Het massaal gekomen publiek genoot van Trekkertrek.
Het massaal gekomen publiek genoot van Trekkertrek. (Foto: Rob Langerak)

Duizenden bezoekers bij touwtrekken en familiedag Trekkertrek in Koudekerk

Nieuws

KOUDEKERK - Ronkende tractoren en dikke rookpluimen bij de 29ste editie van Trekkertrek in Koudekerk aan den Rijn op zaterdag 6 augustus. In veertien categorieën proberen de deelnemers een zware sleepwagen zover mogelijk over de honderd meterbaan te trekken. ‘s Avonds is de competitie voor leden van de NTTO, de Nederlandse Truck en Tractorpulling Organisatie. Op de familiedag is nog veel meer te beleven, zoals een ambachtenmarkt, minikraantjes en modeltrucks, voor de kleintjes circus, alsmede straatartiesten en veel muziek.

Rob Langerak

De organisatie draait op woensdag 3 augustus warm bij de 26ste editie van het touwtrekken. Dat is destijds toegevoegd als test voor de vrijwilligers, de geluidsinstallatie en andere zaken voor het trekkertrekken op zaterdag. Duizenden bezoekers, onder wie burgemeester Liesbeth Spies en kinderburgemeester Maud van der Vliet, zien serieuze en ludieke teams strijden om de eer. Het is voor Maud een ‘thuiswedstrijd’ en haar tweede officiële optreden. Zij wordt door organisator Hans van Leeuwen gevraagd om als jurylid de uitdossingen van de teams te beoordelen, want ook daarvoor zijn prijzen beschikbaar. 

Boerenzakdoeken

Bij de jongste deelnemertjes valt een in rode shirts gehuld team op met hun boerenzakdoeken om hun hoofd. De vriendinnengroep de Beestenbende heeft eveneens hun best gedaan. “Wij doen vooral mee voor de gezelligheid”, zegt Ploon uit Nieuw-Vennep. Mmaar als we eenmaal op het veld staan, zijn we toch fanatiek.” Ook andere teams nemen het minder serieus, zoals blijkt uit hun namen De Bakvissies, Ik trek het niet meer en de Rukkende Ridders. De dames van team ‘Das wel miss’ leggen uit dat zij vriendinnen zijn van Miss Trekkertrek, Merel Menken en zij dus geen missen zijn. Zij worden fel aangemoedigd door Merel, die zelf uit een boerenfamilie komt en al in de kinderwagen een trouw bezoekster is van het festijn. “Toen ik door de organisatie als miss ben gevraagd, moest ik er wel even over nadenken. Dat duurde niet lang hoor, want het is toch een hele eer.” Ondertussen zetten ook de fanatiekelingen zich schrap. Onder hun schoenen zitten ijzers voor meer grip op het enigszins gladde gras. 

Gladjes

Niet alleen het touwtrekken, maar ook de familiedag met bijna 15.000 bezoekers verlopen gladjes, mede dankzij de inzet van 300 vrijwilligers. “Andere organisaties hebben vaak moeite om zoveel medewerkers te vinden, dus daar ben ik heel trots op”, laat Hans van Leeuwen tussen de bedrijven door weten.

Gezinnen

Niet alleen mannen hebben interesse in de wedstrijden. Hele gezinnen en ook vriendinnengroepen staan langs de lijn of zitten op de tribunes. Zo ook de Alphense Lisanne van der Hulst en Laura Egberts. “Wij zijn hier met acht meiden en hebben ook meegedaan aan het touwtrekken. Wij houden van boerenfeesten, zoals de Zwarte Cros en schuurfeesten in de buurt.” Laura vult aan: “Het is hier toch prachtig, lekker weer en een biertje erbij. Wat wil je nog meer?” Wassenaarder Arjen van der Holst doet met zijn trekker van 4,5 ton voor de tiende keer mee. “Die heb ik van mijn opa overgenomen en helemaal opgeknapt. Ik ben in mijn klasse nu tweede of derde geworden met een afstand van ruim 82 meter.” Uit Achterberg komen de Green Warriors, die met hun vrij kleine Compact Diesels uitkomen in de NTTO-competitie. Met ruim 80 meter wordt Rutger van Laar eerste in de Ligkt-klasse. Broer Robert die een klasse hoger als zevende eindigt, legt uit dat hun machientjes niet teveel roken. “Dan verbrandt onze blauwe diesel niet genoeg en dat scheelt trekkracht.”

Voor de bezoeker ging het feest nog lang door in de feesttent met feestacts als Barry Badpak en de Confetti Ravers of bij de overblijfparty met een Tina Turner Tribute, Waterproof Shampoo en Django Wagner.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Sportverenigingen hijsen regenboogvlag in Kaag en Braassem Nieuws 4 okt, 11:23
Afbeelding
Van As wil De Werf behouden én liefst uitbreiden Nieuws 4 okt, 11:00
Afbeelding
Avanti viert jubileum met toertocht Sport 4 okt, 10:25
Afbeelding
BTC tennistoernooi voor 50+’ers Sport 4 okt, 10:02
Afbeelding
Convenant voor cultuureducatie Nieuws 4 okt, 09:41
Afbeelding
‘Boskoop800, waarin een klein dorp groot kan zijn’ Nieuws 3 okt, 16:23
Afbeelding
Musicalcomedy over de wondere wereld van het daten te zien in Castellum Cultuur 3 okt, 14:02
Afbeelding
Allerlei activiteiten in Swaenswijk Algemeen 3 okt, 12:20
Afbeelding
Jubileummusical Water en Vuur in Parkvilla Cultuur 3 okt, 11:58
Afbeelding
Gratis koffie en stroopwafels tijdens de Nationale Onderwijsweek Nieuws 3 okt, 11:39
Afbeelding
‘Maak kennis met Nieuwe Alphenaren die uit verre landen komen’ Nieuws 3 okt, 10:19
Afbeelding
Wijkagent Ton Tijsen heeft geen genade meer voor ‘Jamaarouders’ Nieuws 30 sep, 14:55
Afbeelding
Superjuffie vliegt naar Castellum Cultuur 30 sep, 12:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief