Commando Ray bij de VOA: ‘Noem het dienstrecht’

Nieuws
Commando Ray Klaassens kwam langs bij de VOA, hier met ondernemer Quinn Cordes (23) uit Noorden.
Commando Ray Klaassens kwam langs bij de VOA, hier met ondernemer Quinn Cordes (23) uit Noorden. (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN/BOSKOOP – Dreiging uit Rusland, dienstplicht voor jongeren, de NAVO die op scherp staat? Ondernemersvereniging VOA had maandag een actueel thema bij de algemene ledenvergadering. Commando Ray Klaassens (51) kwam langs ter inspiratie.

Door Morvenna Goudkade 

Al van tevoren was duidelijk dat de komst van Klaassens voor drukte zou zorgen. De ex-militair, landelijk bekend door programma’s als Kamp van Koningsbrugge en No Way Back, zou spreken tijdens de jaarvergadering, maar die moest daardoor verplaatst worden. Het theater van Parkvilla in Alphen bleek te klein, dus werd uitgeweken naar het Flora Theater in Boskoop. 

‘Eigen belang ondergeschikt maken aan gezamenlijk belang’

Daar vertelt de commando over zijn militaire loopbaan. Na het vwo meldde hij zich aan bij de Koninklijke Militaire Academie (KMA). Hij kwam terecht bij Special Forces-teams van het Korps Commandotroepen. Klaassens diende onder meer in Libanon, Ivoorkust, Bosnië en Afghanistan. Volgens de militair heeft hij in die periode geleerd waar het echt om gaat in het leven: doen wat je zegt, zijn wie je bent en uitgroeien tot de beste versie van jezelf. “In de moeilijkste omstandigheden toch voor elkaar zorgen, met elkaar delen en je eigen belangen ondergeschikt maken aan het gezamenlijke belang, dat maakt je als mens.” Klaassens vertelt over hoe hij tijdens een bijzonder zware missie in staat van volledig uitputting een reep chocolade vond in zijn gevechtstenue. Hij besloot die met zijn maten te delen en niet alleen op te eten. “Ik had dat kunnen doen, want ik was toen even alleen. Maar karakter is uiteindelijk dat wat je doet als er niemand kijkt.” In de volle theaterzaal, met publiek dat aan zijn lippen hangt, zit ook Quinn Cordes (23), oftewel De Bloemenjongen. De jonge ondernemer uit Noorden won in januari een VOAWARD in de categorie zzp. Na afloop, bij de borrel, wordt nagepraat.

Hoe kijkt de militair aan tegen de huidige situatie, waarbij Rusland dreigende taal naar het Westen uit en de roep om militaire versterking klinkt? Klaassens vindt ‘je zorgen maken’ zinloos, zegt hij. “We praten, maar doen niks. Ik geloof niet in praten, maar in doen. Actief werken aan het weerbaarder maken van de bevolking.” Het weerbaarder maken, zal gepaard gaan met financiële offers, meent Klaassens. “Als we onze defensie, onze militaire kracht, op peil willen brengen, zal dat ten koste gaan van andere zaken: de economie, onderwijs, zorg wellicht. We moeten beseffen dat er minder geld beschikbaar zal zijn.” Iedereen kan zelf ook bijdragen aan die weerbaarheid, vindt de militair. “Zorgen dat je fit bent, zorgen dat je voorbereid bent, of allerlei fronten. Misschien komen er cyberaanvallen, misschien andere aanvallen. Het heeft geen zin om angstig te worden, het heeft zin om weerbaarder te worden. Zoals het nu is hebben we zelf gecreëerd. Het is nu zaak om sterker te worden. “

Wat je zelf kan doen als burger? Een noodpakket in huis halen? “Dat is sowieso niet onverstandig. Militaire dienstsplicht? Als het ooit nodig was, is het nu. Maar ik noem het liever dienstrecht. Het heeft geen zin om jonge mensen te verplichten in dienst te gaan, dat werkt niet. Mensen die zelf willen, dat werkt wel.” Klaassens denkt dat er een andere maatschappij nodig is om de huidige situatie het hoofd te bieden. “We zullen meer het gezamenlijk belang moeten dienen. Zelf verantwoordelijkheid nemen. Met elkaar zijn we die samenleving. Het begint bij jezelf.”

De bijeenkomst werd gehouden in Flora Boskoop.