Manifestatie SuperWest met Kolenkitbuurt en Laan van Spartaan

Algemeen
Hoe is het leven in de Kolenkitbuurt en Laan van Spartaan?
Hoe is het leven in de Kolenkitbuurt en Laan van Spartaan? (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - De manifestatie SuperWest in het Van Eesteren Museum groeit woensdag 7 september uit. Op die dag worden de buurten Kolenkit en Laan van Spartaan aan de manifestatie toegevoegd. Als gevolg van nieuwbouw, verbouw en transformatie zijn deze buurten in Amsterdam West en Nieuw-West in de afgelopen twintig jaar sterk vernieuwd en veranderd.

Welke gebouwen en bouwprojecten zijn (en worden) daar gerealiseerd? En hoe is het leven daar nu? Over dat laatste maakte beeldend kunstenaar Tom van Veen een performance. Hij sprak met bewoners van de buurten Kolenkit en Laan van Spartaan en onderzocht hoe de vernieuwing het leven daar veranderde. Te zien vanaf 7 september in de tentoonstelling. Vanaf die dag wordt in beide buurten ook een gratis buurtexpositie met audiotour en een speciale SuperWest Wandeling georganiseerd.

Westelijke Tuinsteden

In de manifestatie SuperWest staat de enorme stedelijke vernieuwing centraal die gedurende de afgelopen twintig jaar heeft plaatsgevonden in de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam. Sinds het jaar 2000 zijn in dit gebied maar liefst 25.312 woningen nieuw gebouwd, gerenoveerd of tot woning getransformeerd. Om deze enorme vernieuwingsoperatie zichtbaarder te maken voor een breed publiek zet het museum elke vier tot vijf weken één of twee vernieuwde buurten in de spotlight. Elke buurt die wordt uitgelicht, wordt toegevoegd aan de manifestatie die daarmee steeds verder uitgroeit.

In de Kolenkitbuurt en de Laan van Spartaan onderzocht beeldend kunstenaar Tom van Veen (1995) hoe vernieuwingsprojecten het leven daar veranderde. Van Veen, opgeleid aan AKI ArtEZ Academie voor Art & Design in Enschede, werkt multidisciplinair en graag in en met subculturen. Voor SuperWest, sprak hij met bewoners, bezocht hij buurtfestivals en haalde hij verhalen op in de Kolenkitkas, een ontmoetingsplek in de publieke binnentuin van het gebouw Rhapsody in de Kolenkitbuurt.

Audiotour

Gelijktijdig met de toevoeging van het werk van Van Veen aan de tentoonstelling SuperWest opent in de buurten Kolenkit en Laan van Spartaan een gratis buurtexpositie in de raampartijen van zeven prijswinnende of genomineerde gebouwen. Waaronder Foyer, De Nieuwe Akbar, Collage en Rhapsody. Bij deze buurtexpositie wordt een gratis audiotour (Nederlandstalig) aangeboden. 

De buurtexpositie is te zien tot en met donderdag 13 oktober 2022. De bijbehorende audiotour blijft ook na 13 oktober beschikbaar. In beide buurten wordt ook speciale wandeling georganiseerd. SuperWest is te zien tot en met 18 december. 

Voor meer informatie en kaarten: www.vaneesterenmuseum.nl.