Eerste paal geslagen van nieuw, duurzam pand van WARP Systems

Nieuws
Eerste groene paal WARP Systems.
Eerste groene paal WARP Systems. (Foto: Arie Bon)

NIEUWVEEN - In bijzijn van wethouder Antoinette Ingwersen werd vandaag in Nieuwveen de eerste groene paal geslagen van het nieuwe pand van WARP Systems. Het bijzondere aan dit pand is dat het (samen met de andere panden op het terrein) als eerste gebruikt maakt van RioThermie. Hierbij wordt energie gewonnen uit een afvalwaterzuiveringsinstallatie. 

Op de bouwplaats aan de Candelastraat 5 in Nieuwveen komt het nieuwe, duurzame pand van WARP Systems. Op 3 november werd het officiële startsein voor de bouw gegeven. Dit gebeurde met het slaan van de eerste paal, die als symbool voor duurzaamheid en de toekomst groen gemaakt was. Naast dat WARP gebruikmaakt van RioThermie, wordt het gasloos en stikstofarm gebouwd naar de eisen voor BENG.

RioThermie

Het pand van WARP Systems ligt op bedrijventerrein Schoterhoek II. Naast dit terrein ligt de afvalwaterzuiveringsinstallatie. Het RioThermie-systeem haalt energie uit gezuiverd rioolwater. De warmte die hierbij ontstaat kan rechtstreeks aan de bedrijven geleverd worden of worden opgeslagen in een warmte koude opslag. Doormiddel van een warmtepomp in elk bedrijfspand wordt de warmte of koeling verdeeld. In plaats dat de bedrijven alleen warmte uit het systeem onttrekken, kunnen ze het ook voeden met zelf opgewekte warmte van bijvoorbeeld zonnepanelen. De overblijvende warmte kan worden verdeeld over de gebouwen en in de toekomst mogelijk ook extern voor een naastgelegen wijk.

BENG

De term BENG staat voor ‘Bijna Energieneutrale Gebouwen’. Het is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat nieuwe gebouwen nóg energiezuiniger worden en stelt daarvoor een aantal bouweisen. Deze eisen gaan over het beperken van energieverbruik, zoveel mogelijk energie uit hernieuwbare bronnen gebruiken en hoe (eventuele) overige gedeelte fossiele energiebronnen worden ingezet. In het pand van WARP Systems wordt uiteraard ook gebruik gemaakt van hun eigen toekomstbestendige vloerverwarmingssysteem. Zij maken namelijk een veelzijdig systeem om iedere ruimte te verwarmen en te koelen. Door het aan te sluiten op een warmtepomp kan het elke ruimte op lage temperatuur verwarmen. Dit bespaart veel energie en kosten. Doordat het systeem ook aangesloten wordt op de RioThermie, is dit een duurzame vorm van verwarmen en koelen.