Het algoritme is staat om vlieggeluid beter te herkennen.
Het algoritme is staat om vlieggeluid beter te herkennen. (Foto: Pixabay)

Geluidsmetingen omgeving Schiphol verbeterd

1 feb, 16:49 Algemeen

HAARLEMMERMEER - De 41 geluidsmeetposten rondom Schiphol gebruiken vanaf deze week, 1 februari, een slimmer algoritme dat geluid nauwkeuriger koppelt aan vluchten. Het algoritme is in staat om vlieggeluid beter te herkennen en te onderscheiden van achtergrondgeluiden van verkeer of het weer. Hiermee verbetert de informatievoorziening aan omwonenden en kunnen maatregelen om geluidsoverlast te verminderen beter geëvalueerd worden.

Dat deze nieuwe manier van het meten van geluid succesvol is, blijkt uit de resultaten van een proef met drie geluidsmeetposten in Nieuw-Vennep, Spaarndam en Castricum. Schiphol deed daarmee in augustus en september 2021 zes dagen testen.

Drempelwaarde

Het meten van vliegtuiggeluid gebeurt in 41 NOMOS-geluidsmeetposten die rondom Schiphol staan. Iedere meetpost bestaat uit een microfoon die op een mast van 6 tot 10 meter staat. In de eerdere situatie werd geluid boven een bepaald volume opgenomen, een zogenoemde drempelwaarde. Op die manier werden achtergrondgeluiden zoals passerende voertuigen of wind geen onderdeel van de geluidsopnames van het vliegverkeer. Die opname werd geanalyseerd en met behulp van radargegevens en geluidsprognoses kon daar een vlucht aan gekoppeld worden.

Gemeten geluid

Het nieuwe, slimme algoritme werkt andersom. Het bevat informatie over vliegroutes en koppelt dit actief aan opnames onder de vliegroute om het geluid te bepalen, ongeacht het volume. Doordat het gemeten geluid gekoppeld is aan de vliegroute, is deze manier minder gevoelig voor weersomstandigheden en omgevingsgeluiden. Ook kan het gemeten vliegtuiggeluid beter worden vergeleken met het verwachte geluid. Uit de resultaten blijkt dat met deze nieuwe manier een vlucht makkelijker gekoppeld kan worden aan een specifieke geluidmeting. Hierdoor is NOMOS in staat meer vliegtuigpassages te registeren.

Vliegtuiggeluid 

Vanaf 1 februari zullen alle geluidsmetingen met NOMOS worden uitgevoerd met een slimmere detectie van het vliegtuiggeluid. Via NOMOS online kunnen omwonenden en andere geïnteresseerden de data inzien. Ga naar NOMOS online.

Afbeelding
OVNH: Green Soap Company Beste Onderneming van 2022 (MKB-Midden) Algemeen 25 mei, 21:42
Afbeelding
OVNH: Drystack Beste Onderneming van 2022 (MKB-Klein) Algemeen 25 mei, 20:47
Afbeelding
OVNH: TommyTomato Beste Onderneming van 2022 (De Belofte) Algemeen 25 mei, 19:30
Afbeelding
Twee dagen Lentebraderie op Osdorpplein en Tussen Meer Algemeen 25 mei, 11:51
Afbeelding
De Opgang vertelt het geheim van Hemelvaart Algemeen 25 mei, 11:44
Afbeelding
Fabian oder Der Gang vor die Hunde draait bij Oxville Cinema Algemeen 24 mei, 13:21
Afbeelding
Ode aan Osdorp door rapper Hessel Du Mark Algemeen 24 mei, 10:16
Afbeelding
Boot Helena vaart niet meer tussen Oeverlanden en Amsterdamse Bos Algemeen 23 mei, 13:02
Afbeelding
SportContrainer Gerbrandypark daagt buitensporter uit Algemeen 23 mei, 08:20
Afbeelding
Rotary zorgt voor een gezond ontbijt voor ieder kind Algemeen 22 mei, 15:37
Afbeelding
Antoni van Leeuwenhoek zoekt vrijwilligers voor Het Gasthuis Algemeen 22 mei, 14:16
Afbeelding
Scholen organiseren De week van de Opgroeiwijk Algemeen 22 mei, 09:19
Afbeelding
Vijf miljoen voor restauratie rijksmonumenten in Noord-Holland Algemeen 21 mei, 15:50
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.