De Alphense wethouder Gerard van As op De Werf samen met Melanie Huisman (li) en Mariska van der Haven, die daar de Indian Summer Market organiseerden. Van As opende meteen de nieuwe winkel van Melanie Huisman: Faith Lifeline.
De Alphense wethouder Gerard van As op De Werf samen met Melanie Huisman (li) en Mariska van der Haven, die daar de Indian Summer Market organiseerden. Van As opende meteen de nieuwe winkel van Melanie Huisman: Faith Lifeline. (Foto: Morvenna Goudkade)

Van As wil De Werf behouden én liefst uitbreiden

Nieuws

ALPHEN – Vierhonderd bezoekers, een feestelijke opening en veel blije gezichten. De Indian Summer Market, afgelopen zaterdag 1 oktober op De Werf, smaakt naar meer. En dat is precies wat er gaat gebeuren, zeggen de organisatoren, die alweer een volgend evenement aankondigen. Ook wethouder Gerard van As steunt het initiatief: “Ik wil De Werf in de benen houden.”

Morvenna Goudkade

De Indian Summer Market komt uit de koker van Mariska van der Haven (25) en Melanie Huisman (31), allebei gevestigd op De Werf. Van der Haven heeft daar haar Studio Lente, met tweedehands mode. Huisman haar gloednieuwe Faith Lifeline winkel, die meteen feestelijk geopend wordt. Rond 10.00 uur ’s morgens zijn alle kramen gevuld, tientallen creatieve bedrijven hebben de weg naar De Werf gevonden en tonen hun producten op de markt. 

‘Ik wil hier een Harbour Club’ - Gerard van As

De Alphense wethouder Van As is gevraagd voor de opening en die is zeer goed bekend met het terrein, de voormalige Biesterfeldlocatie. ‘’Verstandig dat jullie de markt binnen organiseren”, vindt Van As, met een blik op de grote hallen, vol met mensen, kramen, ballonnen en vrolijkheid. Buiten zijn al enkele flinke buien gevallen, maar daar heeft binnen niemand last van. Het publiek laat zich ook niet tegenhouden door de regen, want veel mensen komen een kijkje nemen. 

Reuring

Waarom de Indian Summer Market? “Wij willen meer reuring op De Werf”, zegt Mariska van der Haven. “Als creatieve broedplaats gaat het hier heel goed: alle ruimtes zijn verhuurd. Allemaal makers, creatieve ondernemers op zoek naar verbinding. Maar we willen ook dat het publiek De Werf weet te vinden. Een evenement als dit is een mooie aanleiding om langs te komen.” De standhouders op de markt zijn te gast op De Werf, ze zijn er niet gevestigd, maar ze passen er goed bij, vindt Van der Haven. “Ze komen met eigen producten. Een commerciële sokkenkraam zou hier niet passen.” 

Broedplaats

Van As opent vervolgens de nieuwe winkel van Melanie Huisman, in aanwezigheid van haar familie en vrienden, en ook meteen de markt. “Dit is een bijzondere plek”, vindt de wethouder. “Waar wij nu staan was vroeger Biesterfeld, een chemische fabriek. Nu is het een plek voor startende ondernemers, een broedplaats voor creativiteit, kunst en cultuur.” 

‘Dit is een bijzondere plek’

Een werkplek huren is voor jonge ondernemers vaak onbetaalbaar, weet Van As, maar op De Werf is het wel mogelijk. “Er zit hier inmiddels van alles, van beeldhouwer tot bierbrouwer.” De ontwikkeling van de Rijnhaven is in volle gang. Er is een recreatiehaven aangelegd, er zitten botenbedrijven. Van As zit het wel voor zich zegt hij: “Ik zou hier een Harbour Club willen hebben.” Het plan is ook om de recreatievaart te versterken. De Werf moet blijven, vindt de wethouder. “Ik wil De Werf in de benen houden.”

Intussen zit de loop er in de hallen goed in. Kristen Blijleven uit Boskoop staat er met haar bedrijf Bloomba, een webshop voor droogbloemen. De kunstzinnige creaties zijn allemaal door haarzelf gemaakt. “Het is mijn eerste markt”, zegt Blijleven, die vorig jaar van start ging. “Ik ben erg benieuwd.” Moeder Adri is ook meegekomen en helpt mee in de kraam. Bezoekers Monique (48) en Rajko (47) uit Alphen aan den Rijn hebben al een rondje gelopen. “Wij zagen de markt op Facebook”, zegt Monique. “We komen vaker op De Werf, vinden de sfeer heel leuk.” 

Dat vindt ook onderneemster Brenda Zaal, zij zit met LiefsLabel op De Werf, nadat haar LiefsFabriek in Hazerswoude-Dorp moest sluiten. “Ik heb hier een heel goede werkplek gevonden”, legt Zaal uit. Wie de Indian Summer Market heeft gemist, heeft volgende maand weer een kans. Dan houden Mariska en Melanie op 26 november de Warm Winter Market.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Hobbybrouwer Patrick Vuurens brouwt echte Alphense biertjes Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Scholier naar Oude Raadshuis Nieuws 25 nov, 14:01
Afbeelding
Rampjaar 1672: expositie en verteltheater in de bibliotheek Cultuur 25 nov, 13:27
Afbeelding
Op-en-top kerst met Snowponies in Castellum Cultuur 25 nov, 12:44
Afbeelding
Meedenken over centrum Ter Aar Politiek 25 nov, 11:35
Afbeelding
Burgemeester Liesbeth Spies reikt eerste jeugdlintjes uit Nieuws 25 nov, 11:03
Afbeelding
Bridgen bij Boskoopse Bridge Club Nieuws 25 nov, 10:53
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Inwoners in gesprek over schetsen van nieuwe oeververbinding Boskoop Nieuws 23 nov, 16:23
Afbeelding
Gemeente Alphen stelt uitvoering van de economische agenda vast Politiek 23 nov, 12:18
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
‘Als vader en dochter zijn we er voor elkaar, altijd’ Nieuws 22 nov, 21:27
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief