Proef met plantaardig asfalt in Alphen: ‘Duurzaam’

ALPHEN - Een spannend moment afgelopen vrijdag aan de Noorderkeerkring in Alphen. Daar werd voor het eerst een weggedeelte geasfalteerd met harsfalt, biologisch asfalt zonder aardolie maar mét olifantsgras. Wat merk je daarvan?
Door Morvenna Goudkade
Eigenlijk is de bedoeling dat je er niks van merkt, zegt Zwiep Vermeulen, directeur van de Vermeulen Groep in Hazerswoude-Dorp, die de proef uitvoert. “Harsfalt is een fossielvrije vorm van asfalt, die er net zo uitziet als asfalt en zich hopelijk ook gedraagt als asfalt. Dat laatste gaan we met deze proef uittesten. Ook op andere plekken in Nederland wordt het harsfalt getest.”
‘Olifantsgras is klimaatplant’
Het proefvak in Alphen is het eerste in het Groene Hart en het tweede in Zuid-Holland: Katwijk doet ook mee aan een proef. Daarnaast zijn er nog drie plekken in Nederland waar harsfalt wordt uitgeprobeerd. Op de Noorderkeerkring, hoek Europalaan, is het intussen een drukte van belang. Behalve veel belangstellenden uit de wereld van infra en wegenbouw is ook de gemeente aanwezig, net als pers en geïnteresseerd publiek. “Mijn kleinzoon vindt dit heel interessant”, zegt een toeschouwster, met peuter in de buggy. “Hij is gek op shovels, vrachtwagens en bulldozers. Speciaal duurzaam asfalt? Nee, dat wist ik niet. Ik ga mijn man even bellen dat hij ook moet komen kijken.”
‘Prijs harsfalt zal dalen bij grotere productie’
De Alphense wethouders Relus Breeuwsma en Gert van den Ham zijn ook bij de start van de proef. Ze zijn trots op de Vermeulen Groep die zich al langere tijd actief bezighoudt met innovaties, zo is het bedrijf ook nauw betrokken bij het ontwikkelen van waterstof uit bermgras. Het plantaardige asfalt is een nieuw hoogtepunt. Er zijn andere alternatieve asfaltsoorten, zoals grasfalt, maar dat is nog niet 100% biologisch, harsfalt wel.
Gewoon asfalt bestaat uit een mengsel van steenslag, zand en vulstof, bijeengehouden door een bindmiddel: bitumen, een restproduct uit de aardolie-industrie. Bij harsfalt is bitumen vervangen door een bindmiddel van biologische oliën, hars en een natuurlijke lijmstof uit olifantsgras, lignine geheten. Het olifantsgras, officiële naam Miscanthus, is trouwens ook aanwezig bij de feestelijke aftrap. Het nabijgelegen tuincentrum De Bosrand, dat ook beschikt over een klimaatplein, heeft een aantal planten gebracht om de start op te fleuren. Miscanthus is wel verwerkt in het harsfalt, maar daar zie je niks meer van. Dave Rietveld van De Bosrand vertelt dat olifantsgras goed wordt verkocht. “Het zijn echte klimaatplanten en heel leuk om te zien, met mooie pluimen als ze in bloei staan.”
Dan gaat het toch echt beginnen: het oude asfalt is verwijderd, het wegvak geveegd en een kleeflaag aangebracht. Het harsfalt wordt gestort. Opvallend: helemaal geen vieze asfaltlucht, het ruikt gewoon lekker. Een strook van 170 meter wordt geasfalteerd. Die wordt vervolgens minimaal een half jaar gemonitord, vertelt Zwiep Vermeulen. “Wij doen dat samen met het Asfalt Kenniscentrum. Maandelijks zullen wij metingen uitvoeren om te zien hoe het asfalt zich gedraagt en of slijtage optreedt. Om goed te kunnen vergelijken wordt een andere strook op de Noorderkeerkring met regulier steenmastiekasfalt bedekt.”
Wat betreft de kosten: harsfalt is nu nog duurder dan gewoon asfalt, maar dat zal veranderen, verwacht Edwin Verkooijen, van het Asfalt Kenniscentrum. “De productie van het bindmiddel is nu heel kleinschalig. Als er opgeschaald wordt naar grotere volumes, zal de prijs dalen.” De beide wethouders staan er positief in: “Bij goede resultaten hopen wij in de toekomst duurzaam asfalt in te kopen.”
