Eindelijk weer een gezamenlijk kerstfeest voor de Indisch Molukse Ouderen Amsterdam

Algemeen
Jarige Ilse en onlangs jarige Shelly worden door Dave en de zaal toegezongen.
Jarige Ilse en onlangs jarige Shelly worden door Dave en de zaal toegezongen. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Na twee jaar zonder gezamenlijke kerstviering (vanwege de bij iedereen bekende omstandigheden) kon het eindelijk weer. En het leek vrijdag wel extra druk en extra gezellig tijdens de kerstviering van IMOA, de Indisch Molukse Ouderen Amsterdam. Vlak voor Kerst kwamen zeker tachtig mensen bijeen in buurthuis De Aker in Osdorp.

Shirley Brandeis

“We vinden het gewoon fijn om samen te zijn,” vertelt een uitgelaten, en ook nog eens jarige, Ilse aan een van de vele fraai gedekte tafels.

Tempat Senang

De versiering in de grote zaal in het buurthuis en de outfits van de gastdames en gastheren van IMOA maken het duidelijk: vandaag is het alvast Kerst! Terwijl gasten blijven binnendruppelen worden de gebakjes al uitgeserveerd en klinkt het tafel na tafel als een fijn weerzien. Er wordt bijgepraat en er worden kerstliedjes gezongen.

In 2004 begon IMOA als een initiatiefgroep voor het realiseren van huisvesting voor Indische en Molukse ouderen in Amsterdam. Dit resulteerde in de woongroep Tempat Senang en het verzorgingshuis Jatopa. Om elkaar daarna niet uit het oog te verliezen bleven de betrokkenen elkaar maandelijks op vrijdag zien in buurthuis De Aker. 

Met de jaren sloten nieuwe gasten aan. Allemaal mensen met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië of de Molukken. “We voelen elkaar aan,” legt Mureel, een van de organiserende IMOA-leden, uit. “Het is niet dat we elke keer over het verleden praten. Het gaat vooral om het samenzijn, met mensen die je achtergrond begrijpen. Om de herkenning ook in elkaar. En om mogelijke eenzaamheid een beetje te verlichten.

Spekkoek

Deze middag is er naast veel lekkers, met uiteraard spekkoek en sponscake, een bingo (hoofdprijs: een elektrische rijstkoker) en muziek van het duo Dave Makatita en Legirah.

Tussendoor wordt een linedance ingezet door enkele gasten en krijgen de jarige Ilse en de onlangs jarige Shelly een toepasselijk Happy Birthday toegezongen door Dave en de zaal.

 “Dit is net een familiefeestje,” vertelt een gast. “En dat hebben we vooral in deze tijd gemist.”