Landelijke Jongerendag Boomkwekerij: ‘Een feest’

Nieuws
Jasper van Gemeren (m) gaf presentaties op Landelijke Jongerendag Boomkwekerij en praat tijdens de barbecue na met andere jongeren.
Jasper van Gemeren (m) gaf presentaties op Landelijke Jongerendag Boomkwekerij en praat tijdens de barbecue na met andere jongeren. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Hoe doen jullie dit? Zo gaat het bij ons, hoe gaat hier? Landelijke Jongerendag Boomkwekerij, afgelopen vrijdag in Hazerswoude/Boskoop stond in het teken van uitwisseling van kennis en ervaringen. Zo’n 170 jongeren uit de boomteeltsector kwamen vanuit het hele land bijeen. Bas Hoogeveen en Jasper van Gemeren (allebei 27) kijken tevreden terug.

Door Morvenna Goudkade 

Tijdens de landelijke ontmoetingsdag worden drie bedrijven bezocht: Hoogeveen Plants, GROEN-Direkt en Hebe Center Holland van Van Lint Boskoop. Ze zijn alle drie gevestigd op het ITC Hazerswoude/Boskoop. Hier worden rondleidingen gegeven, demonstraties, presentaties en er zijn informatiekraampjes. Onderwerpen zijn automatisering en robotisering, online-handel, sortiment- en conceptvernieuwing en arbeidsplanning bij piektijden. Jonge kwekers en medewerkers van boomteeltbedrijven, in de leeftijdsgroep 16-35 jaar, wisselen kennis en kunde uit. Ook groene opleidingen zijn vertegenwoordigd: de studenten zijn in staat gesteld om de landelijke dag te bezoeken. In gemixte groepen volgen de deelnemers een programma, waarbij ze meteen leeftijdgenoten uit andere regio’s ontmoeten. 

Vanuit Greenport Boskoop hoort Bas Hoogeveen bij het voorbereidingsteam, waar ook Frank van der Salm, Manon Kuijf en Koen de Boer deel van uitmaken. Hoogeveen geeft vrijdag de ene rondleiding na de andere. Jonge mannen en vrouwen lopen met hem mee, de kassen in, waar de Boskoper vertelt over robotisering in het bedrijf. “Heel geslaagd”, vindt Hoogeveen na afloop. “Mensen waren heel enthousiast. Ik kreeg veel gerichte vragen, er was veel interactie. Super.”

‘Ik kreeg veel gerichte vragen’

Landelijke Jongerendag Boomkwekerij is niet bedoeld als een soort snuffelstage, het is echt gericht op ontmoeten en uitwisselen, zegt Hoogeveen. “Je ziet hier geen jongeren die er helemaal niks van afweten. Vaak werken ze al in de sector en zijn benieuwd hoe wij het hier doen. Dat zie je met name bij jongeren uit andere delen van het land. Voor hen is alles hier nieuw.” Hoogeveen wil mensen inspireren, zegt hij. En een bredere kijk in de sector geven. “Ze vertellen hoe het bij hen thuis gaat en zijn dan benieuwd naar hoe het anders kan.” Er zijn ook contacten gelegd die een vervolg krijgen, zo blijkt. “Wij zijn uitgenodigd door mensen van andere bedrijven om ook eens bij hen te komen kijken, met oog op samenwerking.”

Bij Hebe Center Boskoop is Jasper van Gemeren vrijdag ook positief. Na een hbo-opleiding Veiligheidskunde kwam hij na verschillende andere banen bij Van Lint Boskoop terecht. Hij werkt daar als materialen- en productieplanner. Een complexe zaak bij een bedrijf waarbij productie deels in het buitenland plaatsvindt en het enorm grote aantallen betreft. Van Gemeren vindt het erg leuk werk en vertelt dat ook tijdens zijn presentaties voor andere jongeren. Zijn verhaal gaat over arbeidsplanning tijdens piektijden. “Voor mij heeft het zeker meerwaarde dat het in onze sector over levend materiaal gaat. Planten zorgen voor vergroening en duurzaamheid. Dat spreekt veel jongeren aan.” Ook hij heeft veel leeftijdgenoten ontmoet. Tijdens de gezamenlijke barbecue na afloop wordt informeel verder gepraat en informatie uitgewisseld. 

Greenport-voorzitter Michiel Gerritsen is zeer lovend over het verloop van de landelijke dag. “Het feit dat zo’n 170 jongeren hier aan deelnemen is voor mij bewijs dat de boomkwekerij toekomst heeft. Zoveel enthousiasme om kennis te nemen van nieuwe ontwikkelingen, dat vind ik gewoon een feest. Het geeft heel veel energie om verder te gaan.” Gerritsen is ‘trots’ dat Boskoop het voor elkaar gekregen heeft, zegt hij. “Dat vier jongeren met veel passie een programma in elkaar gezet hebben, daar geef ik een groot compliment voor.”