De twaalfjarige Imane Valk dacht een speech te moeten geven, daarvoor in de plaats kreeg ze de Nieuw Amsterdam Prijs uitgereikt.
De twaalfjarige Imane Valk dacht een speech te moeten geven, daarvoor in de plaats kreeg ze de Nieuw Amsterdam Prijs uitgereikt. ((Foto: Brandeisfotografie via zoom))

Imane Valk verdient de Nieuw Amsterdam Prijs dubbel en dwars

Algemeen

NIEUW-WEST - Onder valse voorwendselen werd de twaalfjarige Imane Valk uit Slotermeer maandag 11 januari naar Pakhuis de Zwijger gehaald. Speechen zou ze, tijdens de jaaropening, over de rol van jongeren en kinderen in de politiek. Maar dat ging niet door.

Een A4tje wappert voor de webcam tijdens het interview met de Westerpost. Het is de speech. “Ik dacht écht dat ik in Pakhuis de Zwijger wat mocht vertellen,” zegt Imane Valk via een Zoomverbinding. Maar toen werd het opeens een officieel moment, nam sociaal activiste Devika Partiman het woord en bleek er een prijs voor Jong Talent te zijn. De winnaar, zo vertelde Partiman al spanning opbouwend, had al vaker op het podium van De Zwijger gestaan. Imane: “Dat zou over mij kunnen gaan, ja. Maar weer: ik kwam daar toch om te speechen. Dus nee, ik had nog niks door.”

Inclusieve samenleving

Toen de winnaar omschreven werd als een lid van de Amsterdamse kinderraad in het schooljaar ervoor, iemand die zich inspant voor een inclusieve samenleving en gelijke kansen, iemand die lid is van het 4 en 5 mei comité in Slotermeer, waar ze ook Jong Plein ’40-’45 oprichtte, met als doel de eerste vrouwelijke minister-president te worden, wist Imane dat ze het podium op mocht komen om de prijs voor Jong Talent in ontvangst te nemen.

Die prijs, vertelt de vierde Gymnasiumleerling via Zoom, staat op haar bureau. “Supermooi, hoor. Ik moet alleen niet te hard gummen, dan kan ie vallen.” Op serieuze toon: “Ik hoop wel dat dit iets oplevert. Bijvoorbeeld dat er echt geluisterd zal worden naar kinderen en jongeren. Dat we stoppen met mensen in hokjes plaatsen. Dat mensen gelijk worden behandeld.”

Haar eigen wensen zijn het, maar in de uitvoering staat ze er niet alleen voor. Naast haar betrokken moeder krijgt Imane ondersteuning vanuit Studiezalen. Een keer per week spreekt ze daar met directeur Abdelhamid Idrissi uit Nieuw-West, haar persoonlijke lifecoach die haar onder andere helpt bij “dingen die lastig zijn”.

In actie

Diezelfde lifecoach was online ook in het pakhuis die bewuste maandag. Idrissi bleek een van de vier Amsterdammers die de Nieuw Amsterdam Prijs 2021 in ontvangst mocht nemen. “Door corona maakten veel mensen moeilijke tijden door,” begon Pakhuisdirecteur Egbert Fransen zijn toespraak tijdens de prijsuitreiking. “Vanaf dag één kwamen verschillende Amsterdammers in actie om stadgenoten die het moeilijk hebben hulp en aandacht te geven.”

Indrukwekkende initiatieven zag Fransen en de vier winnaars, naast Idrissi zijn dat Sonja Hendriksma uit Noord en Maureen Hubbard en Leila Azzam uit Zuidoost, namen de prijs in ontvangst voor al die mensen die zich hebben ingezet.

Powerduo

In Noord kunnen sinds de coronacrisis nog meer bewoners in de Bloemenbuurt rekenen op een warme maaltijd vanuit de buurtkamer. In Zuidoost spannen de winnaressen, “een powerduo”, aldus Fransen, vanuit stichting Caribic zich in voor meer kwetsbare bewoners. In Nieuw-West werd Idrissi geëerd voor zijn extra inspanningen naast zijn werk als directeur van Studiezalen, waarbij op 24 locaties life coaching, huiswerkbegeleiding en aandacht voor talentonwikkeling wordt aangeboden aan kinderen in kwetsbare wijken.

Fransen: “Ook in deze moeilijke tijd houdt Abdelhamid Idrissi contact met veel gezinnen die ergens tegenaan lopen en zette hij mede het initiatief Boeren voor Buren op, waarbij groente en fruit rechtstreeks van de boer bij bewoners die het nodig hebben terechtkomt in plaats van dat het verpietert door de lockdown.”

Blij

“Ik ben blij met deze erkenning,” aldus Idrissi tot de Westerpost.

“Maar ik wil benadrukken dat dit ook is voor al die enthousiaste mensen die zich inzetten voor al die kinderen en ouders in hun omgeving. En ik ben blij dat hierdoor nog meer organisaties en mensen over ons horen, waardoor wij nog meer voor kwetsbare bewoners kunnen betekenen.” En trots over de prijs die Imane Valk won: “Dat heeft ze meer dan verdiend.”

Shirley Brandeis

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Mundusleerlingen echte schrijvers in ‘Er Was Eens 2022’ Algemeen 5 jul, 07:30
Afbeelding
Kroosharken voor een drankje Algemeen 4 jul, 09:00
Afbeelding
‘Fit op jouw manier’ talkshow uit Nieuw-West over veranderingen in eetpatroon Algemeen 3 jul, 09:39
Afbeelding
A10 Zuid elf dagen dicht door werkzaamheden Algemeen 3 jul, 09:26
Afbeelding
De Bretten krijgt een nieuwe speeltuin Algemeen 2 jul, 11:55
Afbeelding
Demonstraties bij Schiphol alleen volgens afspraak Algemeen 2 jul, 07:53
Afbeelding
Open tuin- en Imkerijdag bij Volkstuinpark De Eendracht Algemeen 1 jul, 12:33
Afbeelding
Spontane natuur de baas in Pionierpark in Nieuw-West Algemeen 1 jul, 09:35
Afbeelding
Atlas maakt herdenken meer inclusief Algemeen 1 jul, 08:27
Afbeelding
Familietentoonstelling in NEMO Science Museum: Wat een gebouw! Uitgaan 30 jun, 12:22
Afbeelding
Informatiemarkt Sloterdijk-Centrum Algemeen 30 jun, 10:15
Afbeelding
Een week lang feest voor iedereen in en om jarig Leo Polak Algemeen 30 jun, 10:13
Afbeelding
Fototentoonstelling: Onze Blik op Slotervaart Algemeen 29 jun, 14:01
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief