Pepernoten of kruidnoten: dit is het verschil

Nieuws
Dit is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten!
Dit is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten! (Foto: Unsplash)

REGIO - Ieder jaar als Sinterklaas arriveert, ontstaat er wat verwarring over twee lekkernijen: pepernoten en kruidnoten. Hoewel ze vaak door elkaar worden gehaald, zijn ze eigenlijk heel verschillend. Maar wat is precies het verschil tussen pepernoten en kruidnoten? We leggen het uit!

Wat zijn pepernoten?

Pepernoten zijn gemaakt van roggemeel en hebben een onregelmatige, dobbelsteenachtige vorm. Ze smaken naar honing en anijs, waardoor ze zacht en kauwbaar zijn, vergelijkbaar met taaitaai.

  • Structuur: Kauwbaar
  • Zachtheid: Niet knapperig, eerder zacht en een beetje taai
  • Vorm: Onregelmatig en hoekig

Wat zijn kruidnoten?

Kruidnoten daarentegen zijn harder en bros in vergelijking met pepernoten. Ze hebben een ronde vorm en zijn gemaakt van tarwebloem. Kruidnoten zijn op smaak gebracht met een mix van specerijen, zoals kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en witte peper.

  • Smaak: Specerijen
  • Structuur: Knapperig
  • Vorm: Rond en plat aan één kant

Wat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten?

Ondanks deze duidelijke verschillen blijft de verwarring tussen deze lekkernijen bestaan. Historisch gezien zijn de namen eigenlijk een beetje verwarrend. De zogenaamde “pepernoten” zijn gemaakt van roggemeel en zijn gezoet met honing, niet met peper. De “kruidnoot” dankt zijn smaak aan specerijen, niet aan kruiden. Het zou kunnen dat deze verwarrende namen ontstaan doordat zeelieden in de achttiende eeuw specerijen mee terugbrachten van verre reizen.

Pepernoten vs. kruidnoten: het verschil

Kortom, hoewel pepernoten en kruidnoten allebei een heerlijke traktatie zijn tijdens de Nederlandse Sinterklaasviering, kun je ze gemakkelijk onderscheiden op basis van ingrediënten, smaak en textuur. Dus, de volgende keer dat je geniet van deze lekkernijen, weet je zeker of het een pepernoot of een kruidnoot is!

Recept pepernoten en kruidnoten

Wil je zelf pepernoten of kruidnoten maken? Dat kan! Hieronder vind je het recept voor pepernoten en kruidnoten.

Benodigdheden:

  • 125 gram basterdsuiker (donker)
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 4 eetlepels halfvolle melk
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 theelepel zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. 
  2. Kneed de boter, suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en het zout door elkaarVoeg dan lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het deeg een beetje soepel wordt
  3. Snijd het deeg in 4 gelijke stukken en maak er 4 lange rolletjes van, ongeveer van 1 centimeter dik. Snijd de rolletjes in stukjes van 1 centimeter. 
  4. Vervolgens rol je elk stukje deeg tot een balletje. Leg de balletjes op een bakplaat (met bakpapier erop). Druk ze met je hand een beetje plat. 
  5. Bak ze in de oven in ongeveer een kwartiertje gaar en lichtbruin. 
  6. Nog even laten afkoelen, en smullen maar!

Pepernoten soorten

Pepernoten komen in diverse varianten en smaken. Traditionele kruidnoten zijn knapperig en gekruid met speculaaskruiden, terwijl chocoladepepernoten een zoete twist toevoegen met een laagje melk- of pure chocolade. Voor de avontuurlijke fijnproever zijn er ook kaneelpepernoten en stroopwafelpepernoten, die de feestelijke smaakvariaties completeren.