Het 20 meter lange en 3,40 meter hoge kunstwerk is in ere hersteld.
Het 20 meter lange en 3,40 meter hoge kunstwerk is in ere hersteld. (Foto: aangeleverd)

Toevallige vondst Chileense muurschildering Osdorpplein gerestaureerd

Algemeen

NIEUW/WEST - Bij de bouw voor het nieuwbouwproject The Hub met 93 woningen, het nieuwe Stadsloket en Stadsdeelkantoor en een commerciële plint op het Osdorpplein werd een muurschildering ‘van 20 meter lang en 3,40 meter hoog gevonden. Dat was in 2018. Het bleek om Chile Vencerá’ te gaan, in 1981 gemaakt door Jorge Kata Núnez en het Chileense kunstenaarscollectief Brigada Ramona Parra. Na 41 jaar is het gerestaureerd en onlangs onthuld.

Dat gebeurde in aanwezigheid van de Chileense ambassadeur Jaime Moscoso, dagelijks bestuurder Stadsdeel Nieuw-West Nazmi Türkkol, kunstenaars Jorge Kata Núnez en Juan Heinsohn en ontwikkelaar MRP.

Democratie

Het werk is van het Chileense kunstenaarscollectief Brigada Ramona Parra, dat haar ideologieën voor onder andere democratie en gelijke rechten tot uiting bracht met muurschilderingen. De betekenis van het kleurrijke kunstwerk is actueler dan ooit in de huidige onrustige wereld waar democratie en vrijheid van meningsuiting niet vanzelfsprekend is.

Jorge Kata Núñez zélf kon in 2018, toen hij toevallig in Nederland was, bevestigen dat hij de maker is van de muurschildering. Het is bijzonder dat deze muurschildering bewaard is gebleven en nu is gerestaureerd. De kunstenaars Jorge Kata Núñez en Juan Heinsohn hebben in juli de restauratie van de muurschildering gerealiseerd. De muurschildering is gesitueerd in een binnenplaats van het nieuwe stadsdeelkantoor als onderdeel van het nieuwbouwproject The Hub in het Osdorpplein. Na oplevering van het gehele project wordt de muurschildering door transparante deuren zichtbaar vanaf de openbare ruimte.

Ontmoetingsplek

” Het Osdorpplein is een belangrijke ontmoetingsplek voor jong en oud en vraagt om een brede mix van functies”, vindt Nazmi Türkkol, lid van het dagelijks bestuurder stadsdeel Nieuw-West: “Voorzieningen op het gebied van kunst & cultuur zijn hierbij van groot belang, zoals het toekomstige Verhalenhuis en verschillende kunstwerken die in en bij het Osdorpplein zijn geplaatst of gaan komen. De historische muurschildering krijgt nu een nieuwe kans om door iedereen gezien te worden. Het is een kleurrijk en betekenisvol kunstwerk in het Osdorpplein en wordt onderdeel van de kunstroute.”

Verhuizing

De verhuizing van het stadsloket en stadsdeelkantoor vindt eind dit jaar plaats. De restauratie van de muurschildering is geïnitieerd en georganiseerd door MRP en mede mogelijk gemaakt door Kroonenberg Groep en de gemeente Amsterdam. Paul Trip MRP: “Kunst en Cultuur verbindt en in Amsterdam Nieuw-West, waar zoveel culturen met elkaar samenleven geeft deze muurschildering in het Osdorpplein een extra dimensie. Wij zijn dan ook blij dat wij, mede dankzij de Gemeente Amsterdam en de Kroonenberg Groep, kunnen bijdragen aan het restaureren en behouden van de muurschildering ‘Chile Vencerá om de betekenis ervan weer over te dragen aan volgende generaties.”

Afbeelding
Februari actie: gratis iemand meenemen naar kunst & cultuur in Amsterdam Algemeen 27 jan, 13:45
Afbeelding
Sloterstrand geen officiële zwemplek meer Algemeen 27 jan, 12:05
Afbeelding
Drie voorstellingen bij ZID Theater tijdens Nationaal Theaterweekend Algemeen 26 jan, 12:22
Afbeelding
Nu te zien bij Cinema de Vlugt Algemeen 26 jan, 11:11
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Competencia Oficial bij Cinema De Vlugt Algemeen 26 jan, 07:25
Afbeelding
Vrijwilligerscafé Valentijn Algemeen 25 jan, 16:33
Afbeelding
Pinnen in Amsterdam Nieuw-West: waar vind je de pinautomaten? Algemeen 25 jan, 15:04
Afbeelding
Laadpalen in Amsterdam Nieuw-West: hier vind je ze Algemeen 25 jan, 14:09
Afbeelding
Het Nationaal Theaterweekend in de Meervaart Algemeen 25 jan, 13:23
Afbeelding
Platina voor Anand en Etwaria Gopie Algemeen 25 jan, 12:16
Afbeelding
Ontwikkeling en talenten staan voorop vmbo Amsterdam-West Algemeen 25 jan, 11:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.