Tijdens het benefietconcert werd het nationale volkslied van Oekraïne gespeeld, door DSS uit Aarlanderveen. Uit respect werd het volkslied staande beluisterd door het publiek.
Tijdens het benefietconcert werd het nationale volkslied van Oekraïne gespeeld, door DSS uit Aarlanderveen. Uit respect werd het volkslied staande beluisterd door het publiek. (Foto: Morvenna Goudkade)

Benefiet Oekraïne: ‘Bij volkslied kwamen de tranen’

Uit

ALPHEN – Er werd geluisterd, gelachen en gehuild. Zondagmiddag, tijdens het benefietconcert voor Oekraïne in Alphen waren er emoties, was er saamhorigheid en verbondenheid. Inwoners en Oekraïense vluchtelingen kwamen bijeen in Castellum. Daar werd ook het Oekraïense volkslied gespeeld.

Morvenna Goudkade

“In het begin van de oorlog dacht ik: erger kan het toch niet worden”, zegt de Alphense burgemeester Liesbeth Spies, bij de opening van het concert. “Maar het werd nog wel veel erger.” De oorlog heeft enorme gevolgen gehad, zegt Spies, ook in de gemeente Alphen. “We vangen 300 mensen op in onze gemeente. Inmiddels hebben we opvangplekken, woonlocaties en regelingen voor leefgeld en school voor de kinderen. Al is er het probleem om voldoende docenten te vinden.”

‘Wij openen ons hart en ons huis’

Het is een bijzondere middag in Theater Castellum, met een een groot benefietconcert om geld in te zamelen voor Oekraïne. Het initiatief van de Alphense saxofoniste Aubrey Snell verspreidde zich razendsnel: Rotary Alphen, Castellum, bedrijven en artiesten sloegen de handen ineen om een concert te organiseren, waar iedereen belangeloos aan meewerkte. Actrice Victoria Koblenko presenteert het benefiet. Ze is zelf van Oekraïense afkomst en inmiddels zo’n dertig jaar in Nederland. 

“Principes over vrijheid en vrede liggen onder een vergrootglas”, spreekt Koblenko het publiek toe. “In Nederland openen wij hart en huis  voor de vluchtelingen. Zelf vangen wij een gezin op van acht mensen. Ik vind het belangrijk om hen een warm welkom te geven, net zoals mijn ouders vroeger in Nederland zijn verwelkomd.” Marcel ’t Sas, directeur van Castellum, is geraakt door haar woorden. “Ik heb veel contacten met Oekraïense artiesten. Als je dan ziet dat een theater wordt gebombardeerd, waar mensen hun toevlucht hebben gezocht, dan breekt je hart.” Zangeres Daya Hendrix (20) is een van de artiesten die meewerkt aan het benefiet. De jonge Alphense vertelt dat ze nog precies weet waar ze was toen de oorlog uitbrak. “Die dag, 24 februari, staat in mijn geheugen. Daarom wil ik hier heel graag zingen, om iets bij te dragen.” De optredens wisselen elkaar af: Trio Tangata, met saxofoniste Aubrey Snell, en ook fanfareorkest DSS uit Aarlanderveen. Her orkest speelt het Oekraïense volkslied, voor een staand publiek. 

“Bij het volkslied kwamen de tranen”, zegt Nataliya Kornyeyeva, later in de pauze. Ze bezoekt het concert met haar Oekraïense moeder Nadia en haar Nederlandse schoonmoeder Atie. Nadia legt de hand op haar hart, zo heeft ze naar haar volkslied geluisterd. Ook Oleksandra Mamontova was ontroerd door de nationale hymne. Ze verblijft sinds drie weken in Alphen, bij haar zus Tanya. Die heeft een Nederlandse man en woont hier al zo’n tien jaar. Ook Svetlana, moeder van Oleksandra en Tanya, is aanwezig. “Mijn moeder was bij ons op bezoek toen de oorlog uitbrak”, vertelt Tanya. “Ze kon niet meer terug, maar gelukkig is ze hier veilig. Later is ook Oleksandra naar ons toe gekomen.” Haar zus heeft het er moeilijk mee. “Toen ik het volkslied hoorde, voelde ik me verdrietig. Very sad.” Na de pauze zijn er nog meer optredens, zoals van Naomi Snell. Zij zingt samen met vluchtelinge Anna Kindzerska. Anna is in Oekraïne bekend als zangeres; zij deed mee aan The Voice. Het tweetal zingt Oi Tam Na Gori, een oud volkslied. “Het gaat over twee duiven, die al heel lang samen zijn”, introduceert Anna het nummer. “Dan wordt een van de duiven gedood. Zoveel verdriet.” Het is eigenlijk het verhaal van de oorlog, zegt ze. Het levert een hartverscheurend duet op.

Organisator Teun Huisman, van Rotary Alphen, is na afloop moe maar voldaan. Het benefiet heeft 10.000 euro opgebracht. “Het was het alles waard.”


 

Nataliya Kornyeyeva (midden) met moeder Nadia (li) en schoonmoeder Atie. Daarachter echtgenoot Alex van Harskamp.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Alphens Karttalent Levi Hendriks pakt eerste titel: kampioen Kart4Fun Sport 7 dec, 11:49
Afbeelding
Vader Sven zamelt geld in om het leven van zieke dochter Maud te redden Algemeen 7 dec, 10:52
Afbeelding
Munneke Lourens Advocaten zorgt dat u krijgt waar u recht op hebt Partnerbijdrage 6 dec, 16:33
Afbeelding
Kerstconcert in De Bron met liederen die iedereen mee kan zingen Nieuws 6 dec, 14:57
Afbeelding
‘Sporten en gezond eten? Begin al nu in december’ Nieuws 6 dec, 14:23
Afbeelding
A-team Oranje krijgt steeds meer kleur tijdens WK Qatar Oranje 6 dec, 13:08
Afbeelding
Nu anderhalf uur parkeren zonder betalen in Alphen Nieuws 6 dec, 08:54
Afbeelding
Tip: de lekkerste oliebollen van Alphen aan den Rijn 2022 vind je hier! Algemeen 5 dec, 16:29
Afbeelding
Netwerkborrel met nominaties: wie maakt kans op VOAward? Nieuws 5 dec, 15:35
Afbeelding
Midwinter Fair in het Archeon Cultuur 5 dec, 14:34
Afbeelding
Dolfijnen op Curaçao moeten Jayden meer zelfvertrouwen geven Nieuws 5 dec, 13:38
Afbeelding
Carbidschieten tijdens de jaarwisseling Nieuws 5 dec, 11:41
Afbeelding
Opknapbeurt speelplekken Nieuwkoop gereed Nieuws 5 dec, 11:09
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief