Toevallige vondst Chileense muurschildering Osdorpplein gerestaureerd

Algemeen
Het 20 meter lange en 3,40 meter hoge kunstwerk is in ere hersteld.
Het 20 meter lange en 3,40 meter hoge kunstwerk is in ere hersteld. (Foto: aangeleverd)

NIEUW/WEST - Bij de bouw voor het nieuwbouwproject The Hub met 93 woningen, het nieuwe Stadsloket en Stadsdeelkantoor en een commerciële plint op het Osdorpplein werd een muurschildering ‘van 20 meter lang en 3,40 meter hoog gevonden. Dat was in 2018. Het bleek om Chile Vencerá’ te gaan, in 1981 gemaakt door Jorge Kata Núnez en het Chileense kunstenaarscollectief Brigada Ramona Parra. Na 41 jaar is het gerestaureerd en onlangs onthuld.

Dat gebeurde in aanwezigheid van de Chileense ambassadeur Jaime Moscoso, dagelijks bestuurder Stadsdeel Nieuw-West Nazmi Türkkol, kunstenaars Jorge Kata Núnez en Juan Heinsohn en ontwikkelaar MRP.

Democratie

Het werk is van het Chileense kunstenaarscollectief Brigada Ramona Parra, dat haar ideologieën voor onder andere democratie en gelijke rechten tot uiting bracht met muurschilderingen. De betekenis van het kleurrijke kunstwerk is actueler dan ooit in de huidige onrustige wereld waar democratie en vrijheid van meningsuiting niet vanzelfsprekend is.

Jorge Kata Núñez zélf kon in 2018, toen hij toevallig in Nederland was, bevestigen dat hij de maker is van de muurschildering. Het is bijzonder dat deze muurschildering bewaard is gebleven en nu is gerestaureerd. De kunstenaars Jorge Kata Núñez en Juan Heinsohn hebben in juli de restauratie van de muurschildering gerealiseerd. De muurschildering is gesitueerd in een binnenplaats van het nieuwe stadsdeelkantoor als onderdeel van het nieuwbouwproject The Hub in het Osdorpplein. Na oplevering van het gehele project wordt de muurschildering door transparante deuren zichtbaar vanaf de openbare ruimte.

Ontmoetingsplek

” Het Osdorpplein is een belangrijke ontmoetingsplek voor jong en oud en vraagt om een brede mix van functies”, vindt Nazmi Türkkol, lid van het dagelijks bestuurder stadsdeel Nieuw-West: “Voorzieningen op het gebied van kunst & cultuur zijn hierbij van groot belang, zoals het toekomstige Verhalenhuis en verschillende kunstwerken die in en bij het Osdorpplein zijn geplaatst of gaan komen. De historische muurschildering krijgt nu een nieuwe kans om door iedereen gezien te worden. Het is een kleurrijk en betekenisvol kunstwerk in het Osdorpplein en wordt onderdeel van de kunstroute.”

Verhuizing

De verhuizing van het stadsloket en stadsdeelkantoor vindt eind dit jaar plaats. De restauratie van de muurschildering is geïnitieerd en georganiseerd door MRP en mede mogelijk gemaakt door Kroonenberg Groep en de gemeente Amsterdam. Paul Trip MRP: “Kunst en Cultuur verbindt en in Amsterdam Nieuw-West, waar zoveel culturen met elkaar samenleven geeft deze muurschildering in het Osdorpplein een extra dimensie. Wij zijn dan ook blij dat wij, mede dankzij de Gemeente Amsterdam en de Kroonenberg Groep, kunnen bijdragen aan het restaureren en behouden van de muurschildering ‘Chile Vencerá om de betekenis ervan weer over te dragen aan volgende generaties.”