Seinen op groen voor vergroening bedrijventerrein

Nieuws
Laurens Kaashoek (l) en Robert Menken bij de entree van ITC Hazerswoude/Boskoop.
Laurens Kaashoek (l) en Robert Menken bij de entree van ITC Hazerswoude/Boskoop. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP/HAZERSWOUDE - Alle seinen op groen voor vergroening! Op het International Trade Centre (ITC) wordt dit najaar gestart met een uitgebreid vergroeningsplan. Het bedrijventerrein krijgt een landelijke voorbeeldfunctie en dat begint met 3.000 bestuurders van het VNG-congres dat juni 2024 op het ITC wordt gehouden.

Door Morvenna Goudkade

Volop ontwikkelingen op het ITC, want niet alleen is het daar gevestigde bedrijfsleven akkoord gegaan met de plannen, ook heeft de gemeente Alphen aan den Rijn inmiddels 725.000 euro toegezegd voor aanbrengen van extra groen en opnieuw inrichten van stoepen. Daarnaast zullen de ondernemers zelf ook bijdragen in de kosten.

‘Groene omgeving draagt bij aan welbevinden van de mensen die hier werken’

Even een kijkje nemen bij de entree van het bedrijventerrein. Daar wapperen de nieuwe vlaggen van de bedrijvenvereniging en daar komen bezoekers het terrein op. “Dit is een van de plekken die als eerste aangepakt worden”, vertelt Robert Menken (59). “De entree is ons visitekaartje, dus die staat bovenaan.” Laurens Kaashoek (45) legt uit dat het in de startfase gaat om het uitbreiden en aantrekkelijker maken van het openbaar groen. “Geen saaie grasstroken, maar inzaaien met bloemenmengsels, vaste plantenborders, we willen niet alleen meer groen, maar ook meer biodiversiteit.” 

De vergroeningsplannen strekken zich ook uit tot het aangrenzende Pot- en Containerteelt Terrein (PCT). Menken is voorzitter van Bedrijvenvereniging ITC Hazerswoude-Dorp, hierbij zijn zo’n 100 bedrijven aangesloten. Hij is daarnaast directeur van Menken Orlando, ook gevestigd op het terrein. Kaashoek is bestuurslid en directeur-eigenaar van Fortune Coffee. De twee zijn drijvende krachten achter de vergroeningsplannen. Kaashoek is tevens actief met een speciale groencommissie van mede-ondernemers. Het tweetal legt uit dat vergroening verder gaat dan groen. “Door vergroening en verduurzaming creëren we hier een aantrekkelijke werkplek, met uitstraling naar de bedrijven zelf. Je kunt hier straks een lunchwandeling maken over halfverharde paden, ook kun je in de pauze even recreëren of sporten. Een groene omgeving draagt bij aan het welbevinden van de mensen die hier werken.” 

De vergroening is opgedeeld in fases. Menken: “Niet alles kan tegelijk. We beginnen dit najaar met fase 1, het openbaar groen, samen met de gemeente. Dan komt fase 2, waar we als bedrijven onze eigen omgeving gaan vergroenen, bijvoorbeeld met groene gevels, groene daken, halfdoorlatende bestrating, groen hekwerk. We willen daarbij de bedrijven faciliteren door mogelijkheden voor te leggen en waar mogelijk collectief aan te besteden. We kijken ook welke bedrijven op ons terrein hierin aanbieder kunnen zijn.” De voorbereiding voor fase 2 start eind dit jaar, zegt Menken. 

Kaashoek vertelt over fase 3: de waterberging. “We hebben op ons ITC regelmatig wateroverlast bij plensbuien. Dat werkt ook door op de riolering die het dan niet meer aankan. We willen dus een gezamenlijke wateropvang creëren.” Volgend jaar op 25 en 26 juni wordt op het ITC het grote jaarlijkse congres gehouden van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Het Groene Hart organiseert dit congres, dat plaatsvindt bij Hoogeveen Plants. Er komen 3.000 bestuurders. “Geweldig. We willen ons graag presenteren als groen en duurzaam bedrijventerrein. Die ambitie hadden we al, door het congres is het in een stroomversnelling gekomen. We zullen hierbij een landelijke voorbeeldfunctie krijgen.” Het is nog niet klaar, volgend jaar tijdens het congres, maar Menken en Kaashoek zijn positief: “We denken dat de aanblik al wel veel groener zal zijn.”