Nieuw-West heeft stadsparkjes op daken woonboten

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

NIEUW-WEST  - Groene stadsparkjes op daken van woonboten. Sinds gisteren, heeft Nieuw-West vier zogenaamde parkjes op woonboten aan de Ringvaartdijk 70.

Initiatiefnemer is Rian Verpalen en het buurtbudget Nieuw-West. Grachten van Smaragd noemt Verpalen haar idee om daken van woonboten te vergroenen. Ze won er vorig jaar buurtbudget mee, met veel stemmen uit de buurt. Ook tot tevredenheid van Mauer. “Dit is hartstikke duurzaam. Het vermindert hittestress, filtert fijnstof en CO2 en is goed voor bijen en vlinders. Bovendien vermindert het groene dak omgevingsgeluid en scheelt het ook in de energierekening. Last but least ziet het er ook nog eens fraai uit. Daarmee past het perfect binnen het groene (en duurzame) stadsdeel dat we zijn.”

Groendak

Rian Verpalen kan dit beamen. “Elk groendak is meegenomen, maar op woonboten helemaal. Het is de makkelijkste en meest zichtbare manier om extra groen te scheppen. Zo krijg je meer groen zonder dat er extra ruimte nodig is: de daken liggen er al en zijn nergens anders voor te gebruiken. En omdat ze zo prachtig in het zicht liggen zijn ze de perfecte inspiratiebron voor de buurt om ook verder te gaan vergroenen.”

De komende tijd worden meer braakliggende daken van woonboten vergroend. In totaal gaat het om ongeveer tien daken.

Buurtbudget

Buurtinitiatieven zijn populair in Nieuw-West. In 2021 stuurden bewoners maar liefst 240 plannen in voor het buurtbudget Nieuw-West, dat het stadsdeel jaarlijks beschikbaar stelt. De plannen die haalbaar zijn, de meeste stemmen krijgen en binnen het budget passen, worden uitgevoerd. ‘Grachten van Smaragd’ is een van de 36 winnende plannen van 2021. Mauer daarover: “Bewoners weten als geen ander wat goed is voor hun buurt en wat beter kan. Dankzij het buurtbudget kan iedereen met een idee een plan insturen om de buurt beter te maken. En dat levert dus prachtige initiatieven op, die buurten levendiger en mooier maken en bovendien inwoners met elkaar in contact brengen.”         

Komende zomer start er weer een nieuwe ronde van het buurtbudget Nieuw-West.