verdrietige periode aan. Zijn vrouw heeft na een bevalling last van bekkeninstabiliteit, dat gaat niet over en wordt juist steeds erger. John wordt mantelzorger van zijn vrouw. “Ze is jarenlang pijnpatiënt geweest. Eerst was er met medicatie nog verlichting, maar dat werd steeds minder.” Als de pijn onhoudbaar wordt, kiest zijn vrouw voor euthanasie. Het gezin steunt haar. 

Weer oppakken

Tijdens de zorgperiode heeft John geen ruimte voor muziek beoefenen. Na het overlijden van zijn echtgenote komt die behoefte echter weer terug. “Ik miste de muziek opeens heel erg. Ik dacht: ik wil het weer oppakken. Vijf jaar geleden zag ik dat Cantu een dirigent zocht en toen ben ik naar Hazerswoude gegaan en naar het koor gestapt. Ik heb gezegd: ik wil graag jullie dirigent worden. Een week later stond ik de Paasviering te dirigeren.”

Nieuwe dingen

John kwam bij het koor en hij is niet meer weggegaan. “Ik vind het heerlijk om met het koor te werken, de leden uit te dagen steeds beter te worden, steeds nieuwe dingen te bedenken.” Muziek is ongelooflijk belangrijk voor hem, zegt hij. “Het dirigeren, dat ik met een handbeweging mensen en muziek in beweging kan zetten, dat is magisch. En muziek fleurt ook mijn dag op als ik down ben of chagrijnig. Een leven zonder muziek kan ik me niet meer voorstellen.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 390

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Tips om inbraak te voorkomen tijdens je vakantie Nieuws 23 jun, 13:36
Afbeelding
Signeersessie boek van oud-Boskoopse Mirjam Nieuws 23 jun, 13:10
Afbeelding
Woordkunstenaar Alice Bakker schrijft een YA-roman in zakformaat Cultuur 23 jun, 10:00
Afbeelding
Kersverse wethouder Ines de Ridder bezoekt met leerlingen de Nieuwkoopse Plassen Nieuws 22 jun, 14:33
Afbeelding
Rotery en Lions halen bijna 15K op voor vluchtlingen Oekraine Nieuws 22 jun, 11:05
Afbeelding
VOA begint met enquête onder ondernemers Nieuws 22 jun, 10:47
Afbeelding
Kledingbank Groene Hart groeit uit zijn jasje en is op zoek naar groter pand Nieuws 22 jun, 10:10
Afbeelding
Tegels moeten de herkenbaarheid van Park Zegersloot gaan versterken Nieuws 22 jun, 09:32
Afbeelding
SBN: zorgen over stikstofplannen Politiek 21 jun, 14:34
Afbeelding
Nightwatch Eredivisie Beachvolleybal Nieuws 21 jun, 14:18
Afbeelding
Niet alleen planten, ook banen op Open Kwekerijdag Nieuws 21 jun, 14:01
Afbeelding
Nieuw: kinderfestival Konijn aan de Rijn Cultuur 21 jun, 13:57
Afbeelding
Alphenaar in actie op EK tafeltennis Sport 21 jun, 10:06
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief