Luilaktoernooi Boskoop: ‘Het is super genieten dit’

Nieuws
Team De Schatjes van Meester Gertjan met hun trotse meester (achteraan rechts) en prijsuitreiker Danny Buijs (links).
Team De Schatjes van Meester Gertjan met hun trotse meester (achteraan rechts) en prijsuitreiker Danny Buijs (links). (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Waarom is Luilak zo leuk? Al 66 jaar lang? Ook dit jaar mocht het Boskoopse megavoetbalfestijn, afgelopen zaterdag, zich verheugen in een enorme belangstelling. Duizend deelnemende kinderen, duizenden bezoekers, tientallen vrijwilligers. En als je dan dat terrein op loopt: één grote bak positieve energie en saamhorigheid. Dáárom is Luilak zo leuk.

Morvenna Goudkade 

Het voetbalspektakel begint in de nacht van vrijdag op zaterdag, om 03.00 uur ’s nachts. Vanaf dat moment worden er in totaal 249 wedstrijden gespeeld. Rond de voetbalvelden van Floreant in Boskoop is het een drukte van jewelste. Iedereen heeft er zin in, want als de zon eenmaal op is wordt het lekker weer. Aan de 66e editie van Luilak doen 89 teams mee, in zeventallen voor de jongere deelnemers en in elftallen voor oudere kinderen. 

‘Voor mij is het wel apart, zo’n shirt met mijn hoofd erop’

Een meisjesteam valt al snel op, want alle teamleden dragen een shirt met een portret. Wie zijn ze en wie staat er op hun shirt? De meiden, 9 en 10 jaar oud, roepen in koor: “Dat is onze meester Gertjan! En ons team heet De Schatjes van Meester Gertjan.” Ze zitten in groep 6 van de Immanuelschool in Boskoop en ja, hun meester is heel erg leuk. Stoer met zonnebril. Teamleden Tessa, Vera, Romée, Liz, Esmee, Maci, Maryam, Eefje en Marianny hebben dus flink hun best gedaan. Hoe is het gegaan met de wedstrijden? “Heel goed. We hebben vier wedstrijden gewonnen, van de zes. Van de Zwarte Panters hebben we verloren.” 

‘Geweldig om ‘s nachts te voetballen’

Nader onderzoek wijst uit dat Meester Gertjan ook in het Luilakbestuur zit. Gertjan de Groot (40) is net als zijn leerlingen gehuld in een ‘schatjes-shirt’. “Hoe dit zo gekomen is? Nou, het was een idee van de ouders, van de moeders vooral, haha. Die vonden het wel grappig. Voor mij is het wel apart, zo’n shirt met mijn hoofd erop. Maar het is natuurlijk hartstikke leuk, de hele school doet mee aan Luilak.” Hij is enorm trots op ‘zijn’ meiden, zegt De Groot. “Ze hebben het super gedaan.” Zelf voetbalt hij ook, bij Floreant. Vroeger in het eerste elftal, nu in een ‘bierteam’, zoals hij zelf zegt. Hij gaat vooral op adrenaline, want geslapen heeft hij niet vannacht. “Toen ik vrijdagmiddag klaar was op school, ben ik naar het veld gegaan om te helpen met de voorbereidingen. Ik ben ’s avonds een paar uurtjes thuis geweest en vanaf 0.30 uur sta ik weer op het veld. Maar dat maakt niet uit, het is super genieten dit.” 

Ook prijsuitreiker trainer Danny Buijs is enthousiast. “Geweldig om ’s nachts om 03.00 uur al te voetballen”, roept Buijs. “Ik lag toen nog in mijn bed. Respect voor al deze kinderen.” Voorafgaand aan de prijsuitreiking wordt eerst de jarige scheidsrechter Martin Hassing toegezongen, hij is 62 geworden. “Ik heb 18 wedstrijden gefloten”, meldt Hassing. Na het vrolijke eerbetoon worden dan toch echt de bekers uitgereikt. Zoals aan team All The Single Ladies, met meiden van 11, 12 en 13 jaar. Waarom die naam? “Nou, we hebben gewoon wat bedacht. Maar we zijn wel allemaal nog single.” Brenna, Demi en Sophie zitten in team Super Rich Bitch, zij zijn 15 en 16 jaar. “Wij dachten als naam eerst aan Super Rich Kids, maar dat vonden we toch niks. We zijn geen kinderen meer, hè?”

Dan roept Danny Buijs een jongensteam naar voren: ‘Sexybuurvrouw.com’, dat klinkt wel héél volwassen! Teamleden Damian, Lucas en Bas (allemaal 14) staan grijnzend met hun beker en met coach Tom (20). “Wij wilden gewoon origineel zijn, daarom die naam. Betekent verder niks, hoor.”

Alle teams krijgen een beker bij Luilak.