Afbeelding
(Foto: Politie.nl)

Politietips voor het voorkomen van inbraak op vakantie

Algemeen

REGIO - Nu de vakantie in volle gang is, ziet de politie ook dit jaar in de zomerperiode weer een (lichte) toename van inbraken. De politie geeft een paar tips om de kans op een inbraak tijdens uw vakantie te verkleinen.

Informeer de buren over de periode van afwezigheid. Vraag de buren om de post te verzamelen en de planten water te geven. Vraag ze ook om op de voor- en achterdeur te letten. Inbrekers verkennen namelijk soms eerst de buurt: waar zien zij kansen om later in te breken? Naast de aloude methode om een takje tussen de deur te stoppen, leggen inbrekers soms ook de buitenmat tegen de deur aan. Als het takje op een later moment nog tussen de deur zit of de mat nog hetzelfde ligt, is dat voor de inbrekers een signaal dat er niemand thuis is. Door samen op te letten, wordt de buurt veilig gehouden. Een buurt-WhatsApp werkt ook goed tegen inbraken.                        

Woning

Vanzelfsprekend moeten ramen en deuren worden afgesloten. Haal de sleutels eruit en berg deze op. Andere voorzorgsmaatregelen zijn: een schemer-geschakelde verlichting bij de toegangsdeuren. Installeer een slimme deurbel. Installeer tijdschakelaars zodat ’s avonds licht aangaat in de woonkamer en elders in huis.

Laat gordijnen niet permanent dicht en haal planten niet weg van de vensterbank. Laat in de achtertuin geen ladder of afvalcontainer staan als opstapje naar het balkon. Berg kostbaarheden in een kluis op of geef deze in bewaring. Snoei struiken in de voortuin zodat vanaf de straat de voordeur en ramen goed zichtbaar blijven.

Camera in beeld

Steeds meer mensen beschermen hun eigendommen met camera’s. De politie gebruikt in het dagelijks werk vaak camerabeelden om misdaden op te lossen. Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’, maakt de politie gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’. Met deze databank kan de politie nog sneller zien waar in de buurt van een misdaad (bijvoorbeeld een woninginbraak) zich camera’s bevinden die mogelijk beelden van de dader hebben. Hierdoor kunnen daders sneller worden gepakt. https://www.politie.nl/themas/camera-in-beeld.html?sid=faad0054-4fd5-44df-9970-3d6bd1cd5871.

Inbrekers zitten ook op sociale media. Ze houden in de gaten of wie er  weg is, zodat ze op dat moment hun slag kunnen slaan. Het is beter om vakantiefoto’s te plaatsen als de vakantie voorbij is.

Sluit aan bij Burgernet

Burgernet is een initiatief om gezamenlijk de veiligheid binnen de gemeente te verhogen. Burgernet is niet alleen bedoeld om criminaliteit tegen te gaan, maar wordt ook ingezet als er mensen worden vermist. Voor meer informatie en aanmelding: www.burgernet.nl.

Melden verdachte situatie

Vaak dankzij oplettende getuigen kan de politie verdachten van een (poging) inbraak aanhouden. Bent u getuige van een verdachte situatie, ziet u verdacht gedrag of een strafbaar feit gebeuren en is er direct hulp nodig? Meld dit bij de politie via 112. Probeer een locatie, signalement en andere bijzondere kenmerken van personen of kentekens van auto’s te onthouden en geef dit door aan de meldkamer. Als het niet dringend is kunt u informatie doorgeven via 0900-8844.

Doe altijd aangifte als er is ingebroken.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
World Cinema Amsterdam bij Oxville Cinema in De Vlugt in Nieuw-West Uitgaan 10 aug, 12:22
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 10:38
Afbeelding
Grachtenfestival begint aan de Sloterplas Algemeen 10 aug, 07:43
Afbeelding
Amsterdam Open Golf Evenement bij Golfclub Ookmeer Algemeen 9 aug, 12:43
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Urban Sports Week zorgt voor veel spektakel Algemeen 8 aug, 07:39
Afbeelding
Stage lopen in de zorg bij het WijkLeerbedrijf Nieuw-West Algemeen 7 aug, 09:41
Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag over 2021 aan Algemeen 6 aug, 10:14
Afbeelding
Steekincident Langswater Algemeen 5 aug, 14:40
Afbeelding
Kasterleepark podium voor de Zomertafel Algemeen 5 aug, 13:12
Afbeelding
De Plantijn wordt levendige stadsbuurt Algemeen 4 aug, 14:05
Afbeelding
Provincies varen voor het eerst mee met botenparade Pride Amsterdam Algemeen 4 aug, 12:46
Afbeelding
C’mon C’mon draait bij Oxville Cinema Algemeen 4 aug, 09:51
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief