Het 20 meter lange en 3,40 meter hoge kunstwerk is in ere hersteld.
Het 20 meter lange en 3,40 meter hoge kunstwerk is in ere hersteld. (Foto: aangeleverd)

Toevallige vondst Chileense muurschildering Osdorpplein gerestaureerd

Algemeen

NIEUW/WEST - Bij de bouw voor het nieuwbouwproject The Hub met 93 woningen, het nieuwe Stadsloket en Stadsdeelkantoor en een commerciële plint op het Osdorpplein werd een muurschildering ‘van 20 meter lang en 3,40 meter hoog gevonden. Dat was in 2018. Het bleek om Chile Vencerá’ te gaan, in 1981 gemaakt door Jorge Kata Núnez en het Chileense kunstenaarscollectief Brigada Ramona Parra. Na 41 jaar is het gerestaureerd en onlangs onthuld.

Dat gebeurde in aanwezigheid van de Chileense ambassadeur Jaime Moscoso, dagelijks bestuurder Stadsdeel Nieuw-West Nazmi Türkkol, kunstenaars Jorge Kata Núnez en Juan Heinsohn en ontwikkelaar MRP.

Democratie

Het werk is van het Chileense kunstenaarscollectief Brigada Ramona Parra, dat haar ideologieën voor onder andere democratie en gelijke rechten tot uiting bracht met muurschilderingen. De betekenis van het kleurrijke kunstwerk is actueler dan ooit in de huidige onrustige wereld waar democratie en vrijheid van meningsuiting niet vanzelfsprekend is.

Jorge Kata Núñez zélf kon in 2018, toen hij toevallig in Nederland was, bevestigen dat hij de maker is van de muurschildering. Het is bijzonder dat deze muurschildering bewaard is gebleven en nu is gerestaureerd. De kunstenaars Jorge Kata Núñez en Juan Heinsohn hebben in juli de restauratie van de muurschildering gerealiseerd. De muurschildering is gesitueerd in een binnenplaats van het nieuwe stadsdeelkantoor als onderdeel van het nieuwbouwproject The Hub in het Osdorpplein. Na oplevering van het gehele project wordt de muurschildering door transparante deuren zichtbaar vanaf de openbare ruimte.

Ontmoetingsplek

” Het Osdorpplein is een belangrijke ontmoetingsplek voor jong en oud en vraagt om een brede mix van functies”, vindt Nazmi Türkkol, lid van het dagelijks bestuurder stadsdeel Nieuw-West: “Voorzieningen op het gebied van kunst & cultuur zijn hierbij van groot belang, zoals het toekomstige Verhalenhuis en verschillende kunstwerken die in en bij het Osdorpplein zijn geplaatst of gaan komen. De historische muurschildering krijgt nu een nieuwe kans om door iedereen gezien te worden. Het is een kleurrijk en betekenisvol kunstwerk in het Osdorpplein en wordt onderdeel van de kunstroute.”

Verhuizing

De verhuizing van het stadsloket en stadsdeelkantoor vindt eind dit jaar plaats. De restauratie van de muurschildering is geïnitieerd en georganiseerd door MRP en mede mogelijk gemaakt door Kroonenberg Groep en de gemeente Amsterdam. Paul Trip MRP: “Kunst en Cultuur verbindt en in Amsterdam Nieuw-West, waar zoveel culturen met elkaar samenleven geeft deze muurschildering in het Osdorpplein een extra dimensie. Wij zijn dan ook blij dat wij, mede dankzij de Gemeente Amsterdam en de Kroonenberg Groep, kunnen bijdragen aan het restaureren en behouden van de muurschildering ‘Chile Vencerá om de betekenis ervan weer over te dragen aan volgende generaties.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Deze mooie plannen gaan de buurt mooier maken Algemeen 30 nov, 08:36
Afbeelding
Vrienden van de Sloterplas wijzen plannen Meervaart in het water van de hand Algemeen 29 nov, 12:01
Afbeelding
Nieuw systeem sociale huur per januari 2023: zo werkt het Huis 29 nov, 11:51
Afbeelding
Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje Oranje 29 nov, 11:00
Afbeelding
Combiwel Buurtwerk zorgt voor verbinding in de wijk Algemeen 28 nov, 15:04
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
Farid Ghannam treedt op bij Taste of Nieuw-West Algemeen 28 nov, 10:49
Afbeelding
Plannen voor Buurtbudget 2022 gekozen Algemeen 27 nov, 17:15
Afbeelding
De Gezonde Stad geeft Amsterdammers 3000 bomen cadeau Algemeen 27 nov, 13:09
Afbeelding
Proef gerichte wapencontroles stopgezet Algemeen 25 nov, 14:16
Afbeelding
Business Park Amsterdam Osdorp legt circulaire weg aan Algemeen 25 nov, 13:38
Afbeelding
Winterwandeling in De Bretten Algemeen 25 nov, 12:18
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief