Kwekers verkopen planten voor steun Fietsmaatjes

Nieuws
Feestelijk moment op de kwekerij van Jan Venema (met cheque), vooraan vlnr Emmalie Guldemond, Hans Lammers en Ernest Keijzers.
Feestelijk moment op de kwekerij van Jan Venema (met cheque), vooraan vlnr Emmalie Guldemond, Hans Lammers en Ernest Keijzers. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Een mooie cheque overhandigen: altijd een feestelijk moment. Afgelopen maandag gebeurde dat op de kwekerij van Boskoper Jan Venema. Als bestuurslid van Open Kwekerijdag mocht hij Fietsmaatjes Boskoop verblijden met 1800 euro. Tussen de tuinplanten, want het geld is bijeengebracht door verkoop van planten.

Door Morvenna Goudkade

Kweker Venema bedacht het in een flits toen er werd gesproken over een goed doel bij Open Kwekerijdag: “Ik zag zo’n duofiets voorbijkomen, je ziet ze overal, en ik dacht meteen: dat is het.” Bij Open Kwekerijdag, dit jaar gehouden op 17 juni aan de Halve Raak, houden kwekers open huis en kan het publiek de kwekerijen bezoeken en planten kopen. Diverse kwekers hebben de opbrengst van de plantenverkoop gedoneerd aan het goede doel: Fietsmaatjes. 

‘We stoppen het bedrag in het accufonds van Fietsmaatjes’

De duofietsen van Fietsmaatjes Boskoop, onderdeel van Stichting Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn, zijn mateloos populair. Het initiatief waarbij vrijwilligers tochtjes maken met mensen die dat zelf niet meer kunnen, is een groot succes dat zich nog steeds uitbreidt. “We zijn daarom ontzettend blij met de inzameling”, vertelt Emmalie Guldemond, vrijwillig coördinator bij Fietsmaatjes. “Het bedrag gaan we gebruiken voor onderhoud van de fietsen, we stoppen het in ons accufonds.”

‘Een dochter van een kweker heeft wafels gebakken’

Volgens haar collega Hans Lammers worden de fietsen ‘heel intensief’ gebruikt. “Op mooie dagen wordt elke fiets soms wel drie keer geboekt. Goed onderhoud is dus belangrijk. Het zijn elektrische fietsen, dus goede accu’s zijn van groot belang. Accu’s zijn kwetsbaar en kostbaar, daarom een accufonds.”

De elektrische duofietsen, er zijn er inmiddels vier in Boskoop, waren het afgelopen jaar goed voor 14.200 kilometers. Er werden maar liefst 680 duoritten geboekt. “We zijn nu anderhalf jaar bezig in Boskoop en al heel veel mensen hebben Fietsmaatjes leren kennen”, zegt Ernest Keijzers. Ook hij is coördinator bij de Boskoopse afdeling. Fietsmaatjes begon vier jaar geleden in Alphen. Jan Venema vindt het een prachtig initiatief. “Het is hartstikke leuk dat deelnemende kwekers dit geld bij elkaar hebben gebracht. Iedereen was heel enthousiast. En als ze geen planten verkochten, deden ze wat anders. Zo heeft de dochter van een van de kwekers samen met vriendinnen wafels gebakken. Ook die opbrengst is gedoneerd.”

‘Lekker naar buiten en terug met een hele vette glimlach’

Bij de feestelijke overhandiging van de waardecheque is de afvaardiging van Fietsmaatjes onder de indruk: “Wat een groot bedrag, geweldig”, roept Emmalie Guldemond. Ernest Keijzers is ook verrast: “Dat had ik niet verwacht.” Hans Lammers eigenlijk ook weer wel: “Typisch Boskoops, en dat bedoel ik heel positief.”

Venema vindt het ook een mooi resultaat. Hij is trots op zijn collegakwekers, zegt hij. “Een prachtig bedrag voor een heel goed doel. Zodat nog meer mensen hier gebruik van kunnen maken.” 

Dat gaat inderdaad gebeuren, want het drietal van Fietsmaatjes heeft mooi nieuws te melden: er komt in Boskoop een elektrische rolstoelfiets, zodat ook rolstoelers met een vrijwilliger op pad kunnen. “Lekker naar buiten, genieten in de natuur”, zegt Lammers. “En dan weer terugkomen met een hele vette glimlach.”