Boxing Day 2023: wat en wanneer is het?

Nieuws
Wat is Boxing Day precies?
Wat is Boxing Day precies? (Foto: Pexels)

REGIO - Boxing Day is een term waar je vast wel eens van hebt gehoord. Maar wat is Boxing Day precies en wanneer is het? in dit artikel vind je alle informatie over Boxing Day 2023!

Op welke dag is Boxing Day?

Boxing Day valt altijd op 26 december, de dag na Kerstmis. Het is een traditionele feestdag die in het Verenigd Koninkrijk en verschillende andere landen wordt gevierd en staat oorspronkelijk in het teken van vrijgevigheid en solidariteit.

Wat is Boxing Day?

Boxing Day is een traditionele feestdag die wordt gevierd op 26 december, voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk en andere landen met Britse invloeden. Het staat oorspronkelijk voor het geven van geschenken aan de minderbedeelden en wordt vaak geassocieerd met sportevenementen en winkeluitverkopen in de moderne tijd.

Betekenis Boxing Day

het woord “boxing” in de naam Boxing Day verwijst niet naar bokswedstrijden, maar eerder naar het oude Engelse gebruik van het ‘doos’ geven. Op deze dag gaven welgestelde gezinnen doosjes met geld, voedsel en kleding aan hun bedienden, handelaren en armen als een teken van dankbaarheid en vrijgevigheid. Het was een manier om degenen die tijdens Kerst voor hen hadden gezorgd te eren.

Premier League voetbal op Boxing Day 2023

Op Boxing Day biedt de Engelse Premier League voetbalcompetitie traditiegetrouw een opwindend spektakel, met alle teams die wedstrijden spelen op 26 december. Fans vullen stadions en kijken op televisie naar deze traditionele sportevenementen, en het is een belangrijk onderdeel van de Britse voetbalcultuur tijdens de feestdagen. Dit zijn de wedstrijden op Boxing Day in de Premier League:

Datum en tijdThuis
Uit
26-12 | 16.00 uurSheffield UnitedLuton Town
26-12 | 16.00 uurBurnleyLiverpool
26-12 | 16.00 uurArsenalWest Ham United
26-12 | 16.00 uurBrentfordWolverhampton (Wolves)
26-12 | 16.00 uurEvertonManchester City
26-12 | 16.00 uurChelseaCrystal Palace
26-12 | 16.00 uurNewcastle UnitedNottingham Forest
26-12 | 16.00 uurManchester UnitedAston Villa
26-12 | 16.00 uurBournemouthFulham
26-12 | 16.00 uurBrighton & Hove AlbionTottenham Hotspur

Is Boxing Day ook in Nederland?

Boxing Day is geen officiële feestdag in Nederland. Het is voornamelijk een Britse traditie. Hoewel sommige Nederlanders wellicht van Boxing Day hebben gehoord, wordt het niet algemeen gevierd en heeft het geen bijzondere betekenis in de Nederlandse cultuur. Boxing Day valt op dezelfde dag als Tweede Kerstdag, wat wel een vrije dag en feestdag is in Nederland.