Stef en Dick maken speeleiland Tuinen van Boskoop

Nieuws
Stef Groenleer (li) en Dick Nieuwesteeg zijn trots op het nieuwe speeleiland van Tuinen van Boskoop.
Stef Groenleer (li) en Dick Nieuwesteeg zijn trots op het nieuwe speeleiland van Tuinen van Boskoop. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Goed nieuws over Tuinen van Boskoop. Alle belemmeringen zijn opgeheven en het recreatieve sierteeltpark wordt de komende maanden definitief aangelegd. Deelnemers Stef Groenleer (73) en Dick Nieuwesteeg (77) presenteren alvast het nieuwe speeleiland: avontuurlijk spelen voor kinderen.

Door Morvenna Goudkade

Groenleer en Nieuwesteeg voelen zich zelf weer even kind als ze over de touwbrug klimmen. Het speeleiland wordt onderdeel van Tuinen van Boskoop, een gebied aan het Reijerskoop, waar voormalige boomkwekerijen worden getransformeerd tot een landschapspark met tal van voorzieningen. Je kan er straks wandelen, varen, kunst en planten kijken, workshops volgen, boomkwekerijmuseum, imkers en horeca bezoeken en dus ook spelen. “En er zijn geen beperkingen meer”, vertelt het tweetal. “Diverse omwonenden die eerder bezwaar maakten tegen onderdelen van het plan, hebben dat nu ingetrokken. Zij zijn op andere manieren tevredengesteld.”

‘Avontuurlijk spelen belangrijk voor kind’

Boskopers Groenleer en Nieuwesteeg zijn bestuurslid bij  Sortimentstuin Harry van de Laar, die gaat verhuizen naar Tuinen van Boskoop. Onderdeel van de nieuwe sortimentstuin is ook een speelroute. “We vinden het belangrijk dat kinderen in een natuurlijke omgeving avontuurlijk kunnen spelen. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Daarom een natuurspeelplaats.” Het tweetal bedacht de speelroute op het eiland en was nauw betrokken bij de aanleg. “Het plaatsen van de speeltoestellen is gedaan door een professioneel bedrijf, want alles moet natuurlijk veilig en verantwoord zijn”, vertellen de mannen. “Het wordt ook allemaal getest en moet voldoen aan strenge voorwaarden.” Het kost een paar centen en daarom zijn ze heel blij met de subsidie van Fonds Alphen en omstreken. Het fonds droeg bijna 25.000 euro bij aan het speeleiland.

Groenleer en Nieuwesteeg hebben het nodige ‘veldwerk’ gedaan, ter voorbereiding, zo blijkt. “We zijn bij natuurspeelplaatsen gaan kijken, om inspiratie op te doen”, vertelt Groenleer. Zijn collega wijst naar het langgerekte eiland, waar de speelplaats is gebouwd. “Dit was vroeger een smal kwekerijperceel”, aldus Nieuwesteeg. “Als speeleiland is het een geweldige plek. Water is leuk en spannend voor een speelplek. Kinderen kunnen hier hun eigen fantasie gebruiken. Met takkenbossen een hut bouwen bijvoorbeeld.” Het tweetal is normaal actief met natuur en planten, maar nu dus ook met natuurspeeltoestellen. Nieuwesteeg is oud-kweker, Groenleer oud-docent aan de tuinbouwschool. ‘’Het is hartstikke leuk om bezig te zijn met het speeleiland”, vindt Groenleer. “We denken nog aan een trekpontje voor de andere kant van het eiland.”

Binnenkort worden wandelpaden en bruggen op het terrein Tuinen van Boskoop aangelegd, ook de brug naar het speeleiland. Peter Mathot, projectleider van het sierteeltpark, is enthousiast. “In 2024 gaan we het park echt inrichten. Ook dit jaar hebben we best veel gedaan, dammen en beschoeiingen aangelegd, grond verplaatst, maar dat zie je nog niet zo. Nu gaan we zichtbare dingen doen.” Ook Mathot is blij met het intrekken van bezwaren door omwonenden. “Na goede gesprekken en oplossingen vanuit de gemeente, is het bezwaar bij de Raad van State ingetrokken. We zijn heel blij dat dit alles positief afgerond kon worden.”

Er staat niets meer een voortvarende aanleg van het park in de weg. En dat gaat ook gebeuren, verzekert Mathot. “Behalve aanleg van bruggen, wandelpaden en leertuin, gaan we snel beginnen met de bouw van een centraal pand, waarin allerlei functies worden ondergebracht, ook horeca. Veel mensen financieren mee via kapitaalbijdragen. Op 1 juli moet het klaar zijn.”