Lutkemeerpolder: voedselproductie voor Nieuw West

Algemeen
Lutkemeer als Voedselpark voor Amsterdammers.
Lutkemeer als Voedselpark voor Amsterdammers. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Platform Behoud Lutkemeer biedt de gemeente Amsterdam een alternatief voor de bouwplannen van de gemeente, namelijk een voedselpark waar Amsterdammers zelf hun groente en fruit kunnen verbouwen. Rechtstreeks van de akkers op het bord, door zelf te oogsten en te plukken.

Iedere Amsterdammer kan helpen om mogelijk te maken de Lutkemeerpolder, tussen Osdorp en Schiphol te behouden door mee te doen met de crowdfunding . Het plan is om het gebied om te toveren tot Voedselpark Amsterdam. Met de opbrengst van de actie wordt de grond in de polder gekocht van de gemeente Amsterdam. Tot 7 maart heeft de crowdfunding elke week een thema waarover in Westerpost is te lezen. Deze week is het thema Voedsel.

Groente en fruit

Vanuit Voedselpark Amsterdam kunnen straks iedere week honderden kilo’s groente en fruit via een CO2-neutraal distributiesysteem de akkers verlaten richting de stad. Buurtbewoners komen oogsten in de zelfpluktuin of boodschappen doen in de streekwinkel. Restaurants, instellingen, ziekenhuizen, scholen en winkels in Amsterdam serveren verswaren van Amsterdamse bodem. Kinderen en volwassenen leren over voedselproductie en komen in het gebied tot rust.

Ambities

Dat past uitstekend in de ambities van de Gemeente Amsterdam, die al een aantal jaar streeft naar meer lokale voedselproductie en afzet.

“En precies dat is wat we voor ogen hebben met de Lutkemeerpolder. Een plek voor voedselproductie, zoals ook van Eesteren het voor ogen had. Met behoud van de landschappelijke waarden en op basis van duurzame productiemethoden”, aldus Behoud Lutkemeer.

Behoud Lutkemeer is in samenwerking met verschillende organisaties een crowdfunding gestart om de polder te kopen. “Hiermee willen we de gemeente laten zien dat er veel steun is om de Lutkemeerpolder te behouden en dat we bereid financieel bij te dragen.”

Meehelpen met deze campagne of doneren? Kijk dan op www.voedselparkamsterdam.nl.