Buurtbewoner van het Noorderhof bekijkt bij de dakfiets hoe het allemaal werkt.
Buurtbewoner van het Noorderhof bekijkt bij de dakfiets hoe het allemaal werkt. ((Foto: Brandeisfotografie))

Blauw-groene daken voor een groenere en koelere buurt

Algemeen

NIEUW-WEST - Een bakfiets met plantjes stond vorige week donderdag op straat in het Noorderhof in Slotermeer. Bewoners van het pand aan de Noordzijde en een deel van het Berghoefplantsoen krijgen een blauw-groen dak. De aanleg is onderdeel van het RESILIO-project van (onder andere) de gemeente Amsterdam en Rooftop Revolution, waarbij 10.000 m2 aan blauw-groene daken wordt gerealiseerd. Bewoners die nieuwsgierig een kijkje kwamen nemen, kregen er beeldend uitleg over.

’s Zomers is het soms niet uit te houden op de bovenste verdieping. Onder het platte dak is het warm, heel warm. De buurtbewoner die bij de bakfiets donderdag met Rosanne Nieuwesteeg en Jet van der Tol in gesprek ging, is blij met de mogelijke oplossing, een blauw-groen dak kan wel tot vier graden verkoeling zorgen, voor haar jaarlijks terugkerende probleem. “Dit horen we vaker,” vertelt Van der Tol, projectmedewerker Rooftop Revolution en RESILIO. “De stad wordt steeds warmer. Wie onder een plat en grijs dak woont, krijgt daar meer en meer last van.”

Slimme klep

Ondertussen laat Nieuwesteeg, communicatieadviseur bij Rooftop Revolution en RESILIO, aan een andere bewoner zien hoe het systeem werkt aan de hand van een miniversie in de RESILIO-dakfiets, een geniale variant op de bakfiets. “In het onderste deel blauwe gedeelte wordt het regenwater opgeslagen en vastgehouden. Op het bovenste deel komt het groen.” Waarna een beeldend verhaal volgt over de slimme klep die op de weersverwachting reageert en zo op de juiste momenten automatisch opent en dichtgaat. Water komt zo niet meer in het riool terecht. De dakfiets heeft als voorbeeld een groene bedekking van vetplantjes. Ook ander groen is, afhankelijk van de draagkracht van het dak, mogelijk.

Verbod op tegels

De blauw-groene daken hebben aangetoond dat ze een grote bijdrage leveren aan het zogenoemde watermanagement in de stad. De daken zorgen voor verkoeling en geven ook ruimte aan nieuwe natuur, wat goed is voor de biodiversiteit. Aan RESILIO de taak om deze daken in vijf buurten van Amsterdam aan te leggen. Waaronder dus in het Noorderhof in het Slotermeer. Van der Tol: “Er is bij de keuze van de buurt vooral gekeken of het een waterknelpunt is. Een plek waar na regenval veel wateroverlast is.” Bewoners herkennen hun woonomgeving hierin. Ook de wens voor meer groen is aanwezig. Bijvoorbeeld bij buurtbewoner Willem Postma. “Er zou een verbod moeten komen op tegels in tuinen. Dan kan het water goed weglopen en het is ook nog eens goed voor de natuur.” Hij verheugt zich op een groener uitzicht vanaf de vierde etage van zijn appartementencomplex. “Veel mooier dan het uitzicht nu op kale daken.”

Informatie

Na de eerste ervaringen onderzoekt RESILIO hoe deze daken breder kunnen worden toegepast. Niet alleen in Amsterdam, maar ook in andere (Europese) steden. RESILIO staat voor ‘Resilience nEtwork of Smart Innovative cLImate-adapative rOoftops’. Het project is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Waternet, MetroPolder Company, Rooftop Revolution, HvA, VU, Stadgenoot, de Alliantie en De Key. Het wordt mede gefinancierd uit het ERDF fonds van de Europese Unie via het Urban Innovative Actions programma. Ook interesse in blauw-groene daken? Kijk op https://resilio.amsterdam voor meer informatie en contactgegevens.

Shirley Brandeis

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Fototentoonstelling: Onze Blik op Slotervaart Algemeen 29 jun, 14:01
Afbeelding
Madres Paralelas bij Oxville Cinema Algemeen 28 jun, 15:09
Afbeelding
Keti Koti-scholenontbijt nog groter dit jaar Cultuur 28 jun, 08:31
Afbeelding
Nieuw-West herdenkt afschaffing slavernij en viert Keti Koti Algemeen 27 jun, 12:13
Afbeelding
Osdorpplein viert vergroening Algemeen 26 jun, 15:04
Afbeelding
25 jaar Friday Night Skate Amsterdam Algemeen 24 jun, 13:27
Afbeelding
Jaarmarkt Geuzenveld is terug Algemeen 23 jun, 14:17
Afbeelding
Hello again: een musical in tien affaires Algemeen 23 jun, 08:33
Afbeelding
Proeven aan participatie bij Vrouw en Vaart en Daadkr8 Algemeen 22 jun, 12:04
Afbeelding
Abdelhamid Idrissi ontvangt Hélène de Montigny-prijs Algemeen 21 jun, 19:02
Afbeelding
‘Hitklup at the Movies’, live in Paradiso Algemeen 21 jun, 06:55
Afbeelding
Kunstroute voert fietser langs pareltjes van Sloterdijk naar Spaarnwoude Park Algemeen 20 jun, 16:52
Afbeelding
Jubileumconcert Muziekvereniging Amsterdam de Muzikale Tijdmachine Uitgaan 20 jun, 13:29
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief