Halloween 2023: alles wat je moet weten!

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Unsplash)

REGIO - Halloween 2023 staat voor de deur en belooft weer een griezelig en spannend feest te worden! Ontdek de nieuwste kostuumtrends, de oorsprong van deze traditie, Halloween evenementen en meer in het artikel hieronder. Bereid je voor op een onvergetelijke Halloween en leer hoe je dit jaar het meeste uit dit spookachtige feest kunt halen!

Wanneer is Halloween 2023?

Halloween 2023 valt op dinsdag 31 oktober. Markeer deze datum in je agenda en bereid je voor op een spookachtige en vermakelijke viering van deze geliefde feestdag, met kostuums, snoep en griezelige festiviteiten.

Wat is Halloween?

Halloween is een jaarlijks gevierd feest op 31 oktober. Vooral in de Verenigde Staten is Halloween een groot evenement. Halloween staat bekend om het verkleden in kostuums, trick-or-treating (snoep verzamelen), en griezelige decoraties. Oorspronkelijk was het een Keltisch festival genaamd Samhain, dat het einde van het oogstseizoen markeerde en boze geesten afweerde.

Is Halloween een feestdag?

Halloween is geen officiële feestdag op nationaal niveau in de meeste landen, inclusief de Verenigde Staten. Het is eerder een cultureel en commercieel evenement. Hoewel sommige regio’s lokale vieringen kunnen organiseren, hebben de meeste mensen op Halloween nog steeds normale werk- en schooldagen.

Waar wordt Halloween gevierd?

Halloween wordt voornamelijk gevierd in de Verenigde Staten, Canada, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. In de afgelopen decennia heeft het echter aan populariteit gewonnen en wordt het nu in veel delen van de wereld gevierd, zij het vaak met variaties in tradities en gewoonten. Ook in Nederland wordt Halloween steeds populairder. Er komen steeds meer feesten, verkleedpartijen en versieringen in en rond het huis.

Waar komt Halloween vandaan?

Halloween vindt zijn oorsprong in het Keltische festival genaamd Samhain, dat werd gevierd in Ierland en Groot-Brittannië. Het markeerde het einde van het oogstseizoen en het begin van de winter. Later werd het gekoppeld aan christelijke feestdagen zoals Allerheiligen en Allerzielen en ontwikkelde het zich tot het moderne Halloween.

Halloween kostuumtrends 2023

Halloween kostuumtrends voor 2023 beloven opwindend te zijn, met een scala aan populaire keuzes. Verwacht dat velen zich tijdens Halloween 2023 zullen verkleden als iconische personages zoals Wednesday Addams, Barbie en Ken, evenals historische figuren zoals Oppenheimer. Daarnaast zijn mythologische wezens zoals eenhoorns, zeemeerminnen en draken altijd een favoriet. En voor filmliefhebbers zullen Willy Wonka en de stijlvolle Peaky Blinders-look ook in trek zijn. Kies je kostuum verstandig en wees klaar om te schitteren op Halloween 2023!

Halloween huis versieren

En als je dan zelf in vol ornaat Halloween 2023 in gaat... dan wil je natuurlijk dat ook je huis compleet in stijl is! Onze tips: 

  • Zoek op Pinterest naar inspiratie voor je Halloween-huis! Zo kun je bijvoorbeeld ook zoeken op specifieke buitenversiering (denk aan pompoenen voor de deur).
  • Denk groot, maar weet ook dat je veel voor een kleine prijs kunt scoren! Bijvoorbeeld bij de kringloop of via Marktplaats. Lekker duurzaam Halloween!
  • Wil je origineel zijn? Maak dan je Halloween-versiering zelf! Een rondje googelen en je komt genoeg tips tegen van andere Crea Bea’s!

Tekst gaat door onder de foto


Veel plezier tijdens Halloween 2023! - Pixabay

Halloween feest 2023

De Halloween feesten van 2023 beloven een spookachtig avontuur te worden. Met talloze evenementen in heel het land, kostuumfeesten en griezelige versieringen op komst, is er voor iedereen iets te beleven. Bereid je voor op een nacht vol plezier, enge kostuums en snoep, want Halloween 2023 wordt een onvergetelijke viering van alles wat eng is!

Waar kun je heen tijdens Halloween 2023? Wat dacht je van deze Halloween-vieringen?

Op 28 oktober is het weer lekker griezelen in Monster. Tijdens Trick or Treat kunnen de jonge fans snoep ophalen in het centrum. Heb je een volle stempelkaart? Dan krijg je een mooie beloning! Of doe mee met de griezelige maar leuke speurtocht en ga op zoek naar ontsnapte personages uit Zweinstein...

Voor de 16e keer kun je meedoen met de populaire Halloween-speurtocht in Waterland! Kleed je zo griezelig mogelijk aan en doe ook mee. Misschien niet onverstandig als papa of mama ook even meeloopt... of ben jij niet bang en hartstikke stoer? Kom maar op dan!

Ook in Dijk en Waard is Halloween niet compleet zonder speurtocht.. of moeten we zeggen ‘spooktocht’? Kom op 21 oktober naar het Rosariumpark en geniet (of griezel) van het indoor spookhuis! Kun je daarna bijkomen op het niet te missen Halloween-feest. Veel plezier!

Halloween recepten 2023

Hier zijn vijf leuke Halloween-recepten voor 2023 die je kunt proberen:

  • Mummy Dogs: Wikkel hotdogs in voorgekookt croissantdeeg om ze eruit te laten zien als mummies. Voeg olijven toe voor de ogen en bak ze goudbruin.
  • Monster Cupcakes: Versier cupcakes met groene glazuur, en voeg ogen gemaakt van snoep of marsepein toe om grappige of griezelige monsters te maken.
  • Bloederige Witches’ Brew: Maak een verfrissende punch met frambozensap, bruisend water en een scheutje citroen-limoen frisdrank. Drijvende sherbet-schepijsbollen geven het een bubbelend en eng effect.
  • Pompoen-Kaasballetjes: Meng roomkaas, geraspte cheddar en kruiden tot een glad mengsel. Vorm het mengsel tot kleine pompoenvormige balletjes en voeg een stukje selderij toe als steel.
  • Griezelige Gehaktbroodhand: Vorm gehaktbrood in de vorm van een hand en voeg amandelschilfers toe als nagels. Bak en serveer met tomatensaus voor een bloederig effect.

Deze recepten zijn niet alleen heerlijk, maar ook perfect om de Halloween-sfeer naar je feest of bijeenkomst te brengen. Veel plezier met koken en geniet van Halloween 2023!

Halloween pompoen maken

Halloween pompoen maken is een traditioneel ritueel waarbij een pompoen wordt uitgehold en uitgesneden om enge gezichten te creëren, bekend als “jack-o’-lanterns”. Dit symboliseert het verdrijven van boze geesten. De pompoen wordt verlicht met een kaars voor een spookachtig effect tijdens Halloween-vieringen.

Halloween films

Blijf jij liever thuis deze Halloween 2023? Ook dan kun je je lol op, en wel met deze Halloween-films die onze redactie graag tipt (meeste zijn via Netflix of HBO te zien):

  • Friday the 13th (uit 1980 of 2009)
  • The Exorcist
  • A Nightmare on Elm Street
  • Saw
  • It
  • The Shining

Link tussen Halloween en Allerheiligen

In de Middeleeuwen, vooral in Angelsaksische gebieden, vermengden zich oude heidense gebruiken met christelijke tradities rond Allerheiligen. De festiviteiten, die op 31 oktober begonnen, omvatten soms macabere dodenrituelen. Dit leidde tot de viering van Halloween, afgeleid van “All Hallows Eve,” de vooravond van Allerheiligen, waarbij elementen van beide tradities werden geïntegreerd.