Honderd portretten op Tuinpark Ons Buiten

Algemeen
Bewoners van het park in de intimiteit van hun eigen tuin en huisje.
Bewoners van het park in de intimiteit van hun eigen tuin en huisje. (Foto's: Michael Floor)

NIEUW-WEST - Michael Floor portretteerde ter ere van het eeuwfeest van het tuinpark, 100 tuinders van Ons Buiten. Met zijn analoge camera legde hij de diversiteit aan bewoners van het park vast in de intimiteit van hun eigen tuin en huisje. ‘Het park is een bijzonder stuk erfgoed van de stad en ik ben trots op al die verschillende gebruikers’, aldus Floor, die zelf een tuin op het park heeft. De levensgrote portretten staan tot eind september  langs de hoofdlanen van het tuincomplex en zijn door iedereen gratis dagelijks te bezoeken.

Michael Floor over 100 portretten: ‘Terwijl de stad groeit en versteent, is de behoefte aan groen in Amsterdam groter dan ooit. Amsterdamse volkstuinparken kennen een enorme biodiversiteit, van ijsvogels en uilen tot vossen en wilde orchideeën. Maar ook is het een genot om te wandelen over de tuinparken en te kijken naar uiteenlopende tuinen, bevolkt door een diversiteit aan mensen die de natuurverscheidenheid naar de kroon steekt. Opleiding, inkomen, leeftijd en afkomst doen niet ter zake: de gezamenlijke liefde voor het tuinieren werkt verbindend. Een gezamenlijkheid die met de gentrificatie en stijgende huizenprijzen niet meer vanzelfsprekend is in de stad Amsterdam. Met deze portretserie wil ik Amsterdammers verleiden tot een laagdrempelige, kunstzinnige wandeling over volkstuinpark Ons Buiten. De portretten geven op speelse wijze een gezicht aan de normaal onzichtbare bonte verzameling volkstuinders. Met de expositie dragen we bij aan de toegankelijkheid van de groene oases als een belangrijk middel om alle stadsbewoners meer natuur te bieden.’

Fotofestival

Floor exposeert met zijn foto’s sinds 2012. Zijn werk was te zien op het fotofestival Naarden, in de Balie, het Fotomuseum Den Haag en in de OBA Amsterdam. Daarnaast werkt hij voor het Van Gogh Museum, We Are Public, McDonalds en de Fotovakschool. Foto’s van Floor verschenen in Het Parool, NRC en VICE.

Tuinpark Ons Buiten is te vinden aan de Riekerweg 15 en is dagelijks vrij te bezoeken. Meer informatie: www.ons-buiten.nl/100-jaar.

Ons Buiten

Tuinpark Ons Buiten begon in 1922 als volkstuincomplex aan het Slatuinenpad en verhuisde in 1927 naar de huidige locatie aan de Riekerweg bij de Nieuwe Meer. Daar veranderde het complex met voornamelijk nuts- en moestuinen tot een park met 450 sier- en verblijfstuinen. Ons Buiten heeft al een aantal jaren het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren met het maximale aantal van vier sterren. Het park heeft een grote biodiversiteit aan bijzondere planten, (oude) bomen, vogels en zoogdieren.

Tekst loopt onder de foto door.


Mooie verhalen op beeld langs de tuinen van Ons Buiten.

Bij het 100-jarig jubileum kijkt het park met trots naar al die mensen die het volkstuincomplex hebben gemaakt tot wat het nu is. En op de duizenden uren schoffelen, verbouwen, herstellen, vergaderen en vooral genieten van het bijzondere stukje groen aan de rand van de stad. Het jubileum is ook het startpunt voor de volgende 100 jaar waarin het park zich steeds meer openstelt voor omwonende Amsterdammers en bezoekers van het Oeverlandengebied. Want: Ons Buiten is Ieders Buiten.

Ons Buiten is samen met 28 andere tuinparken in Amsterdam verenigd in de Bond van Volkstuinders.