Wethouder Anouk Noordermeer bekijkt het enten door Alex Hoogenboom(re) bij Boomkwekerij Out, ze was er op uitnodiging van raadslid Floris Out.
Wethouder Anouk Noordermeer bekijkt het enten door Alex Hoogenboom(re) bij Boomkwekerij Out, ze was er op uitnodiging van raadslid Floris Out. (Foto: Morvenna Goudkade)

Wethouder Greenport op werkbezoek: ‘Enthousiast’

Politiek

HAZERSWOUDE – Hij heeft als raadslid Greenport Boskoop in portefeuille, zij heeft dat als wethouder. Floris Out (25), CDA-lid van de Alphense gemeenteraad én kwekerszoon, nodigde Anouk Noordermeer uit voor een werkbezoek aan het familiebedrijf, Boomkwekerij Out in Hazerswoude-Dorp. “Ik wil de wethouder vertellen over de sector.” Noordermeer zei direct ja.

Morvenna Goudkade

Als Noordermeer arriveert bij de kwekerij aan de Burgemeester Smitsweg, vrijdagmiddag 20 januari, wordt ze meteen uitgenodigd in te stappen in een golfkarretje. Met een koffie-to-go krijgt ze een rondleiding over het bedrijf. Buiten is het koud en guur, de paden zijn glibberig. Jan Out, vader van Floris en eigenaar samen met neef Hendrik Out, is er ook. Moeder Anke rijdt een van de golfkarretjes. Het familiebedrijf is in 1935 opgericht. Anno 2023 is de kwekerij 8,5 hectare groot, waarvan 5,5 hectare buitenpotten, 2 hectare kassen en 1 hectare volle grond. Er worden sierheesters gekweekt. “We zijn gespecialiseerd in vlinderstruiken en werken zo duurzaam mogelijk. In 2009 hebben we al eens een duurzaamheidsprijs gewonnen.” Duurzaam werken gaat overigens niet zonder slag of stoot, zo blijkt: “We gebruiken steeds minder gewasbescherming, goed voor de biodiversiteit. Maar afnemers eisen vaak planten zonder beestjes. Dat is heel tegenstrijdig. We zijn daarom erg blij met Intratuin; zij informeren klanten dat een rupsje in een plant normaal is en wijst op een gezonde plant.”

Robots, drones en vakmanschap

De rondleiding voert naar een loods met enthok. Daar zit medewerker Alex Hoogenboom te enten, maar wat is dat eigenlijk? “Het is een veredelingstechniek, waarmee je soorten kunt kruisen”, legt Alex uit. “Ik ben nu bezig met Salix, oftewel sierwilg. Ik maak een snede in een stammetje en bind daar de griffel tegenaan, een takje van een ander soort. Dat moet op een bepaalde manier, het luistert nauw.” Het is winterwerk voor hem, vertelt de entspecialist. Tussen november en februari ent hij zo’n 30.000 planten. In de zomer werkt hij als loodschef. Bestaat bij veel mensen het beeld van enten als nostalgisch ambacht, terug in de tijd, dat is een misvatting, zegt Jan Out. “De techniek sterft uit; jongeren leren het niet meer, maar het ambacht is eigenlijk springlevend. We zijn heel zuinig op de weinige mensen die het nog kunnen, als die wegvallen is er een groot probleem.” Na het enten volgt het ‘dopen’ van de stammetjes. Ook weer specialistenwerk. Bij Kwekerij Out zijn ze daarom blij met Stanislaw, een oudere Poolse medewerker die de techniek zeer goed beheerst. “Ik doop ze in een antischimmel vloeistof en daarna in vloeibare wax”, vertelt Stanislaw. “Het is heel belangrijk dat de temperatuur precies 65 graden is. En de stammetjes mogen niet tegen elkaar aan komen, dan ontstaat schade.” Wethouder Noordermeer luistert aandachtig naar de verhalen. Het geeft een beeld van de verscheidenheid in de boomkwekerij, waar inzet van robots en drones heel normaal is, maar ook het echte vakmanschap een grote rol speelt. Goed om deze technieken via lesprogramma’s en praktijkervaring aan jongeren bij te brengen, vindt Floris Out. Het raadslid gaat de wethouder nog veel meer vertellen, belooft hij. Straks na de rondleiding, met zijn tweeën bij een kop koffie. Zelf werkt hij bij land- en tuinbouworganisatie LTO, na studies aan de Hogere Agrarische School (HAS) en Universiteit Nyenrode. “Er wordt veel verwacht van de kwekers, zoveel opgaven en uitdagingen. Daar wil ik haar over vertellen.”

Nu eerst met de golfkar terug naar kantoor. Wil de wethouder misschien zelf even rijden? “Ja!”, roept Noordermeer, die vervolgens de kwekerij over crosst alsof ze nooit iets anders heeft gedaan. Floris Out zit grinnikend naast haar. Zijn familie is ook positief. “Erg leuk, zo’n enthousiaste wethouder.”

Wethouder Anouk Noordermeer zelf achter het stuur tijdens de rondleiding per golfkar over de kwekerijen.
Afbeelding
De minibiebs hangen er weer Nieuws 25 jan, 11:48
Afbeelding
Kermis op Koningsdag naar Europapark Nieuws 25 jan, 09:46
Afbeelding
Wethouder Greenport op werkbezoek: 'Enthousiast' Politiek 24 jan, 12:59
Afbeelding
'Mooi om te kunnen bijdragen aan Flying Doctors' Nieuws 24 jan, 10:33
Afbeelding
Evenementen Alphen aan den Rijn 2023: dit staat op de planning! Algemeen 24 jan, 09:10
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:02
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Afbeelding
Evaluatie van horecaterrassen in de gemeente Alphen Nieuws 24 jan, 08:30
Afbeelding
Heerlijk met de Camper of Caravan op reis Partnerbijdrage 23 jan, 13:59
Afbeelding
Stembureaus in Alphen aan den Rijn: alle locaties op een rij Politiek 23 jan, 13:53
Afbeelding
Carnaval 2023 in Boskoop: dit staat op het programma van De Krooshappers! Uitgaan 23 jan, 11:56
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 23 jan, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.